Színház

Egy diktatúra nyomorékjai

Kritika A kastély című előadásról
2022.11.07. 16:40
Ajánlom
Kafka megírta a 20. század életérzését. Látlelete még ma is érvényes. Bodó Viktor rendezésében alámerülünk ebbe a világba: szorongani benne, röhögni rajta, ha másként nem megy – és mindez attól jó, hogy a játék végén kétséges a felébredés.

Üzemzavarra emlékeztetően, pulzálva hunynak ki a Vígszínház nézőtéri fényei. Nyikorogva vonakodik felfelé a vasfüggöny. Lassan feltárul Kafka befejezetlenül maradt regényének ködös helyszíne, amely – mint egy középkori várdomb– a magasban feltételez egy kastélyt. A mű főszereplője, K., végig azon ügyködik, hogy bebocsátást nyerjen oda, ahonnan vélhetően az összes szereplő sorsát figyelik és befolyásolják. Erre azonban nem kerül sor, mert a kibogozhatatlan szabályok szerint működő kastélyba nem lehet bejutni, illetve K.-nak nem, sőt végeredményben az is kérdés, létezik-e a kastély valójában. A művet az élet egyéni útvesztőiben folytatott harcként vagy az embereken uralkodó bürokrácia elleni küzdelemként is értelmezik, míg mások teológiai megközelítésként az üdvözülés utáni vágyat látják benne. Elkerülendő a kizárólagosságot, talán épp a regény befejezetlensége nyit mindig további teret az újabb és újabb egyéni olvasatok felé.

Bodó Viktor 2020-as, hamburgi rendezését igazította a Vígszínház társulatára. A német előadás díszlettervéért Schnábel Zita elnyerte a Hamburger Theaterpreis az évad legjobb díszletéért járó díját. A Vígszínházban felkelő színpadi Nap átszűri a magasba szökő építményt, amelytől az összes szereplő élete visszaigazolását várja. Kafka világának színházi megszemélyesítése betölti a játékteret, de meztelen állványzata nem korlátozza a betekintést: átlátható, miközben mégis átjárhatatlan útvesztőt takar a látvány. Incselkedő pofon annak, aki be kíván jutni, és érteni akarja.

thumbnail-104818.jpg

A kastély című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

K. (ifj. Vidnyánszky Attila) már az első jelenettől kezdve tipikusan kafkai főhős: ami kiderül róla, annak az ellenkezője is valószínűvé válik. Mint egy múlt nélküli, egyszeri vándor áll a falubeliek előtt, akik bizalmatlanul méregetik, K. azonban hetykén válaszolgat, őt bizony nem hozzák zavarba. Két telefonos segítség után kiderül, ő az új földmérő, bár ebben egyszer majdnem maga is elbizonytalanodik. Majd megérkeznek a segédei (Karácsonyi Zoltán, Zoltán Áron), akik bizonyíthatnák kilétét, de K. nem ismeri fel őket.

A rendezés ezt a jellegzetesen kafkai abszurdot: a reális és irreális kettősségét lovagolja meg, és teszi ordítóan hangsúlyossá, ahol csak lehet.

A színpadi helyzeteket jócskán feldúsítják a történetből látszólag kitekintő ötletek. Bodó a jeleneteket felvállaltan egy asszociációs hálóban prezentálja, amelyben a vendégszövegek, operarészletek, kiszólások, hangzások és zörejek egyfajta irreális lebegéssel veszik körbe a cselekményt. A rendező alapvetően az eredeti szerepeket és helyzeteket dimenzionálja tovább, így az asszociációk nem verik szét a jeleneteket, hanem az előadás értelmező rétegévé válnak, és legtöbbször humorosan fricskázzák Kafka világát. Pont erre a „tényleg azt látom, amit látok?” élményre van szükség, így teremtődik meg a regényszöveg háromdimenziós színpadi adaptációja.

Bodó remekül élezi abszurddá a humort, s ezzel még plasztikusabbá teszi az elvont és a valós világ közötti játékteret. A már említett első jelenetben a három falubeli megszólalásait egyfajta humorosan görcsös beszédzavar kínozza. Van ebben a feszült kommunikációban valami röhejesen groteszk, miközben a falu lakosságát jellemző belterjesség is felsejlik, amely a kívülálló számára valamiféle fenyegető összetartozást jelez. A fanyarrá tett nevetéssel Bodó enyhíti a helyzet kínosságát, de a felszabadító kacajt is elfojtja.

thumbnail5-104818.jpg

A kastély című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A rendező és a dramaturgia (Róbert Júlia, Veress Anna, Sibylle Meier és Kovács Krisztina) jó érzékkel adaptálja a bőséges terjedelmű kafkai monológokat: belterjes, sok szempontból korlátolt miliő keletkezik. A szereplők már csak a helyi (v)iszonyok karikatúrái: egy láthatatlan diktatúra nyomorékjai. A rendező ezen az átváltozáson hajszolja keresztül K.-t, egy olyan végletekig asszociált színpadi világot teremtve köré, amelyben a főhős végül egy már nem teljesen fizikai, euforikus, absztrakt tér részévé válik. Ifj. Vidnyánszky Attila folyton nekirohanó faltörő kos mutatványával plasztikus szerepívet formál:

K. önfelemésztő utat jár be, hogy befogadják, de végig idegen marad.

Bodó Viktor extrém módon megdolgoztatja színészeit, akik képesek megvalósítani a sokszor nem veszélytelen akrobatikai feladatokat is. A színpadi mozgásban a parkour elnevezésű extrém sport is megjelenik, amelynek egyénre szabott nehézségi fokozatait kell kiviteleznie a színészeknek. Máté Áron profi atlétaként egy suhanásnyi időre jeleníti meg Sordinit (másik szereposztásban: Szentváry-Lukács Vajk). Mintha végigröpülne a díszlet állványzatán, alatt és keresztül, épp csak érintve a keze alá eső felületeket. A kastélyba „vezető” színpadi mozgás, mint a főszereplőre kirótt beavatási rítus, szintén gondolatébresztő. Ebben a világban birtokba kell venni a forgószínpad meg-meginduló zegzugos labirintusát, mert ez a létezés egyetlen módja. A szereplők keményen megdolgoznak ezért az életért. Korlátokon siklanak le a magasból, kapaszkodnak, másznak és zuhannak a falu útvesztőjében. S ebből a céltalan, nagy erőlködésből – amelyet a főszereplő megjelenése indít el – születik végül egy túlmozgásos burleszk, amely tánclépésekben, ügyességi-akrobatikai elemekben vagy akár többszereplős, bravúros zsonglőrmutatványban húzza alá a felismerést, hogy K. valójában egy lépést sem tesz a célja felé. A nyaktörő mutatványok és gagek K. történetében a repetitív mozgászavar értelmetlen techno partijába vezetnek csupán (koreográfus: Duda Éva).

thumbnail6-104818.jpg

A kastély című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Bodó Viktor részletgazdag technikával adaptálja Kafka szereplőit, miközben nemcsak az egyes jelenetek határait feszegeti sikeresen, de a történet egészét is egyéni perspektívába helyezi azzal, hogy hiteles, párhuzamos befejezéseket kínál a nézőnek. A tömény asszociációs háló hálás színészi lehetőségekkel látja el a szereplőket, miközben a rendezés jó érzékkel hangolja maximumra a jeleneteket mozgató leglényegesebb motivációt, hangulatot. Ha valami kínos, azt láthatóan kínossá teszi a szövegben, mozgásban, hangban, és mindezt helyzetgyakorlat-szerűen tovább is értelmezi. Emlékezetes alakítások születnek: a zavarba ejtően humoros szerelmi tercett K., Olga (Kovács Patrícia) és Frida (Bach Kata) között, a főzőshow morbid kabaréja Radnay Csilla, a Kocsmárosné egyedi receptjével, Pepi (Varga-Járó Sára e.h.) vonagló csábítása. A darab cselekménye miatt azonban az érzékeny és kivételes összmunka a legfontosabb: a társulat létrehozza a kafkai teret. A falu lakói megőrlik a számukra idegen testet, miközben mindent egy felsőbb hatalomra fognak, amelynek íratlan szabályaival valójában csak ők sáfárkodnak.

Szerző: Lénárt Gábor

Fejléckép: Bach Kata, ifj. Vidnyánszky Attila és Kovács Patrícia A kastély című előadásban (fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.