Színház

Egy el(nem)vesztett félév margójára

2021.02.05. 12:05
Ajánlom
Közel egy hónap telt el azóta, hogy robbant a hír: az SZFE új vezetése eladja az egyetem Vas utcai épületét és megszűnik az Ódry Színpad. Már ez a döntés is általános felháborodást váltott ki – még Ódry Árpád örököse is megszólalt az ügyben –, a helyzet súlyosbodott, amikor az addig blokkolt Neptunból elkezdtek eltűnni a hallgatók jegyei.

A hvg.hu birtokába jutott információk szerint nem végleges törlésről van szó, csupán a tavaszi félévre történő átregisztrálásról (ezt később módosították februári pótlási időszakra), melyet a tanárok és diákok egyaránt aggályosnak láttak. Ugyanis az új kuratórium a törlést egyrészről hivatalos értesítés nélkül tette meg, másrészről a jegyek eltávolításáig nem adták írásba, hogy valóban érvényes a félév (arról, hogy nem érvényteleníthetik a félévet, bírósági döntés is született).

Az átregisztrálás ráadásul azt is jelentette volna, hogy az őszi félévet nulla kredittel zárják a hallgatók (tehát technikai értelemben „elveszett” volna az őszi időszak),

viszont az önköltséges képzésben tanulókkal kifizettették volna a képzés díjat – korábban ezt a kötelezettséget is elengedte a vezetőség, később Szarka Gábor már arról beszélt, hogy a törvény által előírtak szerint kell fizetni a tanulmányokért.

A Vas utcai épület kiürítése után a kancellár a Hír TV-ben megdöbbentő állapotokról számolt be, főként a belső terek kinézetére célozva. A beszélgetésnek politikai felhangot adott a műsorvezető, Velkovics Vilmos felvezetése, aki a „szélsőségesen kormányellenes HVG” értesüléseire hivatkozva tett fel kérdéseket a kancellárnak, többek között az új tanárokkal kapcsolatban is. Szarka Gábor erre kitérő választ adott, pedig akkor már pontosan tudta, hogy a vele szemben ülő Velkovics tanítani fog az egyetemen (ezt pár nappal később a műsorvezető maga ismerte be a közösségi oldalán).

A beszélgetés egyik legérdekesebb pontja viszont kétségtelenül a lenullázott kreditek kérdésköre volt, melynek kapcsán a kancellár bepótolható órákról és vizsgákról beszélt, azt sugallva, hogy nem zajlott a blokád ideje alatt és az egyetem kiürítése óta rendes oktatás. Tette mindezt úgy, hogy

mind a tanárok, mind a diákok megerősítették: pontosan dokumentált kurzusok zajlottak a digitális oktatási rendnek megfelelően, a Neptun elérhetetlensége miatt pedig manuálisan rögzítették a jelenléteket. Az órák megtartását továbbá képernyőfelvételekkel és videókkal is igazolni tudják.

Hamarosan kiszivárogtak az új oktatók nevei is, először a hvg.hu közölt 26 nevet, majd sorra láttak napvilágot az újabb és újabb információk, egyértelművé téve, hogy az új oktatói gárda jelentős része kapcsolható a közmédiához.

D_KOS20210121037-105711.jpg

Szarka Gábor kancellár nyilatkozik a sajtónak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épületben, a Duna TV egykori székházában 2021. január 21-én. (Fotó/Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

A névsor kiszivárgásának hatására Csernai Mihály, a Hallgatói Önkormányzat elnöke lemondott, helyét a korábbi alelnök, Podlovics Laura vette át. Lemondása ellenére azonban Csernai aktív szószólója maradt az egyetem polgárságának, legutóbbi bejegyzésével például arra világított rá, hogy a „régi” SZFE-nek valójában nem 50, hanem mindent egybevetve 68 kollégiumi férőhelye volt, így meginogni látszik a vezetőség azon kommunikációja, hogy a 70 férőhelyes új kollégium – melynek pontos helye továbbra sem ismert – nagy fejlesztés lenne.

„a döntéshozókkal ellentétben, tettem már be a lábamat az épületbe és ismerem a körülményeket. A VALÓS körülményeket.”

– zárta fejtegetését a volt HÖK-elnök.

szfe-lazar-todoroff-143820.jpg

Az SZFE Vas utcai épülete, miután levették róla az Ódry Színpad feliratot február 4-én (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem )

Közben a félév érvényességét firtató viták kiéleződtek, január 19-én 107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – közleményben követelték az őszi félév elismerését, valamint a járandóságuk kifizetését. A közlemény kitér arra is, hogy bár néhány tanár visszakapta a Neptun-elérhetőségét, jegyeket rögzíteni nem tud.

A diákok is léptek: január 19-én független alkotóműhelyt hoztak létre Freeszfe Egyesület néven, mellyel a 155 éves múltra visszatekintő egyetem szellemiségét igyekeznek demokratikus keretek közé menteni. A műhely politikától független alkotóbázis lesz, ahol a mindenkori SZFE diákjai és tanárai együtt dolgozhatnak. Ennek következményeként vagy sem, a hallgatók Neptunjából elkezdtek törlődni a jegyek, voltak olyanok is, akiknek még a korábbi félév eredményei is eltűntek.

Ezzel párhuzamosan az egyetem kommunikációja is megváltozott. Az SZFE saját felületén osztotta meg a Pesti TV SZFE-riportját, melyben az intézmény „A libsi SZFE-sek saját maguk akarták lebontani a nagymúltú színpadukat” címmel gyakorlatilag a hallgatóit minősíti le. A videó nemcsak a tartalma miatt váltott ki óriási vitákat, hanem azért is, mert a stábot láthatóan azokba a helyiségekbe is beengedték, melyekben még ott maradtak a hallgatók személyes – a videó tanúsága szerint őrizetlenül hagyott – tárgyai. A bejegyzést másnapra eltávolították a közösségi felületről.

Mint ahogyan február 4-én az Ódry Színpad feliratot is a Vas utcai épületről. Mindemellett Szarka Gábor mindenkit megnyugtatott: az új oktatási épületek jól felszerelve várják a hallgatókat, tegnap az MTI-n keresztül közölt kommüniké szerint február 19-ig pedig a törölt jegyek is visszakerülnek a Neptunba. Ez már részben meg is történt:

a 2020. november 6. előtt szerzett érdemjegyeket rögzítették.

Arról azonban, hogy az elmúlt három hónapban született eredményekkel mi lett, illetve, hogy mindenki mindent visszakapott-e (és azt a jegyet-e, ami eredetileg rögzítve lett), nincs hír, csak arról tájékoztatta az egyetem a közvéleményt, amit korábban már több sajtóorgánumban elmondtak: február 1. és 19. között pótolhatóak az elmaradt órák és vizsgák.

Frissítés (2021.02.05. 17:10): cikkünk megjelenése után nyilvánosságra hozták a kollégium pontos helyét, eszerint a XI. kerületben, a Nagyszeben utca 24/B. alatt található a kollégium épülete. 18 szobában 60 ágy, plusz 7 vendégágy áll a hallgatók rendelkezésére, a külföldi oktatók számára 3 VIP szobát rendeztek be.

Fejléckép: támogatói plakát az SZFE Vas utcai épületén (fotó: Fekete Attila / Független Szabad Egyetem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.