Színház

Egy el(nem)vesztett félév margójára

2021.02.05. 12:05
Ajánlom
Közel egy hónap telt el azóta, hogy robbant a hír: az SZFE új vezetése eladja az egyetem Vas utcai épületét és megszűnik az Ódry Színpad. Már ez a döntés is általános felháborodást váltott ki – még Ódry Árpád örököse is megszólalt az ügyben –, a helyzet súlyosbodott, amikor az addig blokkolt Neptunból elkezdtek eltűnni a hallgatók jegyei.

A hvg.hu birtokába jutott információk szerint nem végleges törlésről van szó, csupán a tavaszi félévre történő átregisztrálásról (ezt később módosították februári pótlási időszakra), melyet a tanárok és diákok egyaránt aggályosnak láttak. Ugyanis az új kuratórium a törlést egyrészről hivatalos értesítés nélkül tette meg, másrészről a jegyek eltávolításáig nem adták írásba, hogy valóban érvényes a félév (arról, hogy nem érvényteleníthetik a félévet, bírósági döntés is született).

Az átregisztrálás ráadásul azt is jelentette volna, hogy az őszi félévet nulla kredittel zárják a hallgatók (tehát technikai értelemben „elveszett” volna az őszi időszak),

viszont az önköltséges képzésben tanulókkal kifizettették volna a képzés díjat – korábban ezt a kötelezettséget is elengedte a vezetőség, később Szarka Gábor már arról beszélt, hogy a törvény által előírtak szerint kell fizetni a tanulmányokért.

A Vas utcai épület kiürítése után a kancellár a Hír TV-ben megdöbbentő állapotokról számolt be, főként a belső terek kinézetére célozva. A beszélgetésnek politikai felhangot adott a műsorvezető, Velkovics Vilmos felvezetése, aki a „szélsőségesen kormányellenes HVG” értesüléseire hivatkozva tett fel kérdéseket a kancellárnak, többek között az új tanárokkal kapcsolatban is. Szarka Gábor erre kitérő választ adott, pedig akkor már pontosan tudta, hogy a vele szemben ülő Velkovics tanítani fog az egyetemen (ezt pár nappal később a műsorvezető maga ismerte be a közösségi oldalán).

A beszélgetés egyik legérdekesebb pontja viszont kétségtelenül a lenullázott kreditek kérdésköre volt, melynek kapcsán a kancellár bepótolható órákról és vizsgákról beszélt, azt sugallva, hogy nem zajlott a blokád ideje alatt és az egyetem kiürítése óta rendes oktatás. Tette mindezt úgy, hogy

mind a tanárok, mind a diákok megerősítették: pontosan dokumentált kurzusok zajlottak a digitális oktatási rendnek megfelelően, a Neptun elérhetetlensége miatt pedig manuálisan rögzítették a jelenléteket. Az órák megtartását továbbá képernyőfelvételekkel és videókkal is igazolni tudják.

Hamarosan kiszivárogtak az új oktatók nevei is, először a hvg.hu közölt 26 nevet, majd sorra láttak napvilágot az újabb és újabb információk, egyértelművé téve, hogy az új oktatói gárda jelentős része kapcsolható a közmédiához.

D_KOS20210121037-105711.jpg

Szarka Gábor kancellár nyilatkozik a sajtónak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épületben, a Duna TV egykori székházában 2021. január 21-én. (Fotó/Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

A névsor kiszivárgásának hatására Csernai Mihály, a Hallgatói Önkormányzat elnöke lemondott, helyét a korábbi alelnök, Podlovics Laura vette át. Lemondása ellenére azonban Csernai aktív szószólója maradt az egyetem polgárságának, legutóbbi bejegyzésével például arra világított rá, hogy a „régi” SZFE-nek valójában nem 50, hanem mindent egybevetve 68 kollégiumi férőhelye volt, így meginogni látszik a vezetőség azon kommunikációja, hogy a 70 férőhelyes új kollégium – melynek pontos helye továbbra sem ismert – nagy fejlesztés lenne.

„a döntéshozókkal ellentétben, tettem már be a lábamat az épületbe és ismerem a körülményeket. A VALÓS körülményeket.”

– zárta fejtegetését a volt HÖK-elnök.

szfe-lazar-todoroff-143820.jpg

Az SZFE Vas utcai épülete, miután levették róla az Ódry Színpad feliratot február 4-én (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem )

Közben a félév érvényességét firtató viták kiéleződtek, január 19-én 107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – közleményben követelték az őszi félév elismerését, valamint a járandóságuk kifizetését. A közlemény kitér arra is, hogy bár néhány tanár visszakapta a Neptun-elérhetőségét, jegyeket rögzíteni nem tud.

A diákok is léptek: január 19-én független alkotóműhelyt hoztak létre Freeszfe Egyesület néven, mellyel a 155 éves múltra visszatekintő egyetem szellemiségét igyekeznek demokratikus keretek közé menteni. A műhely politikától független alkotóbázis lesz, ahol a mindenkori SZFE diákjai és tanárai együtt dolgozhatnak. Ennek következményeként vagy sem, a hallgatók Neptunjából elkezdtek törlődni a jegyek, voltak olyanok is, akiknek még a korábbi félév eredményei is eltűntek.

Ezzel párhuzamosan az egyetem kommunikációja is megváltozott. Az SZFE saját felületén osztotta meg a Pesti TV SZFE-riportját, melyben az intézmény „A libsi SZFE-sek saját maguk akarták lebontani a nagymúltú színpadukat” címmel gyakorlatilag a hallgatóit minősíti le. A videó nemcsak a tartalma miatt váltott ki óriási vitákat, hanem azért is, mert a stábot láthatóan azokba a helyiségekbe is beengedték, melyekben még ott maradtak a hallgatók személyes – a videó tanúsága szerint őrizetlenül hagyott – tárgyai. A bejegyzést másnapra eltávolították a közösségi felületről.

Mint ahogyan február 4-én az Ódry Színpad feliratot is a Vas utcai épületről. Mindemellett Szarka Gábor mindenkit megnyugtatott: az új oktatási épületek jól felszerelve várják a hallgatókat, tegnap az MTI-n keresztül közölt kommüniké szerint február 19-ig pedig a törölt jegyek is visszakerülnek a Neptunba. Ez már részben meg is történt:

a 2020. november 6. előtt szerzett érdemjegyeket rögzítették.

Arról azonban, hogy az elmúlt három hónapban született eredményekkel mi lett, illetve, hogy mindenki mindent visszakapott-e (és azt a jegyet-e, ami eredetileg rögzítve lett), nincs hír, csak arról tájékoztatta az egyetem a közvéleményt, amit korábban már több sajtóorgánumban elmondtak: február 1. és 19. között pótolhatóak az elmaradt órák és vizsgák.

Frissítés (2021.02.05. 17:10): cikkünk megjelenése után nyilvánosságra hozták a kollégium pontos helyét, eszerint a XI. kerületben, a Nagyszeben utca 24/B. alatt található a kollégium épülete. 18 szobában 60 ágy, plusz 7 vendégágy áll a hallgatók rendelkezésére, a külföldi oktatók számára 3 VIP szobát rendeztek be.

Fejléckép: támogatói plakát az SZFE Vas utcai épületén (fotó: Fekete Attila / Független Szabad Egyetem)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Könyv

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.
Színház hír

Független társulatokat támogat a Pro Cultura Urbis Közalapítvány

Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódva a Pro Cultura Urbis Közalapítvány (PCU), amelynek egyik feladata a független művészeti szcéna bevonása az emlékévbe, 150 millió forintos támogatást nyújt a terület képviselőinek, emellett 2011 után először újra átadják a „Pro Cultura Urbis”-díjat.
Színház hír

Közéleti témákról indít fotókampányt a Radnóti Színház

A Radnóti Színház színészei ebben az évadban felelős állampolgárként állást foglalnak számukra is fontos társadalmi kérdésekben. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet közügyeinkre, közelebb hozva, kinagyítva, felhangosítva azokat. Egy-egy üggyel több napon át foglalkoznak a közösségi oldalaikon.