Színház

Egy híján húsz

2010.10.01. 15:31
Ajánlom
Miért van az, hogy a gyerekek szeretnek babákkal játszani? Pontosabban egy lekicsinyített világban, autók, bokrok, állatok, házak és emberek között elmerülni, legyenek azok fából, természetes anyagokból vagy fröccsöntve.

Azt képzelik, hogy ők is olyan bátrak, mint az ólomkatona, vagy olyan szépek, mint a pillangóhercegnő? Álmaikat vetítik ki, amelyeket újraélnek játék közben, ahol megvalósíthatnak bármit, amit a képzelet még megenged? Vagy azt élvezik, hogy sorsok felett dönthetnek, másokat irányíthatnak, úgy csinálhatnak, mint a felnőttek: háborúzhatnak, lemészárolhatják egymást – ha megvan a varázslós szett, akkor meg is átkozhatják a másikat –, szerelembe eshetnek a szőke izombabával, vagy gyereket szülhetnek a macinak, és bátran karambolozhatnak vagy felrobbanthatnak bármit, esetleg magukat is?

És a felnőttek miért szeretnek játszani? Mármint nem egymással, otthon vagy a munkahelyen, a polgármesteri hivatal tisztviselő-helyetteseként, vagy matchboxainkkal lavírozva a dugóban... Szóval nem így, hanem úgy, ahogyan a gyerekek. Vagyis nem úgy, mint ők, mert sajnos olyan nyitottak és fantáziadúsak már nem leszünk, hanem az ő játékaikkal. Vagyis azokkal a játékokkal, amiket mi, felnőttek találunk ki és kreálunk nekik, mert azt játsszuk, hogy mi pontosan tudjuk, mivel kell játszaniuk.

Régen nem is volt ennyi játék meg gyerekcucc, a kölyköket kis felnőttnek tekintették, akik épp olyan ruhát hordtak, mint a szüleik, csak kisebb méretben, és szó sem volt Csillagok háborúja-fénykardról, csak a keresztes lovag papa kardjának kicsinyített famásolatáról. És akkor megcsináltuk a színes gyerekipart, hogy aztán persze mi játszhassunk annak termékeivel. Azt játsszuk, hogy gyerekek vagyunk, és építünk, építünk – amit nem szabad lerombolni, ejnye! És sorban állnak a tyúkok az etetőnél – ne hülyéskedj, ezek nem esznek igazi vajas kenyeret! És a szivárványherceg palotájában esküvőre készülnek – csak természetesen elveszett a menyasszony lába, és megmondtam, hogy ne karambolozzon a tündérhintó a targoncával, mert össze fog törni. Itt a játékmackód szeme! De éjjel, amikor senki nem játszik a játékokkal, akkor ők végre a saját életüket élhetik. Pont úgy, ahogy az emberek.

Szeretettel köszöntünk a 19. Budapesti Őszi Fesztiválon.
Az épp egy híján húsz!
Pont úgy, ahogy az emberek.

Kovalik Balázs
A Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője

A Budapesti Őszi Fesztivál részletes programja 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.