Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

2020.09.30. 10:10
Ajánlom
Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.

A napokban vált nyilvánossá a hír, miszerint leváltották Vonderviszt Lajost, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárjának Szarka Gábor ezredest nevezték ki. Bár Vonderviszt az elmúlt 5 évben partneri viszonyt alakított ki a vezetőkkel, és az oktatás iránt is érdeklődött, együttműködése az új kuratóriummal nem bizonyult elégségesnek. Szerződése december 31-ig szólt volna, de szeptember 29-én Vidnyánszky felmondott neki, és bemutatta az utódját. 

Szarka Gábor 48 éves jogász, biztonság- és védelempolitikai-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docense és díszpolgára október 1-jén lép hivatalba. Az új kancellár gépesített lövész-, biztonságpolitikai- és jogi diplomával rendelkezik, 2010-ben ezredesi posztba lépett és Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, majd miniszteri biztosa lett. 

Az átadás-átvétel azonban nem indul zökkenőmentesen. Szarka Gábor tegnap be szeretett volna menni az intézménybe, de az SZFE tucatnyi polgára meggátolta ebben. Ennek ellenére ő kijelentette, hogy a jövőben mindent megtesz, hogy feladatait a lehető legmagasabb szinten elláthassa. 

Fejléckép: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Színház

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Noé bárkáján – Interjú Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával

A járványhelyzet nehéz helyzetbe hozta a kulturális szféra szereplőit, különösen a függetleneket. Az indulásról, aktuális helyzetről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával, az idén nyolcéves Jurányi Ház megálmodójával.
Színház hír

A nyár beköltözik az otthonokba

A Gózon Gyula Kamaraszínház elhozza a késő nyári napok hangulatát, az ősz eleji utolsó meleg napsugarakat, az elmúlás ígéretét. Jon Fosse különös, komor, de mégis reménnyel teli története most online elevenedik meg, Kozma András rendezésében.
Színház hír

Kihirdették az idei Aase-díj kitüntetettjeit

Az „emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői” díjazására hozta létre végrendeletében Gobbi Hilda az Aase-díjat, amely 1987-es megalapítása óta ismeri el az epizodistákat azzal a meghagyással, hogy évente két színész és két színésznő kaphatja meg a kitüntetést.
Színház gyász

Elhunyt Pécsi Ildikó

80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Gödöllő díszpolgára – tudatta a város önkormányzata.
Színház hír

Online vezeti tovább Zsámbéki Gábor a Lear király próbáit

A művészek egészségének megóvása érdekében online folytatódnak a Lear király próbái a Katona József Színházban.