Színház

Egy meghökkentően szomorú történet margójára – Radnóti Zsuzsa reagált Karsai György menesztésének hírére

2022.09.07. 09:40
Ajánlom
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg a Népszava hasábjain fejtette ki véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló elbocsátások ügyében, bírálva az egyetem vezetését a döntés miatt.

Radnóti Zsuzsa írásában egy színházi előadás kezdetéhez hasonlítja Karsai György felmentését, amelyben egy nemzetközi hírű szakembert magyarázat és indoklás nélkül ki akarnak rúgni, ő viszont nem hajlandó aláírni a határozatot, és távozik.

A dramaturg szerint Karsai nagysága a szakmai tudásán túl abban áll, hogy még egy antik sorstragédiát is közel tud hozni az emberekhez.

„Képes arra, hogy régmúlt remekművekben felfedezze a jelennek szóló üzeneteket, és kimutasson bennük jelenkori sors-megfeleléseket, ismerőssé váló tragédiákat”

– írja, hozzátéve, hogy mindez a színházi alkotók és nézők gondolataira, nyelvére igazítva történik.

Radnóti kitér Karsai irodalomban elfoglalt helyére is, hiszen számos alkotó kérte ki a professzor tanácsát, vagy dolgozott vele együtt: többek között Térey János az Oresztész-fordítása kapcsán, vagy Závada Péter és Tarnóczi Jakab egy-egy drámája vagy rendezése okán.

Manapság Karsai György gyakorlati színházi munkákban is közreműködik, a Pinceszínházban a Freeszfe rendező osztályának hallgatóival dolgozik együtt a Találkozások Homérosszal beavatószínházi előadás-sorozaton.

„Karsai egyénisége, moderátori képessége a képernyőn keresztül is érvényesül, ráadásul azt is bizonyítva, hogy ő nem csak az ókori irodalom ismerője, mestere, hanem a modernkori színházi kultúránknak is”

– jegyezte meg Radnóti Zsuzsa, meghökkentően szomorú történetként hivatkozva a szakember felfüggesztésére, és megjegyezve, hogy az átalakítások láthatóan nem fejeződtek be ezzel az üggyel. „A helyfoglalás és a hatalomátvétel tehát folytatódik: a hallgatók 2020-2021-es kiűzése után napjainkban a Színház-és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskoláját is szétdúlták” – zárta sorait a dramaturg.

A cikk eredeti szövegét a Népszava nyomán a Színház Online közölte.

Fejléckép: Radnóti Zsuzsa (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Egy mecénás gesztusa – Radnóti Zsuzsa az érdekmentes gondolkodásról

Kapcsolódó

Egy mecénás gesztusa – Radnóti Zsuzsa az érdekmentes gondolkodásról

Radnóti Zsuzsa két éve Kossuth-díjat kapott sok évtizedes színházi munkájáért. A kitüntetéssel járó juttatás egy részéből kortárs irodalmi alapítványt hozott létre, amely idén először ítélte oda a Kortárs Magyar Dráma-díjat. Ezt a mecénásgesztust díjazta az Art is Business Díj kuratóriuma a „Művészek a Művészekért” elismeréssel, amelynek a Fidelio a védnöke.

Rátóti Zoltán engedélyezi Karsai Györgynek, hogy befejezze megkezdett feladatait

Rátóti Zoltán engedélyezi Karsai Györgynek, hogy befejezze megkezdett feladatait

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora állítja, hogy átgondoltan és jogszerűen rúgta ki a Doktori Iskola vezetőjét – írja a Népszava.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.