Színház

Egy nap a normális életért – ukrán napot tart a Katona

2022.03.18. 11:15
Ajánlom
Az oroszok támadása néhány nap alatt felforgatta Ukrajna életét, a szomszédban zajló események pedig a világ minden pontján megmozdulásra késztetik az embereket. Családok ezrei kénytelenek elhagyni az otthonukat, miközben katonák és civilek halnak meg a fronton. A Katona József Színház március 27-i kezdeményezése rajtuk próbál segíteni.

A színház a programok és filmvetítések mellett olyan beszélgetéseket is kezdeményez, melyek segítenek eligazodni az igazi és hamis információk világában, miközben igyekszik megértetni az aktuálisan zajló eseményeket, a háború pszichológiáját.

Az esemény konkrét cselekvésre is ösztönöz: mintegy 500 adag élelmiszercsomag készül a nap folyamán,

melyet a szervezők a Migration Aid gyűjtőpontjára fognak eljuttatni a Tarnabod és Mi civil egyesület segítségével.

A részvétel ingyenes, de néhány program a helyszín mérete miatt regisztrációhoz kötött.

A programok két helyszínen zajlanak:

A Sufniban

17:00-22:00
Ukrán filmek a DOKMA, a Verzió és a Katona szervezésében
Kurátor, moderátor Becz Péter dokumentumfilm-rendező

17:00-18:15
OUT (1957, Rogosin) 1956-os menekültek Ausztriában, rövid dokumentumfilm az ENSZ felajánlásában.
Beszélgetés a film és videó után dr. Müllner Andrással és a Migration Aid egyik munkatársával.

18:30-20:00
THE EARTH IS BLUE AS AN ORANGE (2020 Irina Tsilyk) a Verzió Filmfesztivál felajánlása.
A film után online beszélgetés az alkotókkal.

20:15-22:00
KILENC HÓNAP HÁBORÚ (2018, Csuja László)
A film után beszélgetés az alkotókkal.

A Haris köz 5. alatti próbateremben

12:00-14:00
Élelmiszeradomány-csomagolás
500 adag élelmiszercsomag készítése a Migration Aid gyűjtőpontjára a Tarnabod és a Mi civil egyesület segítségével.

14:30-16:00
Tabu nélkül a háborúról
Beszélgetés gimnazistáknak, egyetemistáknak, fiatal felnőtteknek a háború hátteréről, hatásáról Sz. Bíró Zoltán történésszel, Oroszország-szakértővel és Bánki György pszichiáterrel. A program létszámkorlátos, ezért regisztráció szükséges az [email protected] címen.

16:00-17:00
Segíts jól!
Beszélgetés az önkéntességről, a segítségadás lehetséges módjairól, útjairól a Migration Aid és a Magyar Helsinki Bizottság szakembereivel.
A program létszámkorlátos, ezért regisztráció szükséges az [email protected] címen.

17:00-20:00
Nem a háborúra!
Légy része egy háborúellenes performansznak, amit a Freeszfe színház és performansz szak diákjai rendeznek a programra jelentkező civilekkel.
A performanszon való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az [email protected] email címen lehet.

ADOMÁNYOZÁS

A Katona József Színház március 21-27-ig, egész héten várja az adományokat a Migration Aid számára a színház előterében (a szükséges tárgyak listáját hamarosan közzéteszik), de pénzátutalást is elfogadnak, melyet az adományozási protokoll elolvasása után az alábbi számlaszámra várják:

Név: A Segítők Egyesület
Számlaszám: 11710088-21459928
IBAN: HU89 1171 0088 2145 9928 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB

Fejléckép: a kampány logója / Koltay Dorottya Szonja munkája (forrás: Katona József Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.