Színház

Egy nő

2011.11.06. 22:28
Ajánlom
Ofelia Popii számára készült Lia Bugnar darabja. A monodrámát, amelyet a szerző rendezett, a Román Színházi Fesztivál Színész a reflektorfényben szekciójában játszották.

Ofelia Popii egy pici, törékeny, tejfehér bőrű, hirtelenszőke nagyszebeni színésznő. Az Andrei Serban rendezte Sirály Másája, a Lulu címszerepe, a Karnebál Mitája, de mindenekelőtt a Silviu Purcarete készítette Faust Mefisztójának monumentális bohócériája elég volt ahhoz, hogy megjegyezzem a nevét. (Színlapok tanúsága szerint a Berlin Alexanderplatzban is láttam, ezen, bevallom, igen meglepődtem: abból a 2010-es előadásból, mindössze két jelenetet tudok felidézni, és egyikben sem szerepelt.) Az általa játszott karakterek valahogy egyszerre kemények, végletesen önzőek és megközelíthetetlenek, ugyanakkor szeretetre vágyóak és önfeláldozásra képesek, bonyolultan titokzatosak és roppant egyszerűen megfejthetők. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a Felii, a magyarul Szeletek című monodráma.

A középpontban egy férfi van, egy halott politikus, és az ő feleségének, szeretőjének, anyjának, pedikűrösének, 15 éves lányának, a lány orvosának és afrikai levelezőbarátnőjének történeteit ismerjük meg. A nők legyenek tehetős alkoholisták, egyszerű háztartási alkalmazottak - azaz korunk cselédlányai -, megkopott vagy soha nem volt hatalmú, státuszukkal megbékélt nagyasszonyok, szeretethiányos lázadók, karrierista ifjú családanyák vagy a nigériai semmi közepén élők, mindannyian magányosak, és mint a fuldoklók, úgy kapdosnának a valakihez tartozást jelentő kapcsolatmentőöv iránt.

Lia Bugnar dramaturgiája tulajdonképp végtelenül egyszerű: monológok követik egymást, így áll össze számunkra a puzzle-kból a szétesőfélben levő család tablója, így ismerjük meg az egymás életét véletlenszerűen keresztező nőket, akik sűrített krízispillanatokban lépnek elénk. Ahogyan vissza-visszatérnek, folyamatosan rakjuk össze a képet, fejtjük meg a nők egymáshoz fűződő viszonyait, és rajzolódik ki a szerelmi háromszög, illetve az anya/anyós-meny/feleség-unoka/lány kapcsolat, amelyekre fölöslegesen rakódik rá az elhunyt pedikűrösnője, a lányt kezelő orvosnő és a levelezőpartner karaktere. (Az afrikai lányka esetében ráadásul sikerül a helyzetet illető lehető legbutább színpadi sztereotípiák egyikét, a meztelen színésznő leegyszerűsített törzsi táncot járó árnyát bevetni.)

A díszlet egyetlen fal, rajta egy, az apának írt levél tapétaszerűen felragasztva, töredékesen és mállón, a falon ajtók, amik a feydeau-i bohózatok precizitásával csapódnak és lengenek. Komoly koncentrációt és színésztechnikai felkészültséget igényel, hogy Ofelia Popii a darab karaktereibe ki-be lépkedjen. Bár segítségére van néhány kellék, többnyire ruhadarabok - fekete napszemüveg, kabát, kalap az özvegynek, kék kardigán és kendő a szeretőnek, szemüveg, bot, barna kalap és kabát az anyának, fekete póló, dzseki és bakancs a tininek, kékeszöld svájcisapka, egy számmal nagyobb kabát a kuncsaft halálával munkáját vesztő pedikűrösnek, rózsaszín blézer az orvosnőnek -, a pontosan eltalált hanghordozás és testtartás - lábán alig álló, zavart alkoholista, kissé hajlott hátú, csipogó idős asszony, gyors beszédtempójú, hirtelen mozdulatokat tevő lány, magát kicsire összehúzó, lassan artikuláló pedikűrös - a színpadra lépés első pillanatától megkülönbözteti a figurákat. A darab utolsó monológja az addig látottakból-hallottakból áll össze. Mondatok és mondattöredékek, amelyek kiragadottságukban mégis integráns szöveget képeznek, akár ha egy őrült nő naplójának részlete lenne.

Az Ofelia Popii számára készült darab címében a színésznő keresztnevének becéző alakját nem túl nehéz felismerni. Lia Bugnar szerzőként és rendezőként is háttérben maradt, és segítette abban, hogy sokarcúságát, kaméleonszerűségét, szakmai tapasztalatát, személyiségének szeleteit megmutathassa. Sok nőt az egyben. Egyet a sokban.


Román Színházi Fesztivál - 2011. október 28.-november 6., Bukarest

Szeletek - Radu Stanca Nemzeti Színház, Nagyszeben

Író, rendező: Lia Bugnar

Előadó: Ofelia Popii

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Ruben Brandt, mocskos graffitik és barokk portré sültkrumplival

A csoportos kiállítás izgalmas keresztmetszetet ad egy csapatnyi kortárs magyar alkotó művészetéből - a Műcsarnok munkatársainak válogatásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.
Színház ajánló

Ne rejtőzz el!

Irodalmi Kávéházunk adott otthont Fekete Réka Thália önálló estjének. Az előadás ebben az esetben méltón tükrözte Réka színes személyiségét, bájos lényét.