Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

2021.04.12. 16:35
Ajánlom
Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.

Egy szobor persze csalóka, hiszen műalkotásként egyszerre hódol be a korszellemnek, miközben igyekszik az alany legelőnyösebb vagy legjellemzőbb vonásait kihangsúlyozni. Ráadásul a ránk maradt szobrok szó szerint halovány másai az eredetileg kiállított műveknek, melyek fénykorukban a szivárvány színeiben pompáztak.

A tragikus triász tagjai – Szophoklész, Euripidész és Aiszkhülosz – is kőalakként élnek az emlékeinkben annak ellenére, hogy ma már rendelkezésre állnak azok a technikai eszközök, amelyekkel valódi arcot kaphatnának. Rekonstrukciójuk nem lenne példa nélküli, legutóbb az ókori Egyiptom egyik legismertebb uralkodója, Tutanhamon arca elevenedett meg egy kiállítás részeként, a viaszfej még A világ múmiái magyarországi tárlatán is látható volt. A fáraó esetében azonban, még ha rossz állapotban is, de adott volt a múmia és az eredeti koponya.

IMG_5542a-113046.jpg

Tutanhamon rekonstruált arca (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A drámaírókkal és filozófusokkal a legtöbb esetben nincs ilyen szerencséje a tudósoknak. Származásuk révén ugyanis nem illette meg őket kiemelt sírhely, vagy a temetés minden fontos momentumát lejegyző tudósítás. Sok esetben tehát még a nyughelyüket sem ismerjük.

wikipedia-111747.jpg

A Tomasi mintájául is szolgáló legismertebb Euripidész-mellszobor (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Egy olasz művész, Alessando Tomasi figyelmét viszont éppen ezek a figurák keltették fel, és az ókori kultúrák megszállottjaként nem elégedett meg azzal, hogy érdekes műtárgyak fotóit ossza meg a követőivel Twitteren. Rekonstrukciós projektjének középpontjában főként filozófusok – például Platón vagy Antiszthenész –, illetve hadvezérek, államférfiak (többek között Periklész, Marcus Aurelius vagy Traianus) állnak, de kezei között életre kelt már az eposzok atyja, Homérosz is.

Tomasi leírások, rajzok és szobrok részletes elemzésével ad valódi arcot az általa vizsgált személyeknek, ám van úgy – és a méltatlanul háttérbe szorított Euripidész épp ilyen –, hogy még ő is nehézségekbe ütközik. A tragikus triász legkevésbé ismert tagjának „népszerűtlensége” a darabjaiban megbújó lelki folyamatok komplexitásának köszönhető, az önmagával vívódó hős gondolatainak és érzéseinek összetettsége ugyanis nehézzé teszi a drámák befogadását. Művészete még saját korának emberét is megosztotta. Az azonban elvitathatatlan, hogy az ókori görög drámákra jellemző deus ex machina (isteni közbeavatkozás) módszerét Euripidész fejlesztette tökéletesre, nőalakjai (például Médeia, Andromakhé, Elektra és Iphigenia) pedig a mai napig nagy hatással vannak az irodalomra.

assassinscreedfandomkep-111724.jpg

Euripidész arca egy videójátékban (Fotó/Forrás: Assassinscreed.fandom)

Mivel a mai kor embere sem siet feltárni az Euripidészről fennmaradt kőszobrok mögött megbújó embert, ezért egészen szürreálisan módon

az egyetlen alkalom, amikor a drámaíró arcot kapott, az Assassin’s Creed nevű videójáték volt.

A játék készítői is ugyanahhoz az alkotáshoz nyúltak ihletforrásként, mint Tomasi (aki 2021 januárjára készült el Euripidész végleges rekonstrukciójával), de figurájuk sokkal erőteljesebb, már-már hadvezéri vonásokat kapott.

Az olasz művész grafikája egyetlen oldalról, szemből mutatja meg a kissé álmatag tekintetű, szakállas drámaírót, és kizárólag egy ókori szoborra támaszkodik. Pedig Euripidészt több alkotás is megörökítette.

A rekonstrukció alapjául szolgáló legismertebb ábrázolás egy i. e. 330 körül született mellszobor, amely egy másik műhöz hasonlóan római másolatként maradt rá az utókorra. Szintén egy hiteles forráshoz próbált visszanyúlni egy ismeretlen művész, amikor Lüszipposz művét próbálta újraalkotni a 2. században. Ez a szobor az idők során megsérült és letört az orra.

Nemcsak mellszobrok, egész alakos művek is készültek Euripidészről. A szintén a 2. századból fennmaradt alkotáson még a drámaíró műveit is listázták – bár a fejet a szobor megtalálása után a mellszobor alapján kellett rekonstruálni, míg egy másikon Euripidész színházi maszkkal a kezében látható. Ezek mindegyike illeszkedik a Tomasi által is felvázolt képbe.

euripidesz-111635.jpg

Tomasi rekonstrukciója Euripidészről (Fotó/Forrás: Alessandro Tomasi / Twitter)

Miközben Tomasi Euripidésze a hitelesség jegyében született, nem mehetünk el a legfurcsább ábrázolás mellett. J. W. Cook 1800-as évek közepén készült portréja aligha hasonlít az addig megszokott arcformára, és sokkal inkább tükrözi a kor görögökről alkotott képét, mintsem arra törekedett volna, hogy a lehetőségekhez képest hiteles arcot adjon a drámaírónak.

GettyImages-113625703-112207.jpg

Euripidész egy 19. századi grafikán (Fotó/Forrás: Universal History Archive / Getty Images Hungary)

Fejléckép: Euripidész színházi maszkkal (fotó: Ann Ronan Pictures / Print Collector / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.