Színház

Egyenesen a londoni Nemzeti Színházból - NTLive

2018.11.19. 13:55
Ajánlom
Tovább folytatódik a londoni National Theatre Live színházi közvetítés-sorozata az Urániában. Legközelebb Marc Haddon autista „detektívregényét”, A kutya különös esete az éjszakában című előadást, és két Shakespeare-darabot, a Macbeth-et és a Lear királyt kínálja a program.

Öt évvel ezelőtt mutatták be Londonban A kutya különös esete az éjszakában című előadást Marianne Elliot rendezésében, amely a november 20-án, kedden este látható az Uránia moziban – és 60 másik ország 2500 mozijában a NTLive közvetítésein. A darab hét Olivier- és öt Tony-díjat kapott 2013-ban, a főszereplőről, Luke Treadawayről így írt a The Guardian kritikusa:

nem hiszem, hogy a londoni színpadokon most jobb teljesítményt látnánk.

Akutyakulonosesete2-223557.jpg

Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszinház, Manuel Harlan)

Marianne Elliot 15 évig rendezett a londoni Nemzeti Színházban, olyan nagyszabású előadások fűződnek a nevéhez, mint a War Horse, vagy az Angyalok Amerikában, tavaly óta saját produkciós céget vezet.

A kutya különös esete az éjszakában, egy remek humorral megírt, magával ragadó történet, és a magyar közönség előtt sem teljesen ismeretlen, hiszen 2014-ben a Centrál Színház bemutatta, az idei évad végén Tatabányán a Jászai Mari Színház tűzi műsorára. A történet szerint a kissé kényszeresnek tűnő, tizenöt éves, három hónapos és két napos Christopher hét perccel éjfél után rátalál a szomszéd Mrs. Shears megölt kutyájára, és elhatározza, hogy megtalálja a kutya gyilkosát. A fiúnak rendkívüli agya van, kivételesen tehetséges a matematikában, de Asperger-szindrómában szenved, a maga zárt világában él, soha nem járt még egyedül az utcájukon túl. Az apja által tiltott nyomozói munka során több titokra is fény derül, mely végül félelmetes utazásra kényszeríti a fiút.

November 25-én, vasárnap a sátáni hatalomvágyás félelmetes darabja, a Macbeth kerül mozivászonra Rufus Norris, a színház igazgatója rendezésében, Rae Smith apokaliptikus, modern díszleteiben. Shakespeare legintenzívebb és legrémisztőbb tragédiájának címszerepében Rory Kinneart, a gonosz lelkű Lady Macbeth szerepében Anne-Marie Duff-alt láthatjuk. Kinnear korábban emlékezeteset alakított az NT Live közvetítésekben is vetített 2010-es Hamlet címszerepében, majd Jágóként a 2013-as Othellóban, tavaly pedig ő játszotta Marxot Az Ifjú Marxban. Anne-Marie Duff nem annyira a klasszikus szerepekből ismert, a Mr. Polly lázadásában nyújtott alakításáért BAFTA-díjat kapott, s emlékezeteset nyújtott a Shameless című tévésorozatban valamint a 2015-ös Szüfrazsett című mozifilmben.

Macbeth3-223557.jpg

Michael Balogun és Rory Kinneart a Macbeth című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház, Fotó: Brinkhoff Mögenburg)

A vetítéssorozat december 18-án, kedden a Lear királlyal folytatódik a York Hercegi Színházból, a filmekből és a színházi közvetítésekből is jól ismert Sir Ian McKellennel a címszerepben. A rendező Jonathan Munby, aki korábban több alkalommal rendezett sikeres Shakespeare-előadásokat a Royal Shakespeare Company kötelékében.

Sir Ian McKellen, 2007-ben a Royal Shakespeare Company előadásán már magára öltötte egyszer Lear király szerepét. Tíz év múltán, tavaly újra eljátszhatta a szerepet a Chichester Fesztiválszínházban, mégpedig oly sikerrel, hogy az előadást meghívták a West Endre, a londoni York hercegi színházba (Duke of York's Theatre), ahol 2018 júliusa és novembere között száz alkalommal játszották. Érdekesség, hogy McKellen fiatal színészként, 1964-ben ugyanezen a színpadon mutatkozott be a West Enden.

IanMcKellenkinglear-223642.jpg

Sir Ian McKellen a Lear király szerepében (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A tíz évvel ezelőtti Lear-alakításhoz képest ez a mostani új dimenziót hozott McKellen játékába – írta a WhatsOnStage honlap. Most egy olyan embert láthatunk, aki igyekszik megbirkózni fizikai, mentális és uralkodói ereje csökkenésével, és próbálja elfogadni, hogy ez a világ útja. McKellen azt nyilatkozta, ez a szerep segített neki is megérteni az öregedést. A 78 éves sztár legutóbb Harold Pinter Senkiföldje című darabjában tűnt fel az NT Live közvetítéseiben.

2018. november 20., kedd 19:00
Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

2018. november 25., vasárnap 19:00
William Shakespeare: Macbeth

2018. december 18., kedd 19:00
William Shakespeare: Lear király

Az előadások felvételről, angol nyelven, magyar felirattal láthatók.

További programokat talál az Uránia Fidelio-különszámában:

 

Címlapkép: Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban, Fotó: Manuel Harlan

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kapcsolódó

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház hír

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház ajánló

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház ajánló

Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.
Színház hír

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!