Színház

Egyenesen a londoni Nemzeti Színházból - NTLive

2018.11.19. 13:55
Ajánlom
Tovább folytatódik a londoni National Theatre Live színházi közvetítés-sorozata az Urániában. Legközelebb Marc Haddon autista „detektívregényét”, A kutya különös esete az éjszakában című előadást, és két Shakespeare-darabot, a Macbeth-et és a Lear királyt kínálja a program.

Öt évvel ezelőtt mutatták be Londonban A kutya különös esete az éjszakában című előadást Marianne Elliot rendezésében, amely a november 20-án, kedden este látható az Uránia moziban – és 60 másik ország 2500 mozijában a NTLive közvetítésein. A darab hét Olivier- és öt Tony-díjat kapott 2013-ban, a főszereplőről, Luke Treadawayről így írt a The Guardian kritikusa:

nem hiszem, hogy a londoni színpadokon most jobb teljesítményt látnánk.

Akutyakulonosesete2-223557.jpg

Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszinház, Manuel Harlan)

Marianne Elliot 15 évig rendezett a londoni Nemzeti Színházban, olyan nagyszabású előadások fűződnek a nevéhez, mint a War Horse, vagy az Angyalok Amerikában, tavaly óta saját produkciós céget vezet.

A kutya különös esete az éjszakában, egy remek humorral megírt, magával ragadó történet, és a magyar közönség előtt sem teljesen ismeretlen, hiszen 2014-ben a Centrál Színház bemutatta, az idei évad végén Tatabányán a Jászai Mari Színház tűzi műsorára. A történet szerint a kissé kényszeresnek tűnő, tizenöt éves, három hónapos és két napos Christopher hét perccel éjfél után rátalál a szomszéd Mrs. Shears megölt kutyájára, és elhatározza, hogy megtalálja a kutya gyilkosát. A fiúnak rendkívüli agya van, kivételesen tehetséges a matematikában, de Asperger-szindrómában szenved, a maga zárt világában él, soha nem járt még egyedül az utcájukon túl. Az apja által tiltott nyomozói munka során több titokra is fény derül, mely végül félelmetes utazásra kényszeríti a fiút.

November 25-én, vasárnap a sátáni hatalomvágyás félelmetes darabja, a Macbeth kerül mozivászonra Rufus Norris, a színház igazgatója rendezésében, Rae Smith apokaliptikus, modern díszleteiben. Shakespeare legintenzívebb és legrémisztőbb tragédiájának címszerepében Rory Kinneart, a gonosz lelkű Lady Macbeth szerepében Anne-Marie Duff-alt láthatjuk. Kinnear korábban emlékezeteset alakított az NT Live közvetítésekben is vetített 2010-es Hamlet címszerepében, majd Jágóként a 2013-as Othellóban, tavaly pedig ő játszotta Marxot Az Ifjú Marxban. Anne-Marie Duff nem annyira a klasszikus szerepekből ismert, a Mr. Polly lázadásában nyújtott alakításáért BAFTA-díjat kapott, s emlékezeteset nyújtott a Shameless című tévésorozatban valamint a 2015-ös Szüfrazsett című mozifilmben.

Macbeth3-223557.jpg

Michael Balogun és Rory Kinneart a Macbeth című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház, Fotó: Brinkhoff Mögenburg)

A vetítéssorozat december 18-án, kedden a Lear királlyal folytatódik a York Hercegi Színházból, a filmekből és a színházi közvetítésekből is jól ismert Sir Ian McKellennel a címszerepben. A rendező Jonathan Munby, aki korábban több alkalommal rendezett sikeres Shakespeare-előadásokat a Royal Shakespeare Company kötelékében.

Sir Ian McKellen, 2007-ben a Royal Shakespeare Company előadásán már magára öltötte egyszer Lear király szerepét. Tíz év múltán, tavaly újra eljátszhatta a szerepet a Chichester Fesztiválszínházban, mégpedig oly sikerrel, hogy az előadást meghívták a West Endre, a londoni York hercegi színházba (Duke of York's Theatre), ahol 2018 júliusa és novembere között száz alkalommal játszották. Érdekesség, hogy McKellen fiatal színészként, 1964-ben ugyanezen a színpadon mutatkozott be a West Enden.

IanMcKellenkinglear-223642.jpg

Sir Ian McKellen a Lear király szerepében (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A tíz évvel ezelőtti Lear-alakításhoz képest ez a mostani új dimenziót hozott McKellen játékába – írta a WhatsOnStage honlap. Most egy olyan embert láthatunk, aki igyekszik megbirkózni fizikai, mentális és uralkodói ereje csökkenésével, és próbálja elfogadni, hogy ez a világ útja. McKellen azt nyilatkozta, ez a szerep segített neki is megérteni az öregedést. A 78 éves sztár legutóbb Harold Pinter Senkiföldje című darabjában tűnt fel az NT Live közvetítéseiben.

2018. november 20., kedd 19:00
Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

2018. november 25., vasárnap 19:00
William Shakespeare: Macbeth

2018. december 18., kedd 19:00
William Shakespeare: Lear király

Az előadások felvételről, angol nyelven, magyar felirattal láthatók.

További programokat talál az Uránia Fidelio-különszámában:

 

Címlapkép: Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban, Fotó: Manuel Harlan

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kapcsolódó

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.