Színház

Egyenesen a londoni Nemzeti Színházból - NTLive

2018.11.19. 13:55
Ajánlom
Tovább folytatódik a londoni National Theatre Live színházi közvetítés-sorozata az Urániában. Legközelebb Marc Haddon autista „detektívregényét”, A kutya különös esete az éjszakában című előadást, és két Shakespeare-darabot, a Macbeth-et és a Lear királyt kínálja a program.

Öt évvel ezelőtt mutatták be Londonban A kutya különös esete az éjszakában című előadást Marianne Elliot rendezésében, amely a november 20-án, kedden este látható az Uránia moziban – és 60 másik ország 2500 mozijában a NTLive közvetítésein. A darab hét Olivier- és öt Tony-díjat kapott 2013-ban, a főszereplőről, Luke Treadawayről így írt a The Guardian kritikusa:

nem hiszem, hogy a londoni színpadokon most jobb teljesítményt látnánk.

Akutyakulonosesete2-223557.jpg

Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszinház, Manuel Harlan)

Marianne Elliot 15 évig rendezett a londoni Nemzeti Színházban, olyan nagyszabású előadások fűződnek a nevéhez, mint a War Horse, vagy az Angyalok Amerikában, tavaly óta saját produkciós céget vezet.

A kutya különös esete az éjszakában, egy remek humorral megírt, magával ragadó történet, és a magyar közönség előtt sem teljesen ismeretlen, hiszen 2014-ben a Centrál Színház bemutatta, az idei évad végén Tatabányán a Jászai Mari Színház tűzi műsorára. A történet szerint a kissé kényszeresnek tűnő, tizenöt éves, három hónapos és két napos Christopher hét perccel éjfél után rátalál a szomszéd Mrs. Shears megölt kutyájára, és elhatározza, hogy megtalálja a kutya gyilkosát. A fiúnak rendkívüli agya van, kivételesen tehetséges a matematikában, de Asperger-szindrómában szenved, a maga zárt világában él, soha nem járt még egyedül az utcájukon túl. Az apja által tiltott nyomozói munka során több titokra is fény derül, mely végül félelmetes utazásra kényszeríti a fiút.

November 25-én, vasárnap a sátáni hatalomvágyás félelmetes darabja, a Macbeth kerül mozivászonra Rufus Norris, a színház igazgatója rendezésében, Rae Smith apokaliptikus, modern díszleteiben. Shakespeare legintenzívebb és legrémisztőbb tragédiájának címszerepében Rory Kinneart, a gonosz lelkű Lady Macbeth szerepében Anne-Marie Duff-alt láthatjuk. Kinnear korábban emlékezeteset alakított az NT Live közvetítésekben is vetített 2010-es Hamlet címszerepében, majd Jágóként a 2013-as Othellóban, tavaly pedig ő játszotta Marxot Az Ifjú Marxban. Anne-Marie Duff nem annyira a klasszikus szerepekből ismert, a Mr. Polly lázadásában nyújtott alakításáért BAFTA-díjat kapott, s emlékezeteset nyújtott a Shameless című tévésorozatban valamint a 2015-ös Szüfrazsett című mozifilmben.

Macbeth3-223557.jpg

Michael Balogun és Rory Kinneart a Macbeth című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház, Fotó: Brinkhoff Mögenburg)

A vetítéssorozat december 18-án, kedden a Lear királlyal folytatódik a York Hercegi Színházból, a filmekből és a színházi közvetítésekből is jól ismert Sir Ian McKellennel a címszerepben. A rendező Jonathan Munby, aki korábban több alkalommal rendezett sikeres Shakespeare-előadásokat a Royal Shakespeare Company kötelékében.

Sir Ian McKellen, 2007-ben a Royal Shakespeare Company előadásán már magára öltötte egyszer Lear király szerepét. Tíz év múltán, tavaly újra eljátszhatta a szerepet a Chichester Fesztiválszínházban, mégpedig oly sikerrel, hogy az előadást meghívták a West Endre, a londoni York hercegi színházba (Duke of York's Theatre), ahol 2018 júliusa és novembere között száz alkalommal játszották. Érdekesség, hogy McKellen fiatal színészként, 1964-ben ugyanezen a színpadon mutatkozott be a West Enden.

IanMcKellenkinglear-223642.jpg

Sir Ian McKellen a Lear király szerepében (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A tíz évvel ezelőtti Lear-alakításhoz képest ez a mostani új dimenziót hozott McKellen játékába – írta a WhatsOnStage honlap. Most egy olyan embert láthatunk, aki igyekszik megbirkózni fizikai, mentális és uralkodói ereje csökkenésével, és próbálja elfogadni, hogy ez a világ útja. McKellen azt nyilatkozta, ez a szerep segített neki is megérteni az öregedést. A 78 éves sztár legutóbb Harold Pinter Senkiföldje című darabjában tűnt fel az NT Live közvetítéseiben.

2018. november 20., kedd 19:00
Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

2018. november 25., vasárnap 19:00
William Shakespeare: Macbeth

2018. december 18., kedd 19:00
William Shakespeare: Lear király

Az előadások felvételről, angol nyelven, magyar felirattal láthatók.

További programokat talál az Uránia Fidelio-különszámában:

 

Címlapkép: Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban, Fotó: Manuel Harlan

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kapcsolódó

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elvehetik az Operaháztól a beruházásait

A Liget-programot kezelő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez kerülhet az Operaház felújítása és a műhelyház felépítése. A kérdésről jövő szerdán szavaz a Parlament. FONTOS: Cikkünket az Operaház válaszával frissítettük.
Plusz

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Müpában megtartott pénteki gálaesten. A Kult50 több szereplőjét is elismerték.
Klasszikus

Dinyés Soma lesz az MR Gyermekkórusának új karnagya

Dinyés az augusztusban kinevezett Walter Juditot váltja a nagymúltú gyermekkórus élén.
Zenés színház

70 éves Molnár András, a legendás magyar Wagner-tenor

December 8-án ünnepli 70. születésnapját Molnár András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, tenorista, érdemes művész.
Jazz/World

"Néha remek dolog levetni a hírnevet" – Interjú Gregory Porterrel

A Grammy-díjas jazzénekest még november 19-ei, budapesti koncertje előtt értük el telefonon. Családjáról, a folytonos úton lét nehézségeiről, alkotói metódusáról és édesapjával való bonyolult viszonyáról is őszintén mesélt. Na meg jellegzetes jazzkalapjáról.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ónodi Eszter és Rudolf Péter a közönség kedvencei

Az interneten, valamint a Bethlen Téri Színházban leadott közönségszavazatok eredménye alapján átadták az idei Arany Medál-díjakat.
Színház interjú

„A dráma a lételemem” – Interjú Dobó Katával

Olasz neorealista film színpadon, amerikai színdarab filmen. Dobó Kata főszerepet játszik Ettore Scola filmklasszikusának, az Egy különleges napnak színpadi változatában a Hatszín Teátrumban, nyáron pedig megrendezte első filmjét, a Kölcsönlakást, amelyre már nem kell sokat várni.
Színház magazin

Grafika, azaz az első találkozás

Egy színház darabválasztása komplex feladat. A mű üzenetén túl fontos az is: vajon eladható-e?
Színház tao

Csökkennek a színészi gázsik a Szkénében a tao miatt

Továbbá a jegyárak is emelkednek. A most meghozott intézkedésekre a tao-támogatás megszűnése nyomán kieső források pótlása miatt volt szükség.
Színház bemutató

A párizsi manzárdlakás amazonjai visszatérnek - új vígjáték a Rózsavölgyiben

A modern nők, modern problémáit feldolgozó Amazonok folytatását, az Amazonok – Három év múlva című vígjátékot mutatja be a Rózsavölgyi Szalon december 13-án. Az új történetben visszatérnek a párizsi „amazonok”, Auksz Éva, Györgyi Anna és Náray Erika.