Színház

Egyenesen a londoni Nemzeti Színházból - NTLive

2018.11.19. 13:55
Ajánlom
Tovább folytatódik a londoni National Theatre Live színházi közvetítés-sorozata az Urániában. Legközelebb Marc Haddon autista „detektívregényét”, A kutya különös esete az éjszakában című előadást, és két Shakespeare-darabot, a Macbeth-et és a Lear királyt kínálja a program.

Öt évvel ezelőtt mutatták be Londonban A kutya különös esete az éjszakában című előadást Marianne Elliot rendezésében, amely a november 20-án, kedden este látható az Uránia moziban – és 60 másik ország 2500 mozijában a NTLive közvetítésein. A darab hét Olivier- és öt Tony-díjat kapott 2013-ban, a főszereplőről, Luke Treadawayről így írt a The Guardian kritikusa:

nem hiszem, hogy a londoni színpadokon most jobb teljesítményt látnánk.

Akutyakulonosesete2-223557.jpg

Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszinház, Manuel Harlan)

Marianne Elliot 15 évig rendezett a londoni Nemzeti Színházban, olyan nagyszabású előadások fűződnek a nevéhez, mint a War Horse, vagy az Angyalok Amerikában, tavaly óta saját produkciós céget vezet.

A kutya különös esete az éjszakában, egy remek humorral megírt, magával ragadó történet, és a magyar közönség előtt sem teljesen ismeretlen, hiszen 2014-ben a Centrál Színház bemutatta, az idei évad végén Tatabányán a Jászai Mari Színház tűzi műsorára. A történet szerint a kissé kényszeresnek tűnő, tizenöt éves, három hónapos és két napos Christopher hét perccel éjfél után rátalál a szomszéd Mrs. Shears megölt kutyájára, és elhatározza, hogy megtalálja a kutya gyilkosát. A fiúnak rendkívüli agya van, kivételesen tehetséges a matematikában, de Asperger-szindrómában szenved, a maga zárt világában él, soha nem járt még egyedül az utcájukon túl. Az apja által tiltott nyomozói munka során több titokra is fény derül, mely végül félelmetes utazásra kényszeríti a fiút.

November 25-én, vasárnap a sátáni hatalomvágyás félelmetes darabja, a Macbeth kerül mozivászonra Rufus Norris, a színház igazgatója rendezésében, Rae Smith apokaliptikus, modern díszleteiben. Shakespeare legintenzívebb és legrémisztőbb tragédiájának címszerepében Rory Kinneart, a gonosz lelkű Lady Macbeth szerepében Anne-Marie Duff-alt láthatjuk. Kinnear korábban emlékezeteset alakított az NT Live közvetítésekben is vetített 2010-es Hamlet címszerepében, majd Jágóként a 2013-as Othellóban, tavaly pedig ő játszotta Marxot Az Ifjú Marxban. Anne-Marie Duff nem annyira a klasszikus szerepekből ismert, a Mr. Polly lázadásában nyújtott alakításáért BAFTA-díjat kapott, s emlékezeteset nyújtott a Shameless című tévésorozatban valamint a 2015-ös Szüfrazsett című mozifilmben.

Macbeth3-223557.jpg

Michael Balogun és Rory Kinneart a Macbeth című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház, Fotó: Brinkhoff Mögenburg)

A vetítéssorozat december 18-án, kedden a Lear királlyal folytatódik a York Hercegi Színházból, a filmekből és a színházi közvetítésekből is jól ismert Sir Ian McKellennel a címszerepben. A rendező Jonathan Munby, aki korábban több alkalommal rendezett sikeres Shakespeare-előadásokat a Royal Shakespeare Company kötelékében.

Sir Ian McKellen, 2007-ben a Royal Shakespeare Company előadásán már magára öltötte egyszer Lear király szerepét. Tíz év múltán, tavaly újra eljátszhatta a szerepet a Chichester Fesztiválszínházban, mégpedig oly sikerrel, hogy az előadást meghívták a West Endre, a londoni York hercegi színházba (Duke of York's Theatre), ahol 2018 júliusa és novembere között száz alkalommal játszották. Érdekesség, hogy McKellen fiatal színészként, 1964-ben ugyanezen a színpadon mutatkozott be a West Enden.

IanMcKellenkinglear-223642.jpg

Sir Ian McKellen a Lear király szerepében (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A tíz évvel ezelőtti Lear-alakításhoz képest ez a mostani új dimenziót hozott McKellen játékába – írta a WhatsOnStage honlap. Most egy olyan embert láthatunk, aki igyekszik megbirkózni fizikai, mentális és uralkodói ereje csökkenésével, és próbálja elfogadni, hogy ez a világ útja. McKellen azt nyilatkozta, ez a szerep segített neki is megérteni az öregedést. A 78 éves sztár legutóbb Harold Pinter Senkiföldje című darabjában tűnt fel az NT Live közvetítéseiben.

2018. november 20., kedd 19:00
Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

2018. november 25., vasárnap 19:00
William Shakespeare: Macbeth

2018. december 18., kedd 19:00
William Shakespeare: Lear király

Az előadások felvételről, angol nyelven, magyar felirattal láthatók.

További programokat talál az Uránia Fidelio-különszámában:

 

Címlapkép: Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban, Fotó: Manuel Harlan

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kapcsolódó

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.