Színház

Egyenesen a londoni Nemzeti Színházból - NTLive

2018.11.19. 13:55
Ajánlom
Tovább folytatódik a londoni National Theatre Live színházi közvetítés-sorozata az Urániában. Legközelebb Marc Haddon autista „detektívregényét”, A kutya különös esete az éjszakában című előadást, és két Shakespeare-darabot, a Macbeth-et és a Lear királyt kínálja a program.

Öt évvel ezelőtt mutatták be Londonban A kutya különös esete az éjszakában című előadást Marianne Elliot rendezésében, amely a november 20-án, kedden este látható az Uránia moziban – és 60 másik ország 2500 mozijában a NTLive közvetítésein. A darab hét Olivier- és öt Tony-díjat kapott 2013-ban, a főszereplőről, Luke Treadawayről így írt a The Guardian kritikusa:

nem hiszem, hogy a londoni színpadokon most jobb teljesítményt látnánk.

Akutyakulonosesete2-223557.jpg

Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszinház, Manuel Harlan)

Marianne Elliot 15 évig rendezett a londoni Nemzeti Színházban, olyan nagyszabású előadások fűződnek a nevéhez, mint a War Horse, vagy az Angyalok Amerikában, tavaly óta saját produkciós céget vezet.

A kutya különös esete az éjszakában, egy remek humorral megírt, magával ragadó történet, és a magyar közönség előtt sem teljesen ismeretlen, hiszen 2014-ben a Centrál Színház bemutatta, az idei évad végén Tatabányán a Jászai Mari Színház tűzi műsorára. A történet szerint a kissé kényszeresnek tűnő, tizenöt éves, három hónapos és két napos Christopher hét perccel éjfél után rátalál a szomszéd Mrs. Shears megölt kutyájára, és elhatározza, hogy megtalálja a kutya gyilkosát. A fiúnak rendkívüli agya van, kivételesen tehetséges a matematikában, de Asperger-szindrómában szenved, a maga zárt világában él, soha nem járt még egyedül az utcájukon túl. Az apja által tiltott nyomozói munka során több titokra is fény derül, mely végül félelmetes utazásra kényszeríti a fiút.

November 25-én, vasárnap a sátáni hatalomvágyás félelmetes darabja, a Macbeth kerül mozivászonra Rufus Norris, a színház igazgatója rendezésében, Rae Smith apokaliptikus, modern díszleteiben. Shakespeare legintenzívebb és legrémisztőbb tragédiájának címszerepében Rory Kinneart, a gonosz lelkű Lady Macbeth szerepében Anne-Marie Duff-alt láthatjuk. Kinnear korábban emlékezeteset alakított az NT Live közvetítésekben is vetített 2010-es Hamlet címszerepében, majd Jágóként a 2013-as Othellóban, tavaly pedig ő játszotta Marxot Az Ifjú Marxban. Anne-Marie Duff nem annyira a klasszikus szerepekből ismert, a Mr. Polly lázadásában nyújtott alakításáért BAFTA-díjat kapott, s emlékezeteset nyújtott a Shameless című tévésorozatban valamint a 2015-ös Szüfrazsett című mozifilmben.

Macbeth3-223557.jpg

Michael Balogun és Rory Kinneart a Macbeth című előadásban (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház, Fotó: Brinkhoff Mögenburg)

A vetítéssorozat december 18-án, kedden a Lear királlyal folytatódik a York Hercegi Színházból, a filmekből és a színházi közvetítésekből is jól ismert Sir Ian McKellennel a címszerepben. A rendező Jonathan Munby, aki korábban több alkalommal rendezett sikeres Shakespeare-előadásokat a Royal Shakespeare Company kötelékében.

Sir Ian McKellen, 2007-ben a Royal Shakespeare Company előadásán már magára öltötte egyszer Lear király szerepét. Tíz év múltán, tavaly újra eljátszhatta a szerepet a Chichester Fesztiválszínházban, mégpedig oly sikerrel, hogy az előadást meghívták a West Endre, a londoni York hercegi színházba (Duke of York's Theatre), ahol 2018 júliusa és novembere között száz alkalommal játszották. Érdekesség, hogy McKellen fiatal színészként, 1964-ben ugyanezen a színpadon mutatkozott be a West Enden.

IanMcKellenkinglear-223642.jpg

Sir Ian McKellen a Lear király szerepében (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A tíz évvel ezelőtti Lear-alakításhoz képest ez a mostani új dimenziót hozott McKellen játékába – írta a WhatsOnStage honlap. Most egy olyan embert láthatunk, aki igyekszik megbirkózni fizikai, mentális és uralkodói ereje csökkenésével, és próbálja elfogadni, hogy ez a világ útja. McKellen azt nyilatkozta, ez a szerep segített neki is megérteni az öregedést. A 78 éves sztár legutóbb Harold Pinter Senkiföldje című darabjában tűnt fel az NT Live közvetítéseiben.

2018. november 20., kedd 19:00
Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

2018. november 25., vasárnap 19:00
William Shakespeare: Macbeth

2018. december 18., kedd 19:00
William Shakespeare: Lear király

Az előadások felvételről, angol nyelven, magyar felirattal láthatók.

További programokat talál az Uránia Fidelio-különszámában:

 

Címlapkép: Luke Treadaway A kutya különös esete az éjszakában című előadásban, Fotó: Manuel Harlan

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kapcsolódó

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.