Színház

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

2020.09.02. 15:40
Ajánlom
Továbbra is kitartanak a hallgatók az SZFE hétfőn este elfoglalt Vas utcai épületben, ahol jelenleg nagyjából hetven-száz diák tartózkodik, derült ki a szerdai sajtótájékoztatón. Cikkünk frissült!

Mint arról a hallgatók képviselői beszámoltak, a mai naptól őrséget állítanak fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületének őrzésére, 2 órás idősávokban. Ahogy azt korábban kihirdették, nem engedik be az egyetem új vezetőségének tagjait, az alapítványi kuratórium lemondását követelik és az egyetemi autonómia visszaállítását.

Követelik a kuratórium lemondását és az egyetemi autonómiát a színművészetisek

Kapcsolódó

Követelik a kuratórium lemondását és az egyetemi autonómiát a színművészetisek

Pontokba szedett követeléseiket olvasták fel fél négykor az egyetemisták a Színház- és Filmművészeti Egyetem elbarikádozott, Vas utcai épülete előtt, amit még hétfő este foglaltak el.

Jelenleg mintegy 70-100 diák tartózkodik az épületben, ahol a higiéniai óvintézkedéseket is maximálisan betartják: a belső helyiségekben a maszk viselése kötelező, folyamatosan mérik a testhőmérsékletet és számos higiéniai eszközzel rendelkeznek, amelynek egy részét a sajtótájékoztatón is bemutatták.

A hallgatókat az elmúlt órákban többen biztosították támogatásukról, mint arról beszámoltak, folyamatosan érkeznek a különféle adományok, amelyekért nagyon hálásak.

A tegnap esti meleg vacsora el nem fogyasztott részét rászorulókhoz juttatták el.

Újságírói kérdésre elmondták, azért nem jelentek meg a kuratórium által augusztus 27-re összehívott megbeszélésen, mivel úgy vélik, a kuratórium nem teljesítette a Hallgatói Önkormányzat korábbi követeléseit, így nincs miről tárgyalniuk. A ma délutáni megbeszélésre nem kaptak meghívást a hallgatók, akik mint elmondták, továbbra is elutasítják a kuratóriumot, és csak a minisztériummal hajlandók tárgyalni, nyílt ajtóknál, illetve zárt ajtós tárgyalás esetén a megbeszélés rögzítésének feltételével.

Az oktatást nem szándékoznak akadályozni, az új vezetőség bojkottja a céljuk – jelentették ki. A saját oktatásuk megszervezése része annak a munkának, amit bent folytatnak, ennek részeként terveznek előadókat is beengedni az épületbe a későbbiekben.

FRISSÍTÉS! - 2020.09.02. 18:08

Életképek az elfoglalt egyetemről:

 

Az egyetem hétfőn lemondott vezetése délután 4 órakor tartott sajtótájékoztatót a Vas utcai épület előtt a Vidnyánszky Attilával folytatott megbeszélésről. A részletek itt olvashatók:

Nem közeledtek az álláspontok az SZFE lemondott vezetése és a kuratórium között

Kapcsolódó

Nem közeledtek az álláspontok az SZFE lemondott vezetése és a kuratórium között

A tanári kar törekszik az oktatás biztosítására, de komoly problémát jelent az oktatók távozása.

Az írók is beszálltak a tiltakozásba: élőláncos felolvasás lesz az SZFE előtt

Kapcsolódó

Az írók is beszálltak a tiltakozásba: élőláncos felolvasás lesz az SZFE előtt

A történtekre most Vidnyánszky Attila is válaszolt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A nyár beköltözik az otthonokba

A Gózon Gyula Kamaraszínház elhozza a késő nyári napok hangulatát, az ősz eleji utolsó meleg napsugarakat, az elmúlás ígéretét. Jon Fosse különös, komor, de mégis reménnyel teli története most online elevenedik meg, Kozma András rendezésében.
Színház hír

Kihirdették az idei Aase-díj kitüntetettjeit

Az „emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői” díjazására hozta létre végrendeletében Gobbi Hilda az Aase-díjat, amely 1987-es megalapítása óta ismeri el az epizodistákat azzal a meghagyással, hogy évente két színész és két színésznő kaphatja meg a kitüntetést.
Színház gyász

Elhunyt Pécsi Ildikó

80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Gödöllő díszpolgára – tudatta a város önkormányzata.
Színház hír

Online vezeti tovább Zsámbéki Gábor a Lear király próbáit

A művészek egészségének megóvása érdekében online folytatódnak a Lear király próbái a Katona József Színházban.
Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.