Színház

Egyetemi előadássorozat a színpadon

2012.10.31. 14:30
Ajánlom
A Békéscsabai Jókai Színházban novembertől indul az új program, neves előadókkal.

Az Ibsen Stúdió Színházban minden hónap első hétfőjén lehet majd találkozni a művészet szerepéről és jelentőségéről szóló Mindentudás Színházi Egyeteme című kezdeményezéssel. Az előadássorozat célja felhívni a színházat és a művészetet kedvelő békéscsabaiak figyelmét azokra az értékekre, amelyek képesek kiszakítani az embereket a szürke hétköznapokból és útravalót adni azoknak az érdeklődőknek, akik a művészetek mélységeire fogékony, értő színházi nézővé kívánnak válni. Az esztétikai, zene-, képző- és színházművészeti előadásokon keresztül olyan kapuk nyílhatnak meg, amelyek teret adnak másfajta aspektusból szemlélni a művészetet. A meghívott előadók nem mindennapi előadásokon keresztül ábrázolják a művészetek születését, a zenét, a színházat, de bemutatásra kerülnek olyan fogalmak is, mint az ukronia vagy a neuromuzikológia. 

Kovács Edit színész, esztéta, az estek háziasszonya úgy véli, mindenkiben ott van a vágy a katarzis átélésére, csak ezt elnyomja a populáris kultúra, a show-business és a szappanoperák irreális világa. "Szeretnénk közelebb hozni az embereket a mondanivalót közvetítő, tartalmas művészethez, meggyőzni őket arról, hogy minden kor művészete róluk és értük szól" - hangsúlyozta.

A sorozat november 5-én Gyenge Zoltánnak, a Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) tanszékvezető egyetemi tanárának előadásával indul, melyben a művészetek születéséről fog beszélni festészeti, zenei és színházi alkotások felhasználásával. „A művészet szemlélete megtisztít, és egyben kiemel a hétköznapok mókuskerék monotóniájából. Valahogy - ha pillanatra is - szabaddá tesz, mert szabadnak érzi magát. Ha »csak« egy pillanatra is." A tanszékvezető eladásában olyan kérdésekre keresi a választ, mint: mi a szép és hol kezdődik a művészet, lehet-e beszélni a művészetről vagy azt inkább csinálni kell? Lehet-e tanulni a művészetet vagy az csak ösztönös megérzés? Mitől művészet a művészet, és mitől giccs a giccs?

Decemberben Czeglédi András, az SZTE adjunktusa Ukrónia és Színház címmel az utópia és a színház, az idő és tér viszonyáról tart előadást. Gausz András, az SZTE docense januárban Miért van szükség J. S. Bach és Beethoven rajongóinak titkosrendőri megfigyelésére? címmel hallgatható meg, majd a rákövetkező előadáson Papp István, a SOTE neuromuzikológusa Nyelv-agy-zene címmel a zene mibenlétéről beszél, illetve arról, mi volt előbb, a beszéd vagy az ének? Demcsák Katalin márciusban a commedia dell'arte-ról mesél a közönségnek, végül a sorozatot Fekete Péternek, a Jókai Színház igazgatójának előadása zárja áprilisban, aki a színpadi művek születésének titkaiba avatja be az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.