Színház

Egyetemi előadássorozat a színpadon

2012.10.31. 14:30
Ajánlom
A Békéscsabai Jókai Színházban novembertől indul az új program, neves előadókkal.

Az Ibsen Stúdió Színházban minden hónap első hétfőjén lehet majd találkozni a művészet szerepéről és jelentőségéről szóló Mindentudás Színházi Egyeteme című kezdeményezéssel. Az előadássorozat célja felhívni a színházat és a művészetet kedvelő békéscsabaiak figyelmét azokra az értékekre, amelyek képesek kiszakítani az embereket a szürke hétköznapokból és útravalót adni azoknak az érdeklődőknek, akik a művészetek mélységeire fogékony, értő színházi nézővé kívánnak válni. Az esztétikai, zene-, képző- és színházművészeti előadásokon keresztül olyan kapuk nyílhatnak meg, amelyek teret adnak másfajta aspektusból szemlélni a művészetet. A meghívott előadók nem mindennapi előadásokon keresztül ábrázolják a művészetek születését, a zenét, a színházat, de bemutatásra kerülnek olyan fogalmak is, mint az ukronia vagy a neuromuzikológia. 

Kovács Edit színész, esztéta, az estek háziasszonya úgy véli, mindenkiben ott van a vágy a katarzis átélésére, csak ezt elnyomja a populáris kultúra, a show-business és a szappanoperák irreális világa. "Szeretnénk közelebb hozni az embereket a mondanivalót közvetítő, tartalmas művészethez, meggyőzni őket arról, hogy minden kor művészete róluk és értük szól" - hangsúlyozta.

A sorozat november 5-én Gyenge Zoltánnak, a Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) tanszékvezető egyetemi tanárának előadásával indul, melyben a művészetek születéséről fog beszélni festészeti, zenei és színházi alkotások felhasználásával. „A művészet szemlélete megtisztít, és egyben kiemel a hétköznapok mókuskerék monotóniájából. Valahogy - ha pillanatra is - szabaddá tesz, mert szabadnak érzi magát. Ha »csak« egy pillanatra is." A tanszékvezető eladásában olyan kérdésekre keresi a választ, mint: mi a szép és hol kezdődik a művészet, lehet-e beszélni a művészetről vagy azt inkább csinálni kell? Lehet-e tanulni a művészetet vagy az csak ösztönös megérzés? Mitől művészet a művészet, és mitől giccs a giccs?

Decemberben Czeglédi András, az SZTE adjunktusa Ukrónia és Színház címmel az utópia és a színház, az idő és tér viszonyáról tart előadást. Gausz András, az SZTE docense januárban Miért van szükség J. S. Bach és Beethoven rajongóinak titkosrendőri megfigyelésére? címmel hallgatható meg, majd a rákövetkező előadáson Papp István, a SOTE neuromuzikológusa Nyelv-agy-zene címmel a zene mibenlétéről beszél, illetve arról, mi volt előbb, a beszéd vagy az ének? Demcsák Katalin márciusban a commedia dell'arte-ról mesél a közönségnek, végül a sorozatot Fekete Péternek, a Jókai Színház igazgatójának előadása zárja áprilisban, aki a színpadi művek születésének titkaiba avatja be az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Crespo Rodrigo vezetheti tovább a Jászai Mari Színházat

2021. január 1-től újabb öt évre kapott megbízatást a tatabányai teátrum igazgatója, ez lesz a harmadik ciklusa.
Színház hír

Világsztárok hallatják hangjukat az SZFE mellett

Nyílt levélben fejezte ki támogatását az SZFE mellett negyvennégy világszerte elismert művész, köztük olyan hírességek, mint Cate Blanchett, Helen Mirren, Peter Brook és Salman Rushdie – írta meg a 444 a Financial Times-ra hivatkozva.
Színház hír

Eszenyi Enikő távollétében újítják fel futó rendezéseit a Vígben

Eszenyi Enikő személyes jelenléte nélkül újítják fel műsoron lévő rendezéseit a Vígszínházban Rudolf Péter és a korábbi igazgató közös döntése értelmében.
Színház hír

9-től 5-ig – Beugrással, de megtartják a József Attila Színház premierjét

Violet szerepét Auksz Éva veszi át, Roz Keith pedig Náray Erika lesz a 9-től 5-ig című új produkció szeptember 19-ei bemutatóján.
Színház ajánló

Jönnek a Csapodárok! – Élőben követhető a Radnóti új bemutatója

Tíz nappal a premier után, szeptember 23-án, szerdán este 19.00 órától élőben közvetítik az interneten a Radnóti Színház Csapodárok című új bemutatóját, kiváló minőségben, hét kamerával!