Színház

Egyetemi előadássorozat a színpadon

2012.10.31. 14:30
Ajánlom
A Békéscsabai Jókai Színházban novembertől indul az új program, neves előadókkal.

Az Ibsen Stúdió Színházban minden hónap első hétfőjén lehet majd találkozni a művészet szerepéről és jelentőségéről szóló Mindentudás Színházi Egyeteme című kezdeményezéssel. Az előadássorozat célja felhívni a színházat és a művészetet kedvelő békéscsabaiak figyelmét azokra az értékekre, amelyek képesek kiszakítani az embereket a szürke hétköznapokból és útravalót adni azoknak az érdeklődőknek, akik a művészetek mélységeire fogékony, értő színházi nézővé kívánnak válni. Az esztétikai, zene-, képző- és színházművészeti előadásokon keresztül olyan kapuk nyílhatnak meg, amelyek teret adnak másfajta aspektusból szemlélni a művészetet. A meghívott előadók nem mindennapi előadásokon keresztül ábrázolják a művészetek születését, a zenét, a színházat, de bemutatásra kerülnek olyan fogalmak is, mint az ukronia vagy a neuromuzikológia. 

Kovács Edit színész, esztéta, az estek háziasszonya úgy véli, mindenkiben ott van a vágy a katarzis átélésére, csak ezt elnyomja a populáris kultúra, a show-business és a szappanoperák irreális világa. "Szeretnénk közelebb hozni az embereket a mondanivalót közvetítő, tartalmas művészethez, meggyőzni őket arról, hogy minden kor művészete róluk és értük szól" - hangsúlyozta.

A sorozat november 5-én Gyenge Zoltánnak, a Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) tanszékvezető egyetemi tanárának előadásával indul, melyben a művészetek születéséről fog beszélni festészeti, zenei és színházi alkotások felhasználásával. „A művészet szemlélete megtisztít, és egyben kiemel a hétköznapok mókuskerék monotóniájából. Valahogy - ha pillanatra is - szabaddá tesz, mert szabadnak érzi magát. Ha »csak« egy pillanatra is." A tanszékvezető eladásában olyan kérdésekre keresi a választ, mint: mi a szép és hol kezdődik a művészet, lehet-e beszélni a művészetről vagy azt inkább csinálni kell? Lehet-e tanulni a művészetet vagy az csak ösztönös megérzés? Mitől művészet a művészet, és mitől giccs a giccs?

Decemberben Czeglédi András, az SZTE adjunktusa Ukrónia és Színház címmel az utópia és a színház, az idő és tér viszonyáról tart előadást. Gausz András, az SZTE docense januárban Miért van szükség J. S. Bach és Beethoven rajongóinak titkosrendőri megfigyelésére? címmel hallgatható meg, majd a rákövetkező előadáson Papp István, a SOTE neuromuzikológusa Nyelv-agy-zene címmel a zene mibenlétéről beszél, illetve arról, mi volt előbb, a beszéd vagy az ének? Demcsák Katalin márciusban a commedia dell'arte-ról mesél a közönségnek, végül a sorozatot Fekete Péternek, a Jókai Színház igazgatójának előadása zárja áprilisban, aki a színpadi művek születésének titkaiba avatja be az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház ajánló

Hegedűs a háztetőn – Világhírű Broadway musical a Miskolci Nemzeti Színházban

Szívmelengető történet, népszerű slágerek, a Budapest Klezmer Band zenéje és lélegzetelállító díszlet várja a Hegedűs a háztetőn előadásának nézőit Miskolcon. A nagysikerű Broadway darabot Béres Attila rendezésében láthatja a közönség a Nagyszínházban november 29-e óta.
Színház ajánló

Januári kínálat az Óbudai Társaskörben

Tóth Auguszta, Anima Musicae Kamarazenekar, Bősze Ádám, Dés László, Hot Jazz Band – csak néhányan abból a hosszú névsorból, akik várják Önöket az új évben az Óbudai Társaskörben.
Színház hír

Befejeződött Mihályi Győző etikai vizsgálata

A Színházi Dolgozók Szakszervezete nem találta megalapozottnak a szervezet elnökével kapcsolatban felmerült „bizonytalan feltételezéseket”.
Színház hír

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.