Színház

Egyetemi előadássorozat a színpadon

2012.10.31. 14:30
Ajánlom
A Békéscsabai Jókai Színházban novembertől indul az új program, neves előadókkal.

Az Ibsen Stúdió Színházban minden hónap első hétfőjén lehet majd találkozni a művészet szerepéről és jelentőségéről szóló Mindentudás Színházi Egyeteme című kezdeményezéssel. Az előadássorozat célja felhívni a színházat és a művészetet kedvelő békéscsabaiak figyelmét azokra az értékekre, amelyek képesek kiszakítani az embereket a szürke hétköznapokból és útravalót adni azoknak az érdeklődőknek, akik a művészetek mélységeire fogékony, értő színházi nézővé kívánnak válni. Az esztétikai, zene-, képző- és színházművészeti előadásokon keresztül olyan kapuk nyílhatnak meg, amelyek teret adnak másfajta aspektusból szemlélni a művészetet. A meghívott előadók nem mindennapi előadásokon keresztül ábrázolják a művészetek születését, a zenét, a színházat, de bemutatásra kerülnek olyan fogalmak is, mint az ukronia vagy a neuromuzikológia. 

Kovács Edit színész, esztéta, az estek háziasszonya úgy véli, mindenkiben ott van a vágy a katarzis átélésére, csak ezt elnyomja a populáris kultúra, a show-business és a szappanoperák irreális világa. "Szeretnénk közelebb hozni az embereket a mondanivalót közvetítő, tartalmas művészethez, meggyőzni őket arról, hogy minden kor művészete róluk és értük szól" - hangsúlyozta.

A sorozat november 5-én Gyenge Zoltánnak, a Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) tanszékvezető egyetemi tanárának előadásával indul, melyben a művészetek születéséről fog beszélni festészeti, zenei és színházi alkotások felhasználásával. „A művészet szemlélete megtisztít, és egyben kiemel a hétköznapok mókuskerék monotóniájából. Valahogy - ha pillanatra is - szabaddá tesz, mert szabadnak érzi magát. Ha »csak« egy pillanatra is." A tanszékvezető eladásában olyan kérdésekre keresi a választ, mint: mi a szép és hol kezdődik a művészet, lehet-e beszélni a művészetről vagy azt inkább csinálni kell? Lehet-e tanulni a művészetet vagy az csak ösztönös megérzés? Mitől művészet a művészet, és mitől giccs a giccs?

Decemberben Czeglédi András, az SZTE adjunktusa Ukrónia és Színház címmel az utópia és a színház, az idő és tér viszonyáról tart előadást. Gausz András, az SZTE docense januárban Miért van szükség J. S. Bach és Beethoven rajongóinak titkosrendőri megfigyelésére? címmel hallgatható meg, majd a rákövetkező előadáson Papp István, a SOTE neuromuzikológusa Nyelv-agy-zene címmel a zene mibenlétéről beszél, illetve arról, mi volt előbb, a beszéd vagy az ének? Demcsák Katalin márciusban a commedia dell'arte-ról mesél a közönségnek, végül a sorozatot Fekete Péternek, a Jókai Színház igazgatójának előadása zárja áprilisban, aki a színpadi művek születésének titkaiba avatja be az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.