Színház

Egyetlen különvélemény is életet menthet – márciusban kétszer is összeül a legendás esküdtszék az Átriumban

2023.02.16. 13:45
Ajánlom
Több mint négy éve fut már töretlen sikerrel a Reginald Rose klasszikusnak számító művéből készült előadás, a 12 dühös ember az Átrium színházban. A produkció – bár egy több mint hatvan éve játszódó darabról van szó – erősen reflektál korunkra és hazánkra.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Tizenkét, teljesen hétköznapinak tűnő férfi ül össze, hogy döntsön egy bevándorló fiú sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. A fiú minden bizonnyal megölte a saját apját, így a halálos ítéletéről gyorsan és zökkenőmentesen dönthet az esküdtszék. A tizenkettőből egynek azonban kétségei támadnak. Nem elégszik meg azzal, aminek az ügy látszik, és bolygatni kezdi a kétségtelennek és egyértelműnek tűnő ítéletet. A végső döntés meghozatalához viszont teljes egyetértésre van szükség.

Az egyetlen ellenvélemény, a kisebbségi álláspont dühöt szül a többi esküdtben. A szellemi küzdelem során derül fény a gyilkosság egyes részleteire és a vallomásokban rejlő ellentmondásokra, sőt, az esküdtek jelleme is egyre jobban kirajzolódik:

a tizenkét, merőben különböző, más vérmérsékletű emberből előtörnek az előítéletek

és nyilvánvalóvá válnak a hozott sorsok. Vajon hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

12duhos_lakatospeter-111843.jpg

Jelenet a 12 dühös ember című előadásból (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Az előadás a függetlenség, a demokrácia működésének fontos kérdéseit boncolgatja, sok, a helyzetből fakadó humorral, illetve az egyéni sorsokból és jellemekből eredeztethető mély drámával egyszerre ábrázolja tizenkét egymástól független ember együttműködésének és társadalmi felelősségvállalásának lehetséges buktatóit:

a személyes érzelmek, vélemények és a valóság tényeinek összekeveredéséből, a vita és az érvelés hiányából adódó kommunikációs bénultságot,

valamint hogy a döntéshozatal során miként változik a csoport hierarchiája.

Az előadás – bár a cselekmény Amerikában játszódik, több mint hatvan évvel ezelőtt – erősen reflektál korunkra és hazánkra. Az előítéletekre, az érvelés fájó hiányára, arra, hogy lassan senki nem ért egyet senkivel, hogy sokan hisznek a látszatnak (miközben sokkal okosabbnak hiszik magukat annál, hogy őket bárki megvezesse), hogy

sokakat a személyes érzelmeik, nem pedig a valóság tényei motiválnak egy adott helyzet megítélésében.

A dráma színpadra állításának alapja a lélektani realizmus, ám a kommunikációs helyzet miatt egyes pontokon elrajzolttá, groteszkké válnak a szituációk.

12duhos_lakatospeter-132208.jpg

Gyabronka József és Mucsi Zoltán a 12 dühös ember című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Az 1920-ben született amerikai szerző, Reginald Rose legsikeresebb és legismertebb műve, a Tizenkét dühös ember 1954-ben eredetileg tévéjátéknak készült, három évvel később világhírű mozifilm született belőle. A színpadi változatot az író 1964-ben írta meg, a sikerszériája azóta töretlen.

Az Átrium színházban a 2018-as bemutató óta fut nagy sikerrel a darab. A tizenkét esküdt szerepében Gyabronka József, Mucsi Zoltán, Debreczeny Csaba, Brasch Bence, Varga Ádám, Szatory Dávid, Lecső Péter, Lugosi György, Sütő András, Nyulassy Attila, Kovács Máté és Katona Péter Dániel e.h. márciusban kétszer is látható.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gyabronka József a 12 dühös ember című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.