Színház

Egyetlen különvélemény is életet menthet – márciusban kétszer is összeül a legendás esküdtszék az Átriumban

2023.02.16. 13:45
Ajánlom
Több mint négy éve fut már töretlen sikerrel a Reginald Rose klasszikusnak számító művéből készült előadás, a 12 dühös ember az Átrium színházban. A produkció – bár egy több mint hatvan éve játszódó darabról van szó – erősen reflektál korunkra és hazánkra.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Tizenkét, teljesen hétköznapinak tűnő férfi ül össze, hogy döntsön egy bevándorló fiú sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. A fiú minden bizonnyal megölte a saját apját, így a halálos ítéletéről gyorsan és zökkenőmentesen dönthet az esküdtszék. A tizenkettőből egynek azonban kétségei támadnak. Nem elégszik meg azzal, aminek az ügy látszik, és bolygatni kezdi a kétségtelennek és egyértelműnek tűnő ítéletet. A végső döntés meghozatalához viszont teljes egyetértésre van szükség.

Az egyetlen ellenvélemény, a kisebbségi álláspont dühöt szül a többi esküdtben. A szellemi küzdelem során derül fény a gyilkosság egyes részleteire és a vallomásokban rejlő ellentmondásokra, sőt, az esküdtek jelleme is egyre jobban kirajzolódik:

a tizenkét, merőben különböző, más vérmérsékletű emberből előtörnek az előítéletek

és nyilvánvalóvá válnak a hozott sorsok. Vajon hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

12duhos_lakatospeter-111843.jpg

Jelenet a 12 dühös ember című előadásból (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Az előadás a függetlenség, a demokrácia működésének fontos kérdéseit boncolgatja, sok, a helyzetből fakadó humorral, illetve az egyéni sorsokból és jellemekből eredeztethető mély drámával egyszerre ábrázolja tizenkét egymástól független ember együttműködésének és társadalmi felelősségvállalásának lehetséges buktatóit:

a személyes érzelmek, vélemények és a valóság tényeinek összekeveredéséből, a vita és az érvelés hiányából adódó kommunikációs bénultságot,

valamint hogy a döntéshozatal során miként változik a csoport hierarchiája.

Az előadás – bár a cselekmény Amerikában játszódik, több mint hatvan évvel ezelőtt – erősen reflektál korunkra és hazánkra. Az előítéletekre, az érvelés fájó hiányára, arra, hogy lassan senki nem ért egyet senkivel, hogy sokan hisznek a látszatnak (miközben sokkal okosabbnak hiszik magukat annál, hogy őket bárki megvezesse), hogy

sokakat a személyes érzelmeik, nem pedig a valóság tényei motiválnak egy adott helyzet megítélésében.

A dráma színpadra állításának alapja a lélektani realizmus, ám a kommunikációs helyzet miatt egyes pontokon elrajzolttá, groteszkké válnak a szituációk.

12duhos_lakatospeter-132208.jpg

Gyabronka József és Mucsi Zoltán a 12 dühös ember című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Az 1920-ben született amerikai szerző, Reginald Rose legsikeresebb és legismertebb műve, a Tizenkét dühös ember 1954-ben eredetileg tévéjátéknak készült, három évvel később világhírű mozifilm született belőle. A színpadi változatot az író 1964-ben írta meg, a sikerszériája azóta töretlen.

Az Átrium színházban a 2018-as bemutató óta fut nagy sikerrel a darab. A tizenkét esküdt szerepében Gyabronka József, Mucsi Zoltán, Debreczeny Csaba, Brasch Bence, Varga Ádám, Szatory Dávid, Lecső Péter, Lugosi György, Sütő András, Nyulassy Attila, Kovács Máté és Katona Péter Dániel e.h. márciusban kétszer is látható.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gyabronka József a 12 dühös ember című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.