Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

2024.06.10. 14:40
Ajánlom
Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről. A felhívást teljes egészében, változtatás nélkül közöljük

A nyílt levél apropóját az adja, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, Závogyán Magdolna más irányú elfoglaltságára hivatkozva két nappal az esemény előtt lemondta részvételét, ezért elmarad a kaposvári re:oszt nyitónapjára tervezett szakmai konferencia nap.

A beszélgetésen a most készülő, a színházi szervezetek szabályozási környezetét is átrajzoló Kulturális Törvényről lett volna szó.

Mint írták, a seregszemle szervezői „egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér” létrehozását ígérték, ám így az említett törvénytervezetről mégsem lesz szó a re:oszton.

A levél aláírói felszólították az illetékeseket, hogy ne ismételjék meg az Előadóművészeti Törvény módosításai során „unalomig megismert gesztusokat, amikor látszategyeztetésekkel, érdemi párbeszéd nélkül, a színházi alkotók nagy részének kihagyásával születtek meg azok a keretek, amelyeket most nagyobb rendszerbe illeszteni szándékoznak.”

A Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a Trafó és a Városmajori Szabadtéri Színpad közleménye

A Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a Trafó és a Városmajori Szabadtéri Színpad felhívása a 2024. évi Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium illetékeseinek és a szakmai közvéleménynek
Sajnálattal értesültünk, hogy a minisztérium államtitkára más irányú elfoglaltságára hivatkozva két nappal az esemény előtt lemondta részvételét, és ezért elmarad a kaposvári re:oszt nyitónapjára a szervezők által tervezett első szakmai konferencia nap, ahol a most készülő, a színházi szervezetek szabályozási környezetét is átrajzoló Kulturális Törvényről lett volna szó. Az illetékesek nem jelöltek meg újabb időpontot a megbeszélésre.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium élén történt személycsere ma napvilágra került híre nem változtat azon, hogy a magyarországi színházi élet sok évi szünet után újjáéledő legfontosabb seregszemléjének szervezői „egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér” létrehozását ígérték, ám a Kulturális Törvényről az eseményen nem lesz szó.
A re:oszt kiváló alkalom arra, hogy szakmánk a politika jelenléte híján is számos lényegi kérdésben egyeztessen, az eredeti meghívásban hangsúlyozott értékek, azaz „a színházi közösségek közötti kapcsolatok erősödésének” szellemében.
A magyar színházművészek, ahogy a magyar kulturális élet más területein dolgozó szakemberek, hivatásukért felelősséget vállaló, minden társadalmi konstellációban legjobb tudásuk szerint teljesítő alkotók. Megérdemlik és elvárják egymástól és fenntartóiktól az államtitkár asszony által a napokban is nyilvánosan hangsúlyozott „érdeklődő és értő szellemet, de mindenek felett az egymás iránti feltétlen tiszteletet”.
Ennek jegyében felszólítjuk az illetékeseket, hogy ne ismételjék az Előadóművészeti Törvény módosításai során unalomig megismert gesztusokat, amikor látszategyeztetésekkel, érdemi párbeszéd nélkül, a színházi alkotók nagy részének kihagyásával születtek meg azok a keretek, amelyeket most nagyobb rendszerbe illeszteni szándékoznak.
Felszólítjuk az illetékeseket, hogy hozzanak létre széles körű, a kulturális szakmák egészét bevonó egyeztetési fórumot, s ehhez használják fel az idei kaposvári re:oszt nyilvánosságát!
Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta, Benkő Nóra
2024. június 10.

Fejléckép: Kováts Adél, Máté Gábor és Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel; Horváth Judit)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Színház hír

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház hír

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Színház lapszemle

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház hír

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.