Színház

Egyhangúlag Barnák László pályázatát támogatta a szakmai bizottság Szegeden

2023.03.07. 12:10
Ajánlom
A grémium meghallgatta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgató posztjára pályázó minhárom jelöltet: Barnák László színművész-rendezőt, Peller Károly színművész-rendezőt és Tóth Péter zeneszerzőt, majd zárt ajtók mögött úgy döntött, hogy a jelenlegi vezető elképzeléseit ítéli leginkább alkalmasnak a teátrum vezetésére. A kiszivárgott információk szerint Barnák László elképzeléseit mind a kilenc küldött támogatta.

A Nyugat.hu tudósítása szerint előzetesen felmerült az aggály, hogy a szakmai bizottság Kulturális és Innovációs Minisztérium által delegált tagjai egy a kormány számára rokonszenves jelölt mellett fognak kiállni. Amennyiben ez így lett volna, eleve többségbe került volna az adott pályázó, mivel a kilenctagú testületbe öt főt a Minisztérium delegál.

A kormány képviseletében érkező tagok:
Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója,
Kis Domonkos Márk, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. (Déryné Program) igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára,
Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója,
Pataki András, a szaktárca napokban távozott helyettes államtitkára és
Topolánszky Tamás táncművész, koreográfus, táncpedagógus, az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának a vezetője.

A város önkormányzata Binszki József várospolitikai alpolgármestert és Kozma Józsefet, a közgyűlés kulturális bizottságának elnökét delegálta a grémiumba. A színház kollektíváját az üzemi tanács és a szakszervezet részéről Stefanik Sándor főügyelő és Pálhegyi Péter Sándorné pénzügyi szakember képviselte.

Stefanik Sándor már a meghallgatás elején jelezte, hogy a színház képviseletében ők ketten kötött mandátummal érkeztek, ugyanis a társulat korábban már meghallgatta a jelölteket, és Barnák László pályázata mellett döntött.

A jelenlegi igazgató, Barnák László nyerte a társulati szavazást Szegeden

Kapcsolódó

A jelenlegi igazgató, Barnák László nyerte a társulati szavazást Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház társulata azután szavazott, hogy zárt ülésen meghallgatták mindhárom pályázót.

A jelöltek ezt követően hét-hét percben foglalhatták össze a pályázatukat, majd a bizottság tagjainak a kérdéseire válaszoltak.

Barnák László a pandémia és a kényszerbezárások ellenére elért eredményekről beszélt:

a nézőszám növeléséről, az arculatváltásról és hogy a Szabadtérivel való összevonást sikerült két hónap alatt lebonyolítani. Fontosnak tartotta, hogy ebben a lelkileg is megterhelő időszakban mielőbb megszülessen a döntés, és a Nyugat.hu tudósítása szerint magabiztosan nyilatkozott a változó finanszírozási rendszer miatti kihívásokról, a gazdasági stabilitás megőrzésének fontosságáról, a színházpedagógia eredményeiről és további terveiről. Barnák László végül azt kérte a fenntartó önkormányzattól: fontolja meg, hogy már márciusban rendkívüli közgyűlés döntsön a színigazgatói pályázatról a következő évad tervezhetősége és a szerződtetések időbeni lebonyolítás érdekében. (A pályázóval készült interjúnk itt olvasható.)

119978064_3402294656502314_8432241020994324658_n-103408.jpg

A Szegedi Nemzeti Színház főbejárata (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Peller Károly elsősorban a jelenlegi vezetés mulasztásait emelte ki:

szerinte a színházi dolgozók sem anyagi, sem erkölcsi, sem szakmai megbecsülést nem kapnak, hiányzik a színház országos szintű marketingje és mivel a havi műsorok nem jelennek meg időben, így sem a nézők, sem a dolgozók nem tudnak tervezni. Emellett elmondta, hogy nyertes pályázat esetén énekstúdiót hoznának létre, és a kiadások csökkentésére és az operajátszás érdekében nemcsak az Operaházzal, hanem Kolozsvárral és Miskolccal is szeretnének együttműködni. (A pályázóval készült interjúnk itt olvasható.)

Tóth Péter a lehetőségek színházának nevezte a szegedi teátrumot,

a minőségbe vetett hitüket hangsúlyozta, valamint kollektív szerződés megkötését, blokkosított játékrendet, hónapokra előre tervezhető munkarend bevezetését, és a nagyszínház felújítását ígérte. Fesztiválhangulatot és operastúdiót szeretne, és a szegedi operajátszás hírnevének visszaszerzését reméli. Szegedhez köthető nagyvállalkozókkal is egyeztet, akik szponzorálnák a díszletet vagy egy-egy vendégművész honoráriumát kifizetnék. Politikától mentes színházat szeretne, azaz szerinte semmilyen darab- vagy rendezőválasztást nem befolyásolhat az, hogy melyik kormány van hatalmon és melyik városban játszanak. (A pályázóval készült interjúnk itt olvasható.)

A szakmai bizottság ezután zárt ajtók mögött folytatta a tanácskozást, majd hivatalos tájékoztatót nem tartottak. A Nyugat.hu információi szerint, különösebb vita nélkül hozták meg a döntésüket.

A szavazás végeredménye:
Barnák László: 9 igen, 0 nem, 0 tartózkodás,
Peller Károly: 0 igen, 5 nem, 4 tartózkodás,
Tóth Péter: 4 igen, 0 nem, 5 tartózkodás.

A vonatkozó jogszabály értelmében ez azt jelenti, hogy a bizottság kizárólag Barnák László pályázatát támogatta, mivel egyedül a jelenlegi főigazgató elképzelése kapott többséget a szavazáskor. A végső döntést a következő képviselőtestületi ülésen a Közgyűlés fogja meghozni, amely nem köteles figyelembe venni a bizottság ajánlását. Amennyiben azonban a szakmai bizottság javaslatától eltérő döntést hoz, azt köteles megindokolni és az indokait nyilvánosságra hozni.

Forrás: Nyugat.hu, Fidelio

Fejléckép: Barnák László (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

„Operakultúrát felépíteni Szegeden nem hóbort, hanem kötelesség”

Kapcsolódó

„Operakultúrát felépíteni Szegeden nem hóbort, hanem kötelesség”

Tóth Péter zeneszerző a színház, Hamar Zsolt karmester pedig a szimfonikus zenekar élére pályázik Szegeden. A két intézmény szoros együttműködéséről, egy nemzetközi vonzerővel bíró operastúdió létrehozásáról és a teátrum közüggyé tételéről is beszéltek.

„Szeretnék a nagyobb egészhez is hozzászólni” – interjú Peller Károllyal

„Szeretnék a nagyobb egészhez is hozzászólni” – interjú Peller Károllyal

A színművész-rendező a szegedi pályázata kapcsán interjúnkban elmondja, hogyan tervezi csökkenteni a költségeket, mivel szólítana meg új nézőket, valamint győztes pályázat esetén alkotóként miért elsősorban rendezői minőségben mutatkozna be a színházban.

Ezekben az időkben fiatalemberek lendületére van szükség – Barnák Lászlót kérdeztük szegedi pályázatáról

Ezekben az időkben fiatalemberek lendületére van szükség – Barnák Lászlót kérdeztük szegedi pályázatáról

A jelenlegi főigazgató, Barnák László is ringbe száll a Szegedi Nemzeti Színház vezetői posztjáért. Véleménye szerint az elmúlt, válságokkal terhelt periódus ellenére elért eredmények azt mutatják, jó gazdája tud lenni a szegedi színháznak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.