Színház

„Egyre jobban hisszük: kell egy hely” – színházi karácsonyok online

2021.12.26. 15:50
Ajánlom
Karácsony alkalmából összefogtak a színházi dolgozók, hogy egy-egy rövid videóval kívánjanak kellemes karácsonyi ünnepeket a közönségnek. Vannak, akik napi tartalmakkal várták december 24-ét, mások megható dallal kedveskedtek a nézőknek.

Az Operaház karácsonyi hangulatú klipet forgatott, példáját pedig számos színház átvette: az Átrium, a Budapest Bábszínház, a Karinthy Színház és az Újszínház is adventi kalendáriumokon keresztül várta a karácsonyt, egy-egy rövid történettel, anekdotával, mesével vagy épp dallal köszöntve az oldal látogatóit.

A Radnóti Színház Kováts Adél köszöntője mellett a társulatról tett közzé egy humoros videót.

„Sneci szeretet-hal-hálójában mindenki fennakad, ki így, ki úgy; számol velünk. Karácsonykor többet gondolkodunk a szeretetről, számba vesszük, kiket láttunk már rég és kihez fűz minket örök kapocs. Bennünket a közönséghez. Bármelyik színpadon is álljunk.

A Radnótinak idén is az adta a legnagyobb energiát, hogy a közönség minden körülmény ellenére számos megnyilvánulását adta annak, hogy szeretve vagyunk.

Kedves Barátaink, Közönségünk, köszönjük, hogy velünk maradtak és nem kellett a színházat nélkülöznünk! Legyen így jövőre is, szőjük szeretetből és humorból a hálóinkat!

Találkozzunk a színházban!” – írták Schneider Zoltán videójához.

A Nemzeti Színház művészei személyes történeteiket, gondolataikat osztják meg rövid videók formájában. Bodrogi Gyula egy régi december 5-ét idéz fel, amikor a szülők – nevelő célzattal – megtréfálták őt és a testvérét.

„Másnap reggel mentünk ki a konyhába, és az ablak tele volt virgáccsal. Csak virgács, csak virgács…”

– meséli a színművész, aki természetesen azt is elárulta, hogy a másik szobában már vártak rájuk a csokimikulások.

A Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila is kamerák elé áll, és többek között az összekuszálódott világról is megemlékezik.

Az Örkény Színház videója is erre a megváltozott élethelyzetre reflektál.

„Ebben az évben sok minden nem úgy alakult, ahogy szerettük volna”

– hangzik el a kisfilmben, amelyben az aggódó tekintetek mellett ott van a remény ígérete is. „Talán jövőre!”

A Vígszínház karácsonyi klipjében Presser Gábor ül zongora mögé, hogy a társulattal közösen adják elő a nemrég jubileumát ünneplő A padlás egyik legismertebb dalának ünnepi átiratát.

„Az árnyék néha több a fényeknél”

– énekli a társulat, akik között ott áll a teátrum igazgatója, Rudolf Péter is. „Mert kell egy hely… egy földön és egy csillagon”

Természetesen a fővárosi színházak mellett a vidéki társulatok is izgatottan várták az ünnepeket, közülük is kiemelkedik a Miskolci Nemzeti Színház alkotógárdája, akik saját dallal kedveskedtek a közönségnek. A dal zenéjét Nagy Nándor, dalszövegét Máthé Zsolt jegyzi, és Szajkó Anita énekelte fel.

 

Fejléckép: jelenet az Örkény Színház videójából (forrás: Örkény Színház / Youtube)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.