Színház

„Egyre jobban hisszük: kell egy hely” – színházi karácsonyok online

2021.12.26. 15:50
Ajánlom
Karácsony alkalmából összefogtak a színházi dolgozók, hogy egy-egy rövid videóval kívánjanak kellemes karácsonyi ünnepeket a közönségnek. Vannak, akik napi tartalmakkal várták december 24-ét, mások megható dallal kedveskedtek a nézőknek.

Az Operaház karácsonyi hangulatú klipet forgatott, példáját pedig számos színház átvette: az Átrium, a Budapest Bábszínház, a Karinthy Színház és az Újszínház is adventi kalendáriumokon keresztül várta a karácsonyt, egy-egy rövid történettel, anekdotával, mesével vagy épp dallal köszöntve az oldal látogatóit.

A Radnóti Színház Kováts Adél köszöntője mellett a társulatról tett közzé egy humoros videót.

„Sneci szeretet-hal-hálójában mindenki fennakad, ki így, ki úgy; számol velünk. Karácsonykor többet gondolkodunk a szeretetről, számba vesszük, kiket láttunk már rég és kihez fűz minket örök kapocs. Bennünket a közönséghez. Bármelyik színpadon is álljunk.

A Radnótinak idén is az adta a legnagyobb energiát, hogy a közönség minden körülmény ellenére számos megnyilvánulását adta annak, hogy szeretve vagyunk.

Kedves Barátaink, Közönségünk, köszönjük, hogy velünk maradtak és nem kellett a színházat nélkülöznünk! Legyen így jövőre is, szőjük szeretetből és humorból a hálóinkat!

Találkozzunk a színházban!” – írták Schneider Zoltán videójához.

A Nemzeti Színház művészei személyes történeteiket, gondolataikat osztják meg rövid videók formájában. Bodrogi Gyula egy régi december 5-ét idéz fel, amikor a szülők – nevelő célzattal – megtréfálták őt és a testvérét.

„Másnap reggel mentünk ki a konyhába, és az ablak tele volt virgáccsal. Csak virgács, csak virgács…”

– meséli a színművész, aki természetesen azt is elárulta, hogy a másik szobában már vártak rájuk a csokimikulások.

A Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila is kamerák elé áll, és többek között az összekuszálódott világról is megemlékezik.

Az Örkény Színház videója is erre a megváltozott élethelyzetre reflektál.

„Ebben az évben sok minden nem úgy alakult, ahogy szerettük volna”

– hangzik el a kisfilmben, amelyben az aggódó tekintetek mellett ott van a remény ígérete is. „Talán jövőre!”

A Vígszínház karácsonyi klipjében Presser Gábor ül zongora mögé, hogy a társulattal közösen adják elő a nemrég jubileumát ünneplő A padlás egyik legismertebb dalának ünnepi átiratát.

„Az árnyék néha több a fényeknél”

– énekli a társulat, akik között ott áll a teátrum igazgatója, Rudolf Péter is. „Mert kell egy hely… egy földön és egy csillagon”

Természetesen a fővárosi színházak mellett a vidéki társulatok is izgatottan várták az ünnepeket, közülük is kiemelkedik a Miskolci Nemzeti Színház alkotógárdája, akik saját dallal kedveskedtek a közönségnek. A dal zenéjét Nagy Nándor, dalszövegét Máthé Zsolt jegyzi, és Szajkó Anita énekelte fel.

 

Fejléckép: jelenet az Örkény Színház videójából (forrás: Örkény Színház / Youtube)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.