Színház

„Egyre jobban hisszük: kell egy hely” – színházi karácsonyok online

2021.12.26. 15:50
Ajánlom
Karácsony alkalmából összefogtak a színházi dolgozók, hogy egy-egy rövid videóval kívánjanak kellemes karácsonyi ünnepeket a közönségnek. Vannak, akik napi tartalmakkal várták december 24-ét, mások megható dallal kedveskedtek a nézőknek.

Az Operaház karácsonyi hangulatú klipet forgatott, példáját pedig számos színház átvette: az Átrium, a Budapest Bábszínház, a Karinthy Színház és az Újszínház is adventi kalendáriumokon keresztül várta a karácsonyt, egy-egy rövid történettel, anekdotával, mesével vagy épp dallal köszöntve az oldal látogatóit.

A Radnóti Színház Kováts Adél köszöntője mellett a társulatról tett közzé egy humoros videót.

„Sneci szeretet-hal-hálójában mindenki fennakad, ki így, ki úgy; számol velünk. Karácsonykor többet gondolkodunk a szeretetről, számba vesszük, kiket láttunk már rég és kihez fűz minket örök kapocs. Bennünket a közönséghez. Bármelyik színpadon is álljunk.

A Radnótinak idén is az adta a legnagyobb energiát, hogy a közönség minden körülmény ellenére számos megnyilvánulását adta annak, hogy szeretve vagyunk.

Kedves Barátaink, Közönségünk, köszönjük, hogy velünk maradtak és nem kellett a színházat nélkülöznünk! Legyen így jövőre is, szőjük szeretetből és humorból a hálóinkat!

Találkozzunk a színházban!” – írták Schneider Zoltán videójához.

A Nemzeti Színház művészei személyes történeteiket, gondolataikat osztják meg rövid videók formájában. Bodrogi Gyula egy régi december 5-ét idéz fel, amikor a szülők – nevelő célzattal – megtréfálták őt és a testvérét.

„Másnap reggel mentünk ki a konyhába, és az ablak tele volt virgáccsal. Csak virgács, csak virgács…”

– meséli a színművész, aki természetesen azt is elárulta, hogy a másik szobában már vártak rájuk a csokimikulások.

A Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila is kamerák elé áll, és többek között az összekuszálódott világról is megemlékezik.

Az Örkény Színház videója is erre a megváltozott élethelyzetre reflektál.

„Ebben az évben sok minden nem úgy alakult, ahogy szerettük volna”

– hangzik el a kisfilmben, amelyben az aggódó tekintetek mellett ott van a remény ígérete is. „Talán jövőre!”

A Vígszínház karácsonyi klipjében Presser Gábor ül zongora mögé, hogy a társulattal közösen adják elő a nemrég jubileumát ünneplő A padlás egyik legismertebb dalának ünnepi átiratát.

„Az árnyék néha több a fényeknél”

– énekli a társulat, akik között ott áll a teátrum igazgatója, Rudolf Péter is. „Mert kell egy hely… egy földön és egy csillagon”

Természetesen a fővárosi színházak mellett a vidéki társulatok is izgatottan várták az ünnepeket, közülük is kiemelkedik a Miskolci Nemzeti Színház alkotógárdája, akik saját dallal kedveskedtek a közönségnek. A dal zenéjét Nagy Nándor, dalszövegét Máthé Zsolt jegyzi, és Szajkó Anita énekelte fel.

 

Fejléckép: jelenet az Örkény Színház videójából (forrás: Örkény Színház / Youtube)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.