Színház

Egyszerre hat szívre, lélekre, észre – Benkő Nóra a Városmajori Szabadtéri Színpad programjairól

2022.06.02. 17:10
Ajánlom
Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színpad a közel 80 meghívott produkció mellett az évforduló alkalmából saját előadással is készül. A részletekről Benkő Nóra igazgatót kérdeztük.

A Buda szívében található Városmajori Szabadtéri Színpad idén ünnepli 100. születésnapját, mivel készültök a jubileumra?

Terveink szerint színházunk teljes évadán átível a centenáriumi tematika. Nyáry Krisztián írt nekünk erre az alkalomra egy darabot Száz Év Major, avagy az eszméimet nem cserélem címmel. Rengeteg művész – Ady, Kosztolányi, Nemes Nagy, Mészöly Miklós – kötődik a Városmajorhoz, a „titkos irodalmi mulatság és kesergés” az ő történeteikről szól.

A centenárium jó alkalom arra, hogy mélyebben is megismerjük a Városmajornak, valamint magának a színházunknak a történetét.

A II. József alapította, első fővárosi közparkba nemcsak a jó levegő és a kikapcsolódás miatt jártak 1922-től a városlakók, hanem hogy kultúrához jussanak. Budán alig van színház – ráadásul szabadtéri, aminek a Covid miatt meg is nőtt a jelentősége –, ahol valódi prózai színházi előadást lehet látni. Amikor bezárnak nyárra a színházak, mi folytatjuk.

BenkoNora1-VarosmajoriSzabadteriSzinpad-171135.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Milyen szempontok alapján állítotok össze egy évadot?

Csak egy tényező dolgozik, a minőség. Ha olyan előadást, koncertet látok, ami egyszerre hat a szívre, a lélekre és az észre, reagál a mai világra, annak itt a helye! Dolgozunk régi, kedves partnerekkel, mint például az Orlai Produkció, de emellett vannak olyan új, kiváló partnereink is, mint a Radnóti Színház, a Katona József Színház vagy az Armel Opera Festival.

Hogy néz ki az idei évadotok?

Öt-hat állandó lába van a programjainknak, fő műfajunk a színház, de kiemelkedő a koncertkínálatunk is. Jön hozzánk például Kern András Lövölde tér-koncertje, Mucsi Zoltán és a 30Y, a Honeybeast. Visszatérő vendégünk Halász Judit, a Kaláka és az Alma Együttes, de lesznek új fellépőink is. Különleges produkciónak ígérkezik Födő Sándor Kaddisa (ősrégi zsidó ima), Bíró Eszter előadásában, ami a Városmajorban 1944-45-ben meggyilkolt áldozatoknak állít emléket.

Az évad a Szabadtéri Színházak Találkozójával nyit, amelyen kilenc, a szabadtéri színházak által létrehozott saját produkció mutatkozik be.

Ezt követi a már hagyományosan itt megrendezett Margó Fesztivál. Idei kertmozikínálatunk a fellépő művészeink által ajánlott filmekből áll össze. Emellett szeretnénk, ha frissen átalakított éttermünkben is jó beszélgetések, közösségi programok jönnének létre. A centenáriumhoz kapcsolódva színházunk a Budasteppel együttműködve park- és színháztörténeti sétákra invitálja az érdeklődőket, melyek végén a résztvevők megnézhetnek egy kertmozi vetítést vagy belepillanthatnak egy színházi próbába.

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Kapcsolódó

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.

A közönség és a szakma által is kedvelt rendezvényetek a Színházi Szemle, milyennek ígérkezik az idei válogatás?

A zsűrizett szemleprogram, a vidéki és a határon túli színházak előadásai zárják az évadot.  Peremartoni Krisztina művészeti tanácsadónk válogatja elő a jó és technikailag itt is kivitelezhető produkciókat. A szemlén fellépnek többen, akik korábban még nem jártak nálunk, mint például a Szolnoki Szigligeti Színház a Sirály előadásával. Idén beválogattunk a programba egy budapesti alternatív előadást is, az Átrium Frivol című produkcióját Alföldi Róbert rendezésében, a Varidance Társulat közreműködésével. Annyira jók, hogy úgy gondoltuk, a vidéki és határon túliak mellett szerepeljen kivételesen egy budapesti előadás is.

275571161_943121056369110_4093459877848917244_n-164328.jpg

Városmajori Szabadtéri Színpad, nézőtér (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Jól gondolom, hogy a Színházi Szemle megrendezése számotokra egy misszió is?

Fontos kulturális missziónk, hogy legyen kapcsolat főváros és vidék, magyarországi és határon túli kulturális működés között, láthassa a fővárosi közönség, hogy milyen fantasztikus előadások születnek a fővároson kívül is.

A Városmajori Szabadtéri Színpad műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

100 éve a Városmajorban

Kapcsolódó

100 éve a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. évfordulóját még az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel ünnepli 2022-ben.

Városmajori Szabadtéri Színpad

A közel 800 férőhelyes színpad Buda egyik közkedvelt parkjában, a Városmajor parkban épült fel és több évtizede vált nem csupán a főváros, de az ország egyik meghatározó nyári színházává. A Városmajori Szabadtéri Színpadon klasszikus és kortársbalett, musical, szimfonikus és könnyűzenei koncertek, gyermekszínház és prózai színházi előadások, valamint népszerű hazai és nemzetközi filmek kerülnek bemutatásra.

A városmajori nyár hagyományos, a közönség és a szakma által is kedvelt színházi eseménye, a Városmajori Színházi Szemle 2013 óta minden évben a rendkívüli vidéki és határon túli előadásokat hozza el a fővárosi közönség számára. A színpad meghosszabbított évaddal, júniustól szeptember végéig kínál gazdag és minőségi programot sokféle műfajban a család minden korosztálya számára.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.