Színház

Egyszerre hat szívre, lélekre, észre – Benkő Nóra a Városmajori Szabadtéri Színpad programjairól

2022.06.02. 17:10
Ajánlom
Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színpad a közel 80 meghívott produkció mellett az évforduló alkalmából saját előadással is készül. A részletekről Benkő Nóra igazgatót kérdeztük.

A Buda szívében található Városmajori Szabadtéri Színpad idén ünnepli 100. születésnapját, mivel készültök a jubileumra?

Terveink szerint színházunk teljes évadán átível a centenáriumi tematika. Nyáry Krisztián írt nekünk erre az alkalomra egy darabot Száz Év Major, avagy az eszméimet nem cserélem címmel. Rengeteg művész – Ady, Kosztolányi, Nemes Nagy, Mészöly Miklós – kötődik a Városmajorhoz, a „titkos irodalmi mulatság és kesergés” az ő történeteikről szól.

A centenárium jó alkalom arra, hogy mélyebben is megismerjük a Városmajornak, valamint magának a színházunknak a történetét.

A II. József alapította, első fővárosi közparkba nemcsak a jó levegő és a kikapcsolódás miatt jártak 1922-től a városlakók, hanem hogy kultúrához jussanak. Budán alig van színház – ráadásul szabadtéri, aminek a Covid miatt meg is nőtt a jelentősége –, ahol valódi prózai színházi előadást lehet látni. Amikor bezárnak nyárra a színházak, mi folytatjuk.

BenkoNora1-VarosmajoriSzabadteriSzinpad-171135.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Milyen szempontok alapján állítotok össze egy évadot?

Csak egy tényező dolgozik, a minőség. Ha olyan előadást, koncertet látok, ami egyszerre hat a szívre, a lélekre és az észre, reagál a mai világra, annak itt a helye! Dolgozunk régi, kedves partnerekkel, mint például az Orlai Produkció, de emellett vannak olyan új, kiváló partnereink is, mint a Radnóti Színház, a Katona József Színház vagy az Armel Opera Festival.

Hogy néz ki az idei évadotok?

Öt-hat állandó lába van a programjainknak, fő műfajunk a színház, de kiemelkedő a koncertkínálatunk is. Jön hozzánk például Kern András Lövölde tér-koncertje, Mucsi Zoltán és a 30Y, a Honeybeast. Visszatérő vendégünk Halász Judit, a Kaláka és az Alma Együttes, de lesznek új fellépőink is. Különleges produkciónak ígérkezik Födő Sándor Kaddisa (ősrégi zsidó ima), Bíró Eszter előadásában, ami a Városmajorban 1944-45-ben meggyilkolt áldozatoknak állít emléket.

Az évad a Szabadtéri Színházak Találkozójával nyit, amelyen kilenc, a szabadtéri színházak által létrehozott saját produkció mutatkozik be.

Ezt követi a már hagyományosan itt megrendezett Margó Fesztivál. Idei kertmozikínálatunk a fellépő művészeink által ajánlott filmekből áll össze. Emellett szeretnénk, ha frissen átalakított éttermünkben is jó beszélgetések, közösségi programok jönnének létre. A centenáriumhoz kapcsolódva színházunk a Budasteppel együttműködve park- és színháztörténeti sétákra invitálja az érdeklődőket, melyek végén a résztvevők megnézhetnek egy kertmozi vetítést vagy belepillanthatnak egy színházi próbába.

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Kapcsolódó

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.

A közönség és a szakma által is kedvelt rendezvényetek a Színházi Szemle, milyennek ígérkezik az idei válogatás?

A zsűrizett szemleprogram, a vidéki és a határon túli színházak előadásai zárják az évadot.  Peremartoni Krisztina művészeti tanácsadónk válogatja elő a jó és technikailag itt is kivitelezhető produkciókat. A szemlén fellépnek többen, akik korábban még nem jártak nálunk, mint például a Szolnoki Szigligeti Színház a Sirály előadásával. Idén beválogattunk a programba egy budapesti alternatív előadást is, az Átrium Frivol című produkcióját Alföldi Róbert rendezésében, a Varidance Társulat közreműködésével. Annyira jók, hogy úgy gondoltuk, a vidéki és határon túliak mellett szerepeljen kivételesen egy budapesti előadás is.

275571161_943121056369110_4093459877848917244_n-164328.jpg

Városmajori Szabadtéri Színpad, nézőtér (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Jól gondolom, hogy a Színházi Szemle megrendezése számotokra egy misszió is?

Fontos kulturális missziónk, hogy legyen kapcsolat főváros és vidék, magyarországi és határon túli kulturális működés között, láthassa a fővárosi közönség, hogy milyen fantasztikus előadások születnek a fővároson kívül is.

A Városmajori Szabadtéri Színpad műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

100 éve a Városmajorban

Kapcsolódó

100 éve a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. évfordulóját még az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel ünnepli 2022-ben.

Városmajori Szabadtéri Színpad

A közel 800 férőhelyes színpad Buda egyik közkedvelt parkjában, a Városmajor parkban épült fel és több évtizede vált nem csupán a főváros, de az ország egyik meghatározó nyári színházává. A Városmajori Szabadtéri Színpadon klasszikus és kortársbalett, musical, szimfonikus és könnyűzenei koncertek, gyermekszínház és prózai színházi előadások, valamint népszerű hazai és nemzetközi filmek kerülnek bemutatásra.

A városmajori nyár hagyományos, a közönség és a szakma által is kedvelt színházi eseménye, a Városmajori Színházi Szemle 2013 óta minden évben a rendkívüli vidéki és határon túli előadásokat hozza el a fővárosi közönség számára. A színpad meghosszabbított évaddal, júniustól szeptember végéig kínál gazdag és minőségi programot sokféle műfajban a család minden korosztálya számára.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.