Színház

„Eldőlt a Karinthy Színház sorsa” – A Magyar Teátrumi Társaság veheti meg a budai teátrumot

2020.05.13. 11:25
Ajánlom
Az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról megjelent döntési lista szerint a Vidnyánszky Attila vezette szervezet 300 millió forint ingatlanvásárlási támogatást kap a Karinthy Színházzal összefüggésben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról szóló döntési listát. Ez alapján a Magyar Teátrumi Társaság ingatlanvásárlás támogatás címszó alatt 300 millió forintot nyert a Karinthy Színházzal összefüggésben, és további 300 millió forintot a Duna Művészegyütessel összefüggésben.

A hírre közösségi oldalán reagált Földes Eszter, a Karinthy Színház korábbi művészeti vezetője, aki azt írja, a tegnapi napon nyilvánosságra került információk szerint „eldőlt a Karinthy Színház sorsa”. Hozzáteszi: „A Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaságnak engedte át Vera Karinthy, édesapja, Karinthy Márton életművét, a Karinthy Színházat 300 millió forintért. Hivatalos információk szerint ingatlanvásárlás támogatásra kapta meg az MTT ezt a pénzt.

Sikeres további évadokat a Színháznak!”

Földes Eszter március végén jelentette be, hogy a továbbiakban nem őt bízzák meg a Karinthy Színház művészeti vezetésével. „A hármas ügyvezetés két tagja hozott egy döntést, amiből a harmadik felet valamilyen okból kizárták. Tettem még próbálkozást az együttműködésre, sajnos sikertelenül” – írta akkor a színésznő.

Ezt követően Karinthy Márton lánya, Karinthy Vera juttatott el közleményt szerkesztőségünkhöz, amelyben arról számolt be, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a színház jövőjéről. „Biztosan tudom, hogy Édesapám szellemiségét és akaratát maximálisan szem előtt tartva, felelősséggel dolgozom a Színház jövőéért, hogy megőrizhessem Karinthy Márton szellemiségét, a „karinthyságot” és az ő általa megteremtett, 38 éve sikeresen működő polgári színházat és társulatát.” Erre reagált lapunknak Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa, aki azt írta, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.

Korábban a Népszava megkereste Oberfrank Pált, a veszprémi színház igazgatóját, a Színházművészeti Bizottság tagját, aki elmondta, a Karinthy Színház nemzeti kulturális érték, amely nem szabad, hogy veszélybe kerüljön.

Ezért is indult el egy közös gondolkodás, hogy az állam minként tudna segítőkezet nyújtani a Karinthynak.

A direktor úgy véli, a színházi funkció mellett a jövőben irodalmi és kutató központ is lehetne a Karinthy, de hozzátette, hogy a majdani működés részleteiről még korai lenne beszélni.

A hírrel kapcsolatban megkerestük Karinthy Verát és a Magyar Teátrumi Társaságot. Válaszaikat az alábbi cikkben olvashatják:

Karinthy Vera: „Örvendetesnek tartom a színház jövőjét megalapozó támogatás megítélését”

Kapcsolódó

Karinthy Vera: „Örvendetesnek tartom a színház jövőjét megalapozó támogatás megítélését”

A Karinthy Színház eladásának ügyében a Fidelio.hu megkereste az alapító lányát és a Magyar Teátrumi Társaságot, válaszuk a cikkben olvasható.

Fejléckép: Karinthy Márton (forrás: Földes Eszter Facebook oldala)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.