Színház

„Elefántcsordányi szív” – Molnár Piroska kapta a Psota Irén-díjat

2022.04.07. 15:45
Ajánlom
A kitüntetést április 7-én adta át a kuratórium nevében Básti Juli és Hazai Kinga a Rózsavölgyi Szalonban.

A díjat 2016-ban alapította Almási Éva azzal a szándékkal, hogy így tisztelegnek a kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész emléke előtt, és megköszönje azon művészek munkáját, akik színpadi jelenlétükkel hűek Psota Irén örökségéhez.

A Psota Irén-díjat Tóth László ötvösművész készítette, a művésznő aláírása és kedvenc bohóca látható rajta.

Az első díjátadó gálát 2017-ben rendezték meg a Madách Színházban, és az elmúlt években olyan művészek részesülhettek az elismerésben, mint Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Für Anikó és Takács Kati. A díjat 2020-ban a pandémia miatt nem adták át.

Az idei díjazott, Molnár Piroska, közel hat évtizedes pályafutása alatt az ország szinte minden jelentős színpadán megfordult.

Pedig pályája nem indult zökkenőmentesen. Édesanyja tanácsára érettségi után a szegedi közgazdasági technikumban tanult tovább. 1964-ben azonban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, melynek második évében már a Táncdalfesztiválon láthatták a nézők.

A főiskola elvégzése után Babarczy László beajánlotta a Nemzeti Színházba, ám jelentkezését Both Béla elutasította, így végül a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött.

1971-ben csatlakozott a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához, melynek hét évadon keresztül volt tagja. Pályájának ebben az időszakában olyan legendás alkotókkal dolgozott együtt, mint Zsámbéki Gábor és Ascher Tamás, munkásságát pedig 1977-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Nemcsak színházban láthatta a közönség: az 1976-os Árvácskában nyújtott alakítását Karlovy Varyban is díjazták.

A kaposvári évek után Molnár Piroska visszatért Budapestre, ahol immár a Nemzeti Színház művészeként láthatta a közönség egészen 1982-ig, amikor is művésztársaival együtt megalapították a Katona József Színházat.

A fővárosi sikerek ellenére 1984-ben a színésznő mégis visszatért Kaposvárra, ahol második otthonra lelt: 18 évig erősítette az alkotói gárdát.

Psotadij-160244.jpg

A Psota Irén-díj átadása Molnár Piroskának (Fotó/Forrás: Várhegyi András)

2002-ben szerződött vissza a Nemzeti Színházba, ám Alföldi Róberttel együtt 2013-ban ő is távozott a teátrumtól. Azóta a Thália Színház tagja.

Anyaszínháza mellett számos más színházban – többek között a Rózsavölgyi Szalonban is – gyakran megfordul, látható tévéképernyőn és filmvásznon egyaránt, valamint tevékenyen részt vesz a kulturális életben.

A Rózsavölgyi Szalonban jelenleg három előadásban – A két pápa, romance.com, Kései találkozás – látható. A színház nemrég kisfilmet is forgatott vele, melyben a Nemzet Színésze arról beszélt, hogy

Ebben a rendkívüli világhelyzetben a színháznak csak azért is a dialógusról kell szólnia.

Színházi munkái mellett az Aase-díj kuratóriumának tagja.

1981-ben Érdemes Művész, 1990-ben Kiváló Művész lett, 2006-ban pedig átvehette a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét. 2011-ben, Komlós Juci halála után a Nemzet Színésze díjjal tüntették ki, 2013-ban Prima Primissima díjat vehetett át, de a Magyar Filmkritikusok díjával is elismerték.

A díjátadón pályatársai meglepetéssel is készültek. Jordán Tamás egy Tóth Árpád-verssel kedveskedett a díjazottnak, majd Novák János, a Kolibri Színház igazgatója adta elő a Biztató a szerelemhez című saját dalát, felidézve a közel három évtizedes közös munkát. Végül Pogány Judit lépett színpadra egy Örkény-monológgal.

„Két Júliát temettem el mint dajka” – emlékezett köszöntőbeszédében Molnár Piroska egykori pályatársaira, Venczel Verára és Börcsök Enikőre, egyúttal megköszönve kollégáinak és támogatóinak az elmúlt évtizedeket.

Laudációjában Ascher Tamás a „vidék gyermekének” nevezte a művésznőt.

„Nagy adomány egy színházi ember életében, ha végig kísérheti nagyszerű emberek, művészek kibontakozását”

– mondta a rendező, viccesen megjegyezve, hogy az „elejéről” lemaradt.

Ascher feltette a kérdést, hogy hány impulzus teszi ki az embert – Piroska esetében a vidéki levegő, a játszótársak és a mesterek. Valamint a hang és a muzikalitás adománya.

Egy anekdotát is megosztott a jelenlévőkkel, amikor leteremtett egy taxist, és olyan hangon szólt hozzá, hogy a sofőr remegett, mint a kocsonya.

„Ilyen lehetett, amikor Jászai Mari taxit hív”

– zárta sorait Ascher Tamás, megköszönve a közösen eltöltött elmúlt 50 évet.

Fejléckép: Molnár Piroska (fotó: Tokodi Gábor / Orlai Produkciós Iroda)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.