Színház

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

2021.04.20. 13:45
Ajánlom
Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.

Blasek Gyöngyi az Állami Bábszínházban kezdte pályáját 1965-ben, majd egy évvel később elvégezte a Bábszínészképző Tanfolyamot. Az Állami Bábszínház országos részlegének művészeként a legeldugottabb falvak gyermekeivel ismertette meg a bábszínházat. 1992 óta az intézmény jogutódjaként működő Budapest Bábszínház tagja.

Alakításai árnyaltak és kidolgozottak, orgánuma számos karakter eljátszását tette lehetővé: ő játszotta A gyáva kistigris címszerepét, az Óz Toto kutyáját, és több száz alkalommal keltette életre Jozefinát a Minden egér szereti a sajtot című előadásban.

Bábszínházi munkái mellett független produkciók és prózai színházi feladatok is megtalálták.

Játszott már 300 kg-os nőstény elefántot, hároméves infánsnőt, inkvizítort és a Faust idős Margitját is.

Vallja, hogy a bábos tapasztalat megtanította őt absztrahálni, így nincs lehetetlen feladat számára. Ahogy ő fogalmaz: „minden azon múlik, én minek képzelem magam”.

A gyerekelőadásokon túl az elmúlt években olyan, felnőtteknek szóló produkciókban nyújtott emlékezetes alakítást, mint A képzelt beteg, A vihar és az Esti Kornél.

Munkásságáért 1984-ben Állami Ifjúsági Díjjal, 2006-ban pedig Aase-díjjal tüntették ki, 2015-ben pedig átvehette a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Fejléckép: Blasek Gyöngyi (fotó: Bodnár Zsófia / Budapest Bábszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.