Színház

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

2021.04.20. 13:45
Ajánlom
Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.

Blasek Gyöngyi az Állami Bábszínházban kezdte pályáját 1965-ben, majd egy évvel később elvégezte a Bábszínészképző Tanfolyamot. Az Állami Bábszínház országos részlegének művészeként a legeldugottabb falvak gyermekeivel ismertette meg a bábszínházat. 1992 óta az intézmény jogutódjaként működő Budapest Bábszínház tagja.

Alakításai árnyaltak és kidolgozottak, orgánuma számos karakter eljátszását tette lehetővé: ő játszotta A gyáva kistigris címszerepét, az Óz Toto kutyáját, és több száz alkalommal keltette életre Jozefinát a Minden egér szereti a sajtot című előadásban.

Bábszínházi munkái mellett független produkciók és prózai színházi feladatok is megtalálták.

Játszott már 300 kg-os nőstény elefántot, hároméves infánsnőt, inkvizítort és a Faust idős Margitját is.

Vallja, hogy a bábos tapasztalat megtanította őt absztrahálni, így nincs lehetetlen feladat számára. Ahogy ő fogalmaz: „minden azon múlik, én minek képzelem magam”.

A gyerekelőadásokon túl az elmúlt években olyan, felnőtteknek szóló produkciókban nyújtott emlékezetes alakítást, mint A képzelt beteg, A vihar és az Esti Kornél.

Munkásságáért 1984-ben Állami Ifjúsági Díjjal, 2006-ban pedig Aase-díjjal tüntették ki, 2015-ben pedig átvehette a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Fejléckép: Blasek Gyöngyi (fotó: Bodnár Zsófia / Budapest Bábszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.
Színház hír

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.