Színház

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

2021.04.20. 13:45
Ajánlom
Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.

Blasek Gyöngyi az Állami Bábszínházban kezdte pályáját 1965-ben, majd egy évvel később elvégezte a Bábszínészképző Tanfolyamot. Az Állami Bábszínház országos részlegének művészeként a legeldugottabb falvak gyermekeivel ismertette meg a bábszínházat. 1992 óta az intézmény jogutódjaként működő Budapest Bábszínház tagja.

Alakításai árnyaltak és kidolgozottak, orgánuma számos karakter eljátszását tette lehetővé: ő játszotta A gyáva kistigris címszerepét, az Óz Toto kutyáját, és több száz alkalommal keltette életre Jozefinát a Minden egér szereti a sajtot című előadásban.

Bábszínházi munkái mellett független produkciók és prózai színházi feladatok is megtalálták.

Játszott már 300 kg-os nőstény elefántot, hároméves infánsnőt, inkvizítort és a Faust idős Margitját is.

Vallja, hogy a bábos tapasztalat megtanította őt absztrahálni, így nincs lehetetlen feladat számára. Ahogy ő fogalmaz: „minden azon múlik, én minek képzelem magam”.

A gyerekelőadásokon túl az elmúlt években olyan, felnőtteknek szóló produkciókban nyújtott emlékezetes alakítást, mint A képzelt beteg, A vihar és az Esti Kornél.

Munkásságáért 1984-ben Állami Ifjúsági Díjjal, 2006-ban pedig Aase-díjjal tüntették ki, 2015-ben pedig átvehette a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Fejléckép: Blasek Gyöngyi (fotó: Bodnár Zsófia / Budapest Bábszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.
Színház

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Vizuál

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.