Színház

Elfogadták a Budapesti Kamaraszínház üzleti tervét

2011.04.27. 22:07
Ajánlom
A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) elfogadta a Budapesti Kamaraszínház üzleti tervét, így hamarosan megkaphatják fizetésüket az intézmény dolgozói.

Zicherman Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szóvivője elmondta, az MNV április 26-i vezetői ülésén a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín üzleti tervét is elfogadták.

Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatójának ígéretet tett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), hogy amint az MNV írásban közli vele, elfogadták a színház üzleti tervét, azonnal utalja a támogatást.

Eddig azért nem kapták meg múlt havi munkabérüket az intézmény dolgozói, mert az MNV nem fogadta el többször átdolgozott üzleti tervüket, amely nélkül nem köthették meg támogatói szerződésüket a NEFMI-vel. A helyzet egyelőre rendeződik, utána azonban majd ki kell gazdálkodni azt a 70 milliós hiányt, amely a színház költségvetésében tátong. Az igazgató nehezményezte, hogy a támogatások megállapításánál nem nézik meg, hogy korábban mennyi pénzt vontak el az intézménytől, mekkora a befogadóképessége egy színháznak, mi a profilja, és hogy milyen minőségű előadások születnek a falai között.

Szűcs Miklós úgy vélte: megoldást az előadóművészeti törvény módosítása jelenthetne. Jelenleg ugyanis az inkább a nagy színházaknak kedvez, mivel az a támogatás, amely után a támogató cég adókedvezményt vehet igénybe, nem haladhatja meg a színház adott évi jegybevételének 80 százalékát. Mint mondta, egyszerűen meg lehetne oldani a kis színházak problémáját azzal, ha a 300 fő alatti befogadó képességű színházaknál hármas, a 300 és 500 fő közötti befogadó képességű színházaknál kettes szorzót alkalmaznának. Így a kis színházak is levegőhöz juthatnának - mutatott rá.

Április közepén Dolmány Attila, a Budapesti Kamaraszínház színésze a következő nyílt levelet tette közzé a facebookon:

"Üdvözlet/Szervusztok!

Mint ahogy azt sokan tudjátok, a kulturális élet, világ nagyon nagy veszélybe került ma Magyarországon. Az ígéretek ellenére épp nem a kultúra fellendítése, hanem annak pusztítása folyik, s ezt elsősorban anyagi juttatások megvonásával érik el mind múzeumok, színházak, kulturális intézmények felé. A BUDAPESTI KAMARASZÍNHÁZ szintén részesült a támogatás megvonásában, s ezáltal válaszút elé érkezett. Vagy meghajol, és bezárja kapuit, amivel 140 ember utcára kerülését, életének ellehetetlenülését éri el, vagy megpróbál talpon maradni, rettenetes áron.

A színház dolgozói másfél hónapja ingyen dolgoznak, mert nincs keret mind a fenntartás, mind a bérek kifizetésére. Elbocsátások, elszerződések, "szabadúszások" a jövő képei. A jelenlegi támogatói segítségek kevesek a túléléshez. Egy 20 éve sikeresen működő, hihetetlen múltat, művészeket, előadásokat, díjakat felsorakoztató színház léte múlik azon, hogy megpróbáljunk újabb támogatókat, szélesebb nézői társadalmat, bizalmat szakmai és nézői téren szerezni. Kérünk benneteket, ha bárkinek bármilyen ötlete, lehetősége, kapcsolata van, vagy csak egy kis szeretete a színház iránt, tegye meg, hogy továbbítja ezt az üzenetet, mielőtt lavinaként ezzel a színházzal kezdődne el a magyar kultúra teljes haldoklása."

A kialakult helyzet miatt Dolmány Attila beadta a felmondását, melyet Szűcs Miklós el is fogadott. Rajta kívül még négyen távoznak a társulatból.

Hamarosan bővebben jelentkezünk az üggyel kapcsolatban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.