Színház

Elhallgattak a fegyverek a Vas utcában

2015.01.15. 15:00
Ajánlom
A kancellári kinevezés kapcsán kialakult ellenállást követően a mai napon M. Tóth Géza várhatóan jogviszonyt létesít az új jelölttel, dr. Vonderviszt Lajossal. A nyertes pályázatát a héten visszavonó dr. Papp Csilla döntésével kapcsolatban a rektor megjegyezte, az egyetem nem gyakorolt nyomást a korábbi kancellárjelöltre.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem január 14-én adott ki közleményt arról, hogy a kancellári tisztség betöltésére vonatkozó pályázatot elnyerő dr. Papp Csilla arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy visszavonja pályázatát. Döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat említette meg.

M. Tóth Géza a sajtóban napvilágot látott találgatásokra is reagálva január 15-én sajtótájékoztatón ismertette az ügy részleteit. Mint elmondta, a miniszterelnök által a második fordulóban kinevezett kancellároknak - ide tartozott Papp Csilla is - idén január 5-én kellett a munkájukat elkezdeni, a Színművészetin azonban csúszás történt, ugyanis az egyetem szenátusa azt a kérést intézte M. Tóh Géza felé, hogy a hivatalos munkaviszony létesítése előtt személyesen is találkozhassanak a kijelölt kancellárral.

A fenntartó felhívta a rektor figyelmét rá, hogy a szenátus kérése nem jogszerű, Papp Csilla azonban úgy döntött, részt vesz a rendkívüli szenátusi ülésen - mind az elnapolt január 8-ain, mind a 12-én megtartotton. A több órán át tartó ülésen a szenátus tagjai feltehették kérdéseiket a kancellárjelöltnek, majd állásfoglalásukat elküldték a fenntartónak. Sem M. Tóh Géza, sem a csütörtöki sajtótájékoztatón szintén jelen lévő dr. Solti Péter miniszteri biztos nem kívánta részletezni, mi állt az állásfoglalásban, mivel - mint megjegyezték - az a fenntartóra vonatkozik, és olyan megállapításokat tartalmaz Papp Csillával kapcsolatban, amely az egyetem belügye.

Vérmérséklet dolga

M. Tóth Géza annyit elmondott, hogy a két oldalon világlátás közötti különbségek jelentkeztek, mivel Papp Csilla elsősorban a hivatali életben szerzett jártasságot, míg az egyetemen javarészt művészemberek dolgoznak, a hivatalitól eltérő gondolkodásmóddal. Hozzátette, meglátása szerint a véleménykülönbségek egyik oldal részéről sem bántó módon jelentkeztek. Szándékuk szerint nem gyakoroltak nyomást a kijelölt kancellárra, senki sem presszionálta lemondásra Papp Csillát.

Solti Péter elmondta, noha valóban jogi vita állt fenn a fenntartó és az egyetem között, ez a párbeszédek eredményeképpen lezárult. Hozzátette, Papp Csilla a jogszabályban rögzített minden feltételnek megfelelt. A tárca által tegnap kiadott közleményében szereplő személyes és családi okok részleteiről nem tudott további felvilágosítást adni.

A kancellári kinevezés kérdésében az Index a Papp elleni legfőbb érvként említette, hogy az egyetem vezetése a szellemi függetlenséget féltette. Ennek alapja, hogy Papp Csilla férje Szabó László, Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Teátrumi Társaságnál elnöklő Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója, így a kinevezés mögött - mint azt a Népszava is megjegyzi - a jobb oldalhoz köthető színházi lobbi állhat. Erre reagálva M. Tóth Géza elmondta, a jövő hétre találkozót beszélt meg Vidnyánszky Attilával, hogy a félreértéseknek elejét vegyék. Kiemelte a párbeszéd és a konszenzusra jutás fontosságát.

Vezető művészeti intézménnyé válás a cél

Miután a január 12-én megtartott szenátusi ülés másnapján Papp Csilla bejelentette, hogy visszavonja a pályázatát, az előző pályázati körben szintén alkalmasnak ítélt dr. Vonderviszt Lajost jelölték ki a Színművészeti kancellárjának. Az új jelölt a sajtótájékoztatón elmondta, elkötelezett a magyar kultúra iránt, ennek tudható be az is, hogy korábban az Országos Széchenyi Könyvtárban vállalt munkát - az intézmény e-szolgáltatási igazgatójaként.

Vonderviszt Lajos hivatalosan a mai naptól lép munkába kancellárként, a szerződés megkötése már folyamatban van. Fő feladatának azt tekinti, hogy minél jobban segítse az intézmény oktatási-, kutatási- és művészeti elképzeléseinek megvalósulását. Célja, hogy az egyetem Magyarország vezető művészeti intézménye legyen.

Mint elmondta, nem azzal a céllal érkezett, hogy a pénzügyi racionalizálást elbocsátásokkal érje el, de ez a jövőben fog eldőlni, az intézmény alaposabb megismerése csak most következik. A kijelölt kancellár elmondta, az intézmény jelenleg működőképes, gazdálkodása, ha alacsony szinten is, de stabilnak mondható. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a nagyobb fejlesztések ebből kivitelezhetők lennének, kancellárként éppen az lesz az egyik feladata, hogy az intézmény részéről érkező igényeket gazdaságilag alátámassza, hogy ezután forrásokat rendeljenek hozzájuk - tette hozzá.

Marad a gazdasági igazgató?

A minisztérium a kancellárok munkakörére vonatkozó kiírásában felsorolt feladatok között szerepel, hogy a kancellárnak kell gondoskodnia a gazdasági vezetői feladatok ellátásáról. Ahogy arról a Heti Válasz is beszámolt, Uhlmann Csilla, a Színművészeti gazdasági főigazgatójának magasabb vezetői megbízása a kancellár megbízását követő huszadik munkanapon megszűnik.

Sem a korábbi delegált, sem Vonderviszt nem rendelkezik az ellenjegyzéshez szükséges képesítéssel, tehát könyvvizsgálói vagy mérlegképes könyvelői papírral. Az újonnan kijelölt kancellár a Fidelio kérdésére megerősítette, nem rendelkezik gazdasági végzettséggel, noha a Budapesti Corvinus Egyetemen üzleti diplomát szerzett. Mivel ellenjegyzési joga nincs, ezért mindenképpen szükség lesz mellette olyan személyre, aki ezeket a feladatokat elvégzi.

Vonderviszt az egyetem legégetőbb problémái között említette a színpad felújítását, az épület infrastrukturális problémáinak orvoslását és informatikai hátterének fejlesztését, ám mint elmondta, ezek priorizálásához ugyancsak az egyetem működésének mélyrehatóbb megismerésére van szükség, amelyben számít az egyetem dolgozóinak segítségére is. Az egyetem szenátusa ma délután találkozik az új kancellárral, amelyet várhatóan a kancellári jogviszony létesítése fog követni.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.