Színház

Elhallgattak a fegyverek a Vas utcában

2015.01.15. 15:00
Ajánlom
A kancellári kinevezés kapcsán kialakult ellenállást követően a mai napon M. Tóth Géza várhatóan jogviszonyt létesít az új jelölttel, dr. Vonderviszt Lajossal. A nyertes pályázatát a héten visszavonó dr. Papp Csilla döntésével kapcsolatban a rektor megjegyezte, az egyetem nem gyakorolt nyomást a korábbi kancellárjelöltre.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem január 14-én adott ki közleményt arról, hogy a kancellári tisztség betöltésére vonatkozó pályázatot elnyerő dr. Papp Csilla arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy visszavonja pályázatát. Döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat említette meg.

M. Tóth Géza a sajtóban napvilágot látott találgatásokra is reagálva január 15-én sajtótájékoztatón ismertette az ügy részleteit. Mint elmondta, a miniszterelnök által a második fordulóban kinevezett kancellároknak - ide tartozott Papp Csilla is - idén január 5-én kellett a munkájukat elkezdeni, a Színművészetin azonban csúszás történt, ugyanis az egyetem szenátusa azt a kérést intézte M. Tóh Géza felé, hogy a hivatalos munkaviszony létesítése előtt személyesen is találkozhassanak a kijelölt kancellárral.

A fenntartó felhívta a rektor figyelmét rá, hogy a szenátus kérése nem jogszerű, Papp Csilla azonban úgy döntött, részt vesz a rendkívüli szenátusi ülésen - mind az elnapolt január 8-ain, mind a 12-én megtartotton. A több órán át tartó ülésen a szenátus tagjai feltehették kérdéseiket a kancellárjelöltnek, majd állásfoglalásukat elküldték a fenntartónak. Sem M. Tóh Géza, sem a csütörtöki sajtótájékoztatón szintén jelen lévő dr. Solti Péter miniszteri biztos nem kívánta részletezni, mi állt az állásfoglalásban, mivel - mint megjegyezték - az a fenntartóra vonatkozik, és olyan megállapításokat tartalmaz Papp Csillával kapcsolatban, amely az egyetem belügye.

Vérmérséklet dolga

M. Tóth Géza annyit elmondott, hogy a két oldalon világlátás közötti különbségek jelentkeztek, mivel Papp Csilla elsősorban a hivatali életben szerzett jártasságot, míg az egyetemen javarészt művészemberek dolgoznak, a hivatalitól eltérő gondolkodásmóddal. Hozzátette, meglátása szerint a véleménykülönbségek egyik oldal részéről sem bántó módon jelentkeztek. Szándékuk szerint nem gyakoroltak nyomást a kijelölt kancellárra, senki sem presszionálta lemondásra Papp Csillát.

Solti Péter elmondta, noha valóban jogi vita állt fenn a fenntartó és az egyetem között, ez a párbeszédek eredményeképpen lezárult. Hozzátette, Papp Csilla a jogszabályban rögzített minden feltételnek megfelelt. A tárca által tegnap kiadott közleményében szereplő személyes és családi okok részleteiről nem tudott további felvilágosítást adni.

A kancellári kinevezés kérdésében az Index a Papp elleni legfőbb érvként említette, hogy az egyetem vezetése a szellemi függetlenséget féltette. Ennek alapja, hogy Papp Csilla férje Szabó László, Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Teátrumi Társaságnál elnöklő Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója, így a kinevezés mögött - mint azt a Népszava is megjegyzi - a jobb oldalhoz köthető színházi lobbi állhat. Erre reagálva M. Tóth Géza elmondta, a jövő hétre találkozót beszélt meg Vidnyánszky Attilával, hogy a félreértéseknek elejét vegyék. Kiemelte a párbeszéd és a konszenzusra jutás fontosságát.

Vezető művészeti intézménnyé válás a cél

Miután a január 12-én megtartott szenátusi ülés másnapján Papp Csilla bejelentette, hogy visszavonja a pályázatát, az előző pályázati körben szintén alkalmasnak ítélt dr. Vonderviszt Lajost jelölték ki a Színművészeti kancellárjának. Az új jelölt a sajtótájékoztatón elmondta, elkötelezett a magyar kultúra iránt, ennek tudható be az is, hogy korábban az Országos Széchenyi Könyvtárban vállalt munkát - az intézmény e-szolgáltatási igazgatójaként.

Vonderviszt Lajos hivatalosan a mai naptól lép munkába kancellárként, a szerződés megkötése már folyamatban van. Fő feladatának azt tekinti, hogy minél jobban segítse az intézmény oktatási-, kutatási- és művészeti elképzeléseinek megvalósulását. Célja, hogy az egyetem Magyarország vezető művészeti intézménye legyen.

Mint elmondta, nem azzal a céllal érkezett, hogy a pénzügyi racionalizálást elbocsátásokkal érje el, de ez a jövőben fog eldőlni, az intézmény alaposabb megismerése csak most következik. A kijelölt kancellár elmondta, az intézmény jelenleg működőképes, gazdálkodása, ha alacsony szinten is, de stabilnak mondható. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a nagyobb fejlesztések ebből kivitelezhetők lennének, kancellárként éppen az lesz az egyik feladata, hogy az intézmény részéről érkező igényeket gazdaságilag alátámassza, hogy ezután forrásokat rendeljenek hozzájuk - tette hozzá.

Marad a gazdasági igazgató?

A minisztérium a kancellárok munkakörére vonatkozó kiírásában felsorolt feladatok között szerepel, hogy a kancellárnak kell gondoskodnia a gazdasági vezetői feladatok ellátásáról. Ahogy arról a Heti Válasz is beszámolt, Uhlmann Csilla, a Színművészeti gazdasági főigazgatójának magasabb vezetői megbízása a kancellár megbízását követő huszadik munkanapon megszűnik.

Sem a korábbi delegált, sem Vonderviszt nem rendelkezik az ellenjegyzéshez szükséges képesítéssel, tehát könyvvizsgálói vagy mérlegképes könyvelői papírral. Az újonnan kijelölt kancellár a Fidelio kérdésére megerősítette, nem rendelkezik gazdasági végzettséggel, noha a Budapesti Corvinus Egyetemen üzleti diplomát szerzett. Mivel ellenjegyzési joga nincs, ezért mindenképpen szükség lesz mellette olyan személyre, aki ezeket a feladatokat elvégzi.

Vonderviszt az egyetem legégetőbb problémái között említette a színpad felújítását, az épület infrastrukturális problémáinak orvoslását és informatikai hátterének fejlesztését, ám mint elmondta, ezek priorizálásához ugyancsak az egyetem működésének mélyrehatóbb megismerésére van szükség, amelyben számít az egyetem dolgozóinak segítségére is. Az egyetem szenátusa ma délután találkozik az új kancellárral, amelyet várhatóan a kancellári jogviszony létesítése fog követni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Színház

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Klasszikus

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.
Színház

Lekerült Gothár Péter rendezése a Katona műsoráról

A 2017 márciusában bemutatott Hóhérok című rendezés meghirdetett előadásairól van szó. Mint megtudtuk, egyelőre nem került sor a felújítópróbára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház premier

Staféta-nyertes kortárs angol drámát mutat be a Szkéné 

Két évvel a Royal Courtban tartott premier után, Bata Éva és Rainer-Micsinyei Nóra főszereplésével november 22-én mutatkozik be a Rozsda, avagy Minden vérünk benne szárad című előadás a Szkéné Színház és a Manna közös produkciójában.
Színház premier

"Az igazság mindig a felszínre tör" – A Játékszín új bemutatójának próbáján jártunk

Egy baráti társaság, egy vacsorameghívás, egy holdfogyatkozás. No meg, a mobiltelefonjaink. Titkaink és hazugságaink. Magyarországon először a Játékszín mutatja be a világhírű olasz film, a Teljesen idegenek színpadi változatát november 23-án. Benéztünk a próbára.
Színház hír

Lekerült Gothár Péter rendezése a Katona műsoráról

A 2017 márciusában bemutatott Hóhérok című rendezés meghirdetett előadásairól van szó. Mint megtudtuk, egyelőre nem került sor a felújítópróbára.
Színház hír

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Színház hír

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.