Színház

Elhunyt Ádám Ottó

2010.04.09. 19:49
Ajánlom
Életének 82. évében elhunyt Ádám Ottó, a Madách Színház egykori legendás igazgatója.

A Kossuth-díjas, Kiváló művészt, a Madách Színház egykori igazgatóját otthonában, családja körében április 9-én érte a halál. Temetéséről később történik intézkedés.

Ádám Ottó 1928. október 17-én született Kolozsvárott, ahol két évet végzett el az ottani Orvostudományi Egyetemen, majd fölvették a budapesti Színművészeti Főiskola rendező szakára. 1952-ben a Madách Színházhoz szerződött, egy évvel később a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője lett, majd 1956-ban visszatért a Madáchba, melynek előbb főrendezője, majd 1972-től 1989-ig, nyugdíjba vonulásáig az igazgatója lett. A Színház és Filmművészeti Főiskolának is volt rektor-helyettese.

Az ő igazgatása tekinthető a Madách Színház aranykorának, akkor születtek az olyan legendás előadások, mint például a Kurázsi mama Psota Irénnel, az Othello Bessenyei Ferenccel és Huszti Péterrel, A napsugár fiúk Feleki Kamillal és Balázs Samuval, a Hamlet Huszti Péterrel, a Jövőre veled ugyanitt Schütz Ilával és Sztankay Istvánnal, a Játék a kastélyban Márkus Lászlóval, vagy a Macskák. Igazgatásának utolsó évében kezdődött Hofi Géza sorozata, az Élelem bére, mely több mint 1000 előadást élt meg.

Kiemelkedő volt rendezői, társulatépítési, színházvezetői, pedagógiai munkája. Fő feladatának tekintette a magyar drámai hagyományok felfedezését és ápolását. Jelentősebb rendezései között Németh László, Szomory Dezső, G.B. Shaw, Shakespeare, Csehov, Brecht és Arthur Miller darabjai szerepeltek. Dolgozott Pécsi Sándorral, Kis Manyival, Tolnay Klárival, Gábor Miklóssal, Márkus Lászlóval, Domján Edittel, Mensáros Lászlóval, Tímár Bélával, Kalocsai Miklóssal, Schütz Ilával, Bessenyei Ferenccel, Zenthe Ferenccel, Huszti Péterrel, Psota Irénnel, Almási Évával, Piros Ildikóval, Haumann Péterrel, Dunai Tamással, Cseke Péterrel, Koncz Gáborral, Békés Italával, Kiss Marival,  Bencze Ilonával, Avar Istvánnal...

Ádám Ottó 1954-ben és 1960-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1970-ben érdemes művész, 1979-ben kiváló művész lett, 1965-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2008-ban megkapta a Táncsics Mihály-életműdíjat.

A Madách Színház társulata 2008. októberében 80. születésnapján köszöntötte volt igazgatóját. Az akkorra készült írások itt olvashatók összegyűjtve.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Színház hír

Bíró Kriszta, Módri Györgyi, Ilyés Róbert és Végh Péter kapja idén az Aase-díjat

A legjobb színpadi epizodistáknak járó elismerést még Gobbi Hilda alapította 1987-ben. A díjakat, más kitüntetésekkel együtt, december 12-én adják át az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.