Színház

Elhunyt Ádám Ottó

2010.04.09. 19:49
Ajánlom
Életének 82. évében elhunyt Ádám Ottó, a Madách Színház egykori legendás igazgatója.

A Kossuth-díjas, Kiváló művészt, a Madách Színház egykori igazgatóját otthonában, családja körében április 9-én érte a halál. Temetéséről később történik intézkedés.

Ádám Ottó 1928. október 17-én született Kolozsvárott, ahol két évet végzett el az ottani Orvostudományi Egyetemen, majd fölvették a budapesti Színművészeti Főiskola rendező szakára. 1952-ben a Madách Színházhoz szerződött, egy évvel később a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője lett, majd 1956-ban visszatért a Madáchba, melynek előbb főrendezője, majd 1972-től 1989-ig, nyugdíjba vonulásáig az igazgatója lett. A Színház és Filmművészeti Főiskolának is volt rektor-helyettese.

Az ő igazgatása tekinthető a Madách Színház aranykorának, akkor születtek az olyan legendás előadások, mint például a Kurázsi mama Psota Irénnel, az Othello Bessenyei Ferenccel és Huszti Péterrel, A napsugár fiúk Feleki Kamillal és Balázs Samuval, a Hamlet Huszti Péterrel, a Jövőre veled ugyanitt Schütz Ilával és Sztankay Istvánnal, a Játék a kastélyban Márkus Lászlóval, vagy a Macskák. Igazgatásának utolsó évében kezdődött Hofi Géza sorozata, az Élelem bére, mely több mint 1000 előadást élt meg.

Kiemelkedő volt rendezői, társulatépítési, színházvezetői, pedagógiai munkája. Fő feladatának tekintette a magyar drámai hagyományok felfedezését és ápolását. Jelentősebb rendezései között Németh László, Szomory Dezső, G.B. Shaw, Shakespeare, Csehov, Brecht és Arthur Miller darabjai szerepeltek. Dolgozott Pécsi Sándorral, Kis Manyival, Tolnay Klárival, Gábor Miklóssal, Márkus Lászlóval, Domján Edittel, Mensáros Lászlóval, Tímár Bélával, Kalocsai Miklóssal, Schütz Ilával, Bessenyei Ferenccel, Zenthe Ferenccel, Huszti Péterrel, Psota Irénnel, Almási Évával, Piros Ildikóval, Haumann Péterrel, Dunai Tamással, Cseke Péterrel, Koncz Gáborral, Békés Italával, Kiss Marival,  Bencze Ilonával, Avar Istvánnal...

Ádám Ottó 1954-ben és 1960-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1970-ben érdemes művész, 1979-ben kiváló művész lett, 1965-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2008-ban megkapta a Táncsics Mihály-életműdíjat.

A Madách Színház társulata 2008. októberében 80. születésnapján köszöntötte volt igazgatóját. Az akkorra készült írások itt olvashatók összegyűjtve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.