Színház

Elhunyt Babarczy László

2022.01.31. 16:35
Ajánlom
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházrendező, színigazgató, tanár, a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagja hosszú betegség után, 86 éves korában halt meg – tudatta a művész lánya, Babarczy Eszter.

Babarczy László 1941. szeptember 3-án született Budapesten, 1966-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amely egész pályáját meghatározta. Már 1969-től folyamatosan tanított tanársegédként, adjunktusként, később docensként, 1990-től egyetemi tanárként volt jelen az intézményben. Még abban az évben rektorhelyettes lett, 1991-1994 között pedig a főiskola rektora.

Tanári munkája mellett számos színházban megfordult. 1966-tól négy évig volt tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak, majd 1973-ig Budapesten, a Nemzeti Színházban dolgozott. Ekkor szerződött rendezőként a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz, ahol egy évvel később főrendező lett. 1978-ban sikeresen pályázott az igazgatói posztra, egészen 2007-ig dolgozott az intézmény élén.

Babarczy László nevéhez fűződik a Kaposvári Egyetem Színházi tanszékének létrehozása is, melyet 2008-ig vezetett.

Rendezőként olyan nagy sikerű előadásokat állított színpadra, mint Brecht Kurázsi mamája vagy a Baal, Molière Tartuffe-je vagy Shakespeare III. Richárdja. Magyar szerzők műveiből is előszeretettel válogatott, Örkény Istvántól egészen Spiró Györgyig.

Munkásságát 1977-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1984-ben érdemes, 1990-ben kiváló művész lett. Megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét is, melyet 1995-ben a Kossuth-díj követett. 1998 óta Kaposvár díszpolgára, 2011 óta pedig a Csiky Gergely Színház örökös tagja volt.

Babarczy László temetéséről később gondoskodnak.

Fejléckép: Babarczy László (fotó: Stekovics Gáspár / Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.