Színház

Elhunyt Bodori Anna rendezőasszisztens

2021.04.15. 11:35
Ajánlom
"A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell" - olvasható Sándor Erzsi nekrológjában, amelyben a március 22-én elhunyt munkatársára, Bodori Annára emlékezik.

Az alábbiakban Sándor Erzsi idézi fel emlékeit Bodori Annáról (Budapest, 1948. november 8. – Budapest 2021. március 22.). A búcsúztató a Színház Online-on jelent meg először.

A legszínházibb ember volt, akit valaha ismertem. Nem is tudom honnan lett, kitől tanult, honnan tudott, sosem beszéltünk róla. Nem is nagyon beszéltünk semmiről, hiszen az ember fiatalon, mint a gyerek bekerül valahová és természetesnek tartja azt, ami ott van. Inkább idomulni próbál, megfelelni, nehogy a kikandikáló szögleteivel megsértsen bármit, ami ott már egymáshoz simult. Bodori Anna tele volt titokkal és ez is színházzá vált benne.

A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell, te is az vagy a legmegfelelőbb ember a legjobb helyen és mindez magától értetődően és csöndesen történik. Az az ember, akit ha megkérdezel, nem azt érzed, hogy alkalmatlankodsz, zavarsz, sőt! a kérdéseddel te vagy a legfontosabb abban a pillanatban. Higgadt magyarázatot kapsz tőle és előfordulhat, hogy egy szalámis zsömlét is, mert látszik rajtad, hogy nem ettél, vagy aznap még nem gyakran. Egyébként is mindenfélét tud rólad valahonnan. A szerepeidet, azt, hogy miben voltál jó.

Két általánosnak látszó mondat között megemlíti, és mire hazaérsz, rájössz, hogy alighanem instrukciót kaptál. Nem tőle, hanem általa, mert végre megérted azt, amire az egész délelőtti próbán meredtél üveges tekintettel. Ő az, aki tudja, hogy mit akar a rendező, mit gondol sokszor pontosabban, mint a rendező maga.

De azt is tudja, hogyan illeszkedik az előadás a műsorrendbe, bár az végkép nem a dolga, de mintha attól lenne műsorrend, hogy ő érti. Egyáltalán attól van nyugalom, hogy nincs oka az aggodalomra.

Ez a pici nő, mind csupa figyelem, szeretet és színház. Nézed a sorok között, ahogy a fejében van az előadás, tudja a művészek és a műszakiak dolgát és megnyugszol, hogy ott vagy, ahol rend van. Nem érhet baj. Ha kihűl a kezed a takarásban ő az, aki megfogja. A válladig sem ér, de érzed, ahogy mögéd áll és beborít a melegségével, az erejével. Akkor nem jut az eszedbe, hogy minden színésszel megteszi, akkor azt érzed, hogy te vagy fontos. Azzá tesz. Átmelegszel és tudod a dolgod. Mert tudja rólad, hogy tudod, bízik benned és elhiszed neki, hogy lehet benned bízni.
Ha beugró próbád van és a Kossuth díjasok nem jönnek be hozzád próbálni ő játszik el veled minden szereplőt és nem halsz meg a félelemtől, amikor este nem ő, hanem Psota érkezik hozzád a színpadra. Biztonságban vagy, mert Psotább volt a Psotánál, ha ezt az Irén tudná! Ezen csak azért nem röhögsz föl, mert mégis csak egy előadásban vagy a Bodori meg áll a takarásban és veled lélegzik.

Ha két óra alatt kell beugranod három jelenetbe egy olyan előadásba, amit sosem láttál és el sem tudod olvasni, mert elzárták a súgópéldányt, beleveri a fejedbe a szöveget, megáll melletted a takarásban és pontos tőmondatokban elsuttogja, hogy számolj! az első két mondatot a Kézdynek mondod, aztán a Kiss Jenőnek elsorlod a menüt, utána beleülsz a Miklósy ölébe, elmondod az utolsó két mondatot és kijössz.

Amikor belépsz a színpadra és meglátod a közönséget, arra gondolsz, hogy ezt most álmodod. Nem tudod hol vagy, ki vagy, de aztán eszedbe jut, hogy a Bodori azt mondta, számolj és számolsz. Minden megtörténik, nem ébredtél fel, kijössz a színpadról és negyven év múlva eszedbe jut, hogy soha többé nem álmodtad azt, hogy nem tudod ki vagy és miben szerepelsz csak belöknek a színpadra, mert megtörtént veled és túlélted. Te igen.

Annuska meg, olyan csendben és észrevétlenül, ahogy a színházban élt egyszer csak már nem élt többé.

Sándor Erzsi

 

Fejléckép: Bodori Anna / Fotó: Színház Online

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Színház hír

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.