Színház

Elhunyt Bodori Anna rendezőasszisztens

2021.04.15. 11:35
Ajánlom
"A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell" - olvasható Sándor Erzsi nekrológjában, amelyben a március 22-én elhunyt munkatársára, Bodori Annára emlékezik.

Az alábbiakban Sándor Erzsi idézi fel emlékeit Bodori Annáról (Budapest, 1948. november 8. – Budapest 2021. március 22.). A búcsúztató a Színház Online-on jelent meg először.

A legszínházibb ember volt, akit valaha ismertem. Nem is tudom honnan lett, kitől tanult, honnan tudott, sosem beszéltünk róla. Nem is nagyon beszéltünk semmiről, hiszen az ember fiatalon, mint a gyerek bekerül valahová és természetesnek tartja azt, ami ott van. Inkább idomulni próbál, megfelelni, nehogy a kikandikáló szögleteivel megsértsen bármit, ami ott már egymáshoz simult. Bodori Anna tele volt titokkal és ez is színházzá vált benne.

A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell, te is az vagy a legmegfelelőbb ember a legjobb helyen és mindez magától értetődően és csöndesen történik. Az az ember, akit ha megkérdezel, nem azt érzed, hogy alkalmatlankodsz, zavarsz, sőt! a kérdéseddel te vagy a legfontosabb abban a pillanatban. Higgadt magyarázatot kapsz tőle és előfordulhat, hogy egy szalámis zsömlét is, mert látszik rajtad, hogy nem ettél, vagy aznap még nem gyakran. Egyébként is mindenfélét tud rólad valahonnan. A szerepeidet, azt, hogy miben voltál jó.

Két általánosnak látszó mondat között megemlíti, és mire hazaérsz, rájössz, hogy alighanem instrukciót kaptál. Nem tőle, hanem általa, mert végre megérted azt, amire az egész délelőtti próbán meredtél üveges tekintettel. Ő az, aki tudja, hogy mit akar a rendező, mit gondol sokszor pontosabban, mint a rendező maga.

De azt is tudja, hogyan illeszkedik az előadás a műsorrendbe, bár az végkép nem a dolga, de mintha attól lenne műsorrend, hogy ő érti. Egyáltalán attól van nyugalom, hogy nincs oka az aggodalomra.

Ez a pici nő, mind csupa figyelem, szeretet és színház. Nézed a sorok között, ahogy a fejében van az előadás, tudja a művészek és a műszakiak dolgát és megnyugszol, hogy ott vagy, ahol rend van. Nem érhet baj. Ha kihűl a kezed a takarásban ő az, aki megfogja. A válladig sem ér, de érzed, ahogy mögéd áll és beborít a melegségével, az erejével. Akkor nem jut az eszedbe, hogy minden színésszel megteszi, akkor azt érzed, hogy te vagy fontos. Azzá tesz. Átmelegszel és tudod a dolgod. Mert tudja rólad, hogy tudod, bízik benned és elhiszed neki, hogy lehet benned bízni.
Ha beugró próbád van és a Kossuth díjasok nem jönnek be hozzád próbálni ő játszik el veled minden szereplőt és nem halsz meg a félelemtől, amikor este nem ő, hanem Psota érkezik hozzád a színpadra. Biztonságban vagy, mert Psotább volt a Psotánál, ha ezt az Irén tudná! Ezen csak azért nem röhögsz föl, mert mégis csak egy előadásban vagy a Bodori meg áll a takarásban és veled lélegzik.

Ha két óra alatt kell beugranod három jelenetbe egy olyan előadásba, amit sosem láttál és el sem tudod olvasni, mert elzárták a súgópéldányt, beleveri a fejedbe a szöveget, megáll melletted a takarásban és pontos tőmondatokban elsuttogja, hogy számolj! az első két mondatot a Kézdynek mondod, aztán a Kiss Jenőnek elsorlod a menüt, utána beleülsz a Miklósy ölébe, elmondod az utolsó két mondatot és kijössz.

Amikor belépsz a színpadra és meglátod a közönséget, arra gondolsz, hogy ezt most álmodod. Nem tudod hol vagy, ki vagy, de aztán eszedbe jut, hogy a Bodori azt mondta, számolj és számolsz. Minden megtörténik, nem ébredtél fel, kijössz a színpadról és negyven év múlva eszedbe jut, hogy soha többé nem álmodtad azt, hogy nem tudod ki vagy és miben szerepelsz csak belöknek a színpadra, mert megtörtént veled és túlélted. Te igen.

Annuska meg, olyan csendben és észrevétlenül, ahogy a színházban élt egyszer csak már nem élt többé.

Sándor Erzsi

 

Fejléckép: Bodori Anna / Fotó: Színház Online

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.