Színház

Elhunyt Bodori Anna rendezőasszisztens

2021.04.15. 11:35
Ajánlom
"A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell" - olvasható Sándor Erzsi nekrológjában, amelyben a március 22-én elhunyt munkatársára, Bodori Annára emlékezik.

Az alábbiakban Sándor Erzsi idézi fel emlékeit Bodori Annáról (Budapest, 1948. november 8. – Budapest 2021. március 22.). A búcsúztató a Színház Online-on jelent meg először.

A legszínházibb ember volt, akit valaha ismertem. Nem is tudom honnan lett, kitől tanult, honnan tudott, sosem beszéltünk róla. Nem is nagyon beszéltünk semmiről, hiszen az ember fiatalon, mint a gyerek bekerül valahová és természetesnek tartja azt, ami ott van. Inkább idomulni próbál, megfelelni, nehogy a kikandikáló szögleteivel megsértsen bármit, ami ott már egymáshoz simult. Bodori Anna tele volt titokkal és ez is színházzá vált benne.

A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell, te is az vagy a legmegfelelőbb ember a legjobb helyen és mindez magától értetődően és csöndesen történik. Az az ember, akit ha megkérdezel, nem azt érzed, hogy alkalmatlankodsz, zavarsz, sőt! a kérdéseddel te vagy a legfontosabb abban a pillanatban. Higgadt magyarázatot kapsz tőle és előfordulhat, hogy egy szalámis zsömlét is, mert látszik rajtad, hogy nem ettél, vagy aznap még nem gyakran. Egyébként is mindenfélét tud rólad valahonnan. A szerepeidet, azt, hogy miben voltál jó.

Két általánosnak látszó mondat között megemlíti, és mire hazaérsz, rájössz, hogy alighanem instrukciót kaptál. Nem tőle, hanem általa, mert végre megérted azt, amire az egész délelőtti próbán meredtél üveges tekintettel. Ő az, aki tudja, hogy mit akar a rendező, mit gondol sokszor pontosabban, mint a rendező maga.

De azt is tudja, hogyan illeszkedik az előadás a műsorrendbe, bár az végkép nem a dolga, de mintha attól lenne műsorrend, hogy ő érti. Egyáltalán attól van nyugalom, hogy nincs oka az aggodalomra.

Ez a pici nő, mind csupa figyelem, szeretet és színház. Nézed a sorok között, ahogy a fejében van az előadás, tudja a művészek és a műszakiak dolgát és megnyugszol, hogy ott vagy, ahol rend van. Nem érhet baj. Ha kihűl a kezed a takarásban ő az, aki megfogja. A válladig sem ér, de érzed, ahogy mögéd áll és beborít a melegségével, az erejével. Akkor nem jut az eszedbe, hogy minden színésszel megteszi, akkor azt érzed, hogy te vagy fontos. Azzá tesz. Átmelegszel és tudod a dolgod. Mert tudja rólad, hogy tudod, bízik benned és elhiszed neki, hogy lehet benned bízni.
Ha beugró próbád van és a Kossuth díjasok nem jönnek be hozzád próbálni ő játszik el veled minden szereplőt és nem halsz meg a félelemtől, amikor este nem ő, hanem Psota érkezik hozzád a színpadra. Biztonságban vagy, mert Psotább volt a Psotánál, ha ezt az Irén tudná! Ezen csak azért nem röhögsz föl, mert mégis csak egy előadásban vagy a Bodori meg áll a takarásban és veled lélegzik.

Ha két óra alatt kell beugranod három jelenetbe egy olyan előadásba, amit sosem láttál és el sem tudod olvasni, mert elzárták a súgópéldányt, beleveri a fejedbe a szöveget, megáll melletted a takarásban és pontos tőmondatokban elsuttogja, hogy számolj! az első két mondatot a Kézdynek mondod, aztán a Kiss Jenőnek elsorlod a menüt, utána beleülsz a Miklósy ölébe, elmondod az utolsó két mondatot és kijössz.

Amikor belépsz a színpadra és meglátod a közönséget, arra gondolsz, hogy ezt most álmodod. Nem tudod hol vagy, ki vagy, de aztán eszedbe jut, hogy a Bodori azt mondta, számolj és számolsz. Minden megtörténik, nem ébredtél fel, kijössz a színpadról és negyven év múlva eszedbe jut, hogy soha többé nem álmodtad azt, hogy nem tudod ki vagy és miben szerepelsz csak belöknek a színpadra, mert megtörtént veled és túlélted. Te igen.

Annuska meg, olyan csendben és észrevétlenül, ahogy a színházban élt egyszer csak már nem élt többé.

Sándor Erzsi

 

Fejléckép: Bodori Anna / Fotó: Színház Online

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.