Színház

Elhunyt Börcsök Enikő

2021.01.28. 11:20
Ajánlom
A Vígszínház művészét hosszan tartó betegség után, 53. születésnapján, január 28-án érte a halál. A hírt elsőként a deszkavizio.hu osztotta meg, majd a Vígszínház oldalán is megjelent.

Börcsök Enikő pályája 1991-ben indult. A diploma megszerzése után Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban lépett színpadra. 1994-ben szerződött a Vígszínházhoz, ahol a magyar színjátszás egyik legmeghatározóbb színész egyéniségévé érett. Közel három évtizeden át erősítette a Víg társulatát. Mint a lapunknak adott korábbi interjúban elmondta: „Hozzám nőtt ez a ház, a társulat és a nézőtér. Igazából ezt a legnehezebb pótolni: ha az ember bemegy a Vígszínház színpadára, olyan élmény éri, amit máshol nem kap meg.”

10376276_1004664106214728_5795913427949972358_n-103309.png

Börcsök Enikő (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa)

A színházi előadások mellett számos film-, illetve tévészerep köthető a nevéhez, szinkronmunkáit is sokan ismerik, szeretik, rendszeresen kölcsönözte a hangját például Melissa McCarthy-nak. Rendezőként is letette névjegyét a Pinceszínházban, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatójaként, osztályvezető tanáraként is tevékenykedett.

Börcsök Enikő alakításait mindig ugyanaz a bensőséges őszinteség, játékos virtuozitás és bravúros ritmusérzék jellemezte.

Minden szerepén átütött a színésznő csípős, fanyar humora, mély élettapasztalata és a színház, illetve a játék örök szeretete.

Csodálatos drámai erejét több előadásban is megcsodálhattuk, amelyekben szívbemarkoló alakítást nyújtott. A felszínen szikár, erős nőt mutatott, aki belül gyötrő titkokat rejtett, csak apró gesztusai árulkodtak arról, hogy valójában mennyire törékeny, bizonytalan és kiszolgáltatott.

Emlékezetes alakítást nyújtott az Augusztus Oklahomában című előadásban, Barbara szerepében, egykori kolléganője, Pap Vera oldalán. A Rómeó és Júlia kotnyeles dajkájaként és a Makrancos Kata címszereplőjeként különleges humorát is megcsillanthatta.

2015-től játszott Nádas Péter Találkozásában, amely kapcsán Stuber Andrea így írt kritikájában: „Az első félóra után nagyon kevés olyan, tiszta helyzet adódik, amikor egyik színésznek sem kell kiszaladnia a filmes díszletbe, hanem minden látványelemtől mentesen egymással van dolga Máriának és a Fiúnak.

Börcsök Enikő a Találkozásban

Börcsök Enikő a Találkozásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt / PORT.hu)

Ilyenkor lehet a legjobban megfigyelni Börcsök Enikő csodálatos színpadi lényét, természetes erejét, elemi színészi energiáit.

A hangja, a nézése, a szívritmusa, az észjárása – semmije nem hat úgy, mintha ez az asszony leszámolt volna az élettel. A végén a piros ajtón túl mi várja? Hihetem, hogy a halál? Akárhogy is: egy nagy színésznő találkozása ez itt egy nagy szereppel.”

Börcsök Enikőt a Vígszínház saját halottjának tekinti.

(A hír elsőként a deszkavizio.hu oldalán jelent meg, a Vígszínház is közzétette.)

Fejléckép: Börcsök Enikő (fotó: Pinceszínház)

Próbáljatok meg hősök lenni! – Erre tanított minket Börcsök Enikő

Kapcsolódó

Próbáljatok meg hősök lenni! – Erre tanított minket Börcsök Enikő

A Vígszínház 53 éves korában elhunyt színésznője a koronavírus-járvány első hullámának idején, tavaly júniusban készített videóüzenetet a Rehab Critical Mass Alapítvány számára.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.