Színház

Elhunyt Edward Albee

2016.09.17. 10:41
Ajánlom
Az ismert amerikai drámaírót 88 éves korában, New York-i otthonában érte a halál.

Edward Albee , akit Arthur Miller és Tennessee Williams mellett a modern amerikai drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartottak számon, pénteken hunyt el egy rövid betegséget követően.  A New York Timesnak személyi asszisztense,  Jakob Holder erősítette meg a szomorú hírt.

Edward Franklin Albee 1928. március 21-én született Virginia államban. Két héttel később adoptálta az Albee család, gyerekkorát a New York állambeli Larchmontban töltötte.  Apja három színház tulajdonosa volt,  de Edward Franklin Albee nem jött ki örökbefogadó szüleivel, az iskolákból is rendszeresen eltanácsolták, és viszonylag fiatalon el is költözött otthonról.  Mielőtt befutott volna, New Yorkban számos fura munkát elvállalt, hogy eltartsa magát. Első darabját, az Állatkerti történeteket (The Zoo Story) 1959-ben mutatták be Berlinben, a Broadway-n pedig 1962-ben debütált a Nem félünk a farkastól (Who's Afraid of Virginia Woolf?) című darabbal. 

Albee műveit fanyar humor és komor témaválasztás jellemezte. Magyarországon több darabját is bemutatták, itthon a  Bessie Smith halála (The Death of Bessie Smith; 1960) tette ismertté, az abszolút világsikert pedig a Nem félünk a farkastól című dráma, és a belőle készült film hozta meg számára.

A melegségét nyíltan vállaló drámaíró háromszor kapott Pulitzer-díjat, 1999-ben bekerült az Amerikai Színházi Hírességek Csarnokába, 2005-ben életműdíjjal jutalmazták a Tony-gálán, de munkásságát számos egyéb díjjal is jutalmazták. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.