Színház

Elhunyt Edward Albee

2016.09.17. 10:41
Ajánlom
Az ismert amerikai drámaírót 88 éves korában, New York-i otthonában érte a halál.

Edward Albee , akit Arthur Miller és Tennessee Williams mellett a modern amerikai drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartottak számon, pénteken hunyt el egy rövid betegséget követően.  A New York Timesnak személyi asszisztense,  Jakob Holder erősítette meg a szomorú hírt.

Edward Franklin Albee 1928. március 21-én született Virginia államban. Két héttel később adoptálta az Albee család, gyerekkorát a New York állambeli Larchmontban töltötte.  Apja három színház tulajdonosa volt,  de Edward Franklin Albee nem jött ki örökbefogadó szüleivel, az iskolákból is rendszeresen eltanácsolták, és viszonylag fiatalon el is költözött otthonról.  Mielőtt befutott volna, New Yorkban számos fura munkát elvállalt, hogy eltartsa magát. Első darabját, az Állatkerti történeteket (The Zoo Story) 1959-ben mutatták be Berlinben, a Broadway-n pedig 1962-ben debütált a Nem félünk a farkastól (Who's Afraid of Virginia Woolf?) című darabbal. 

Albee műveit fanyar humor és komor témaválasztás jellemezte. Magyarországon több darabját is bemutatták, itthon a  Bessie Smith halála (The Death of Bessie Smith; 1960) tette ismertté, az abszolút világsikert pedig a Nem félünk a farkastól című dráma, és a belőle készült film hozta meg számára.

A melegségét nyíltan vállaló drámaíró háromszor kapott Pulitzer-díjat, 1999-ben bekerült az Amerikai Színházi Hírességek Csarnokába, 2005-ben életműdíjjal jutalmazták a Tony-gálán, de munkásságát számos egyéb díjjal is jutalmazták. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.