Színház

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

2021.05.17. 09:20
Ajánlom
81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.

Lellei Pál több mint 20 évig volt az Állami Bábszínház, majd jogutódja, a Budapest Bábszínház mechanikai műhelyének munkatársa. Pályatársai úgy vallottak róla, hogy mindent tudott a bábról, szenvedélyesen kísérletezett, tanított, alkotott és nem ismert lehetetlent.

Ő maga alázatosan végezte munkáját, kezei között megannyi figura kelt életre. Tudását igyekezett átadni a fiatalabb generációnak is, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2014-ben pedig megjelent a Bábkészítés című munkája, amely a Budapest Bábszínház 65 éves gyakorlatából, valamint a szerző saját tapasztalataiból összeállított alkotás. A könyvben Lellei nem csupán a bábkészítési technikákba nyújt betekintést, hanem összegzést ad a különböző anyagokról és szerszámokról, mozgatási technikákról is, melyeket a kötetben közel 700 rajz illusztrál. Bár a könyv elsődlegesen a professzionális bábkészítőknek szól, közérthetősége és érdekessége miatt az amatőr bábosok is gyakran forgatják, az iskolákban pedig tankönyvvé vált.

„A bábszínházban semmi sem lehet öncélú. A tökéletes báb mindent tud, amit elvárnak tőle, de annál cseppet sem többet”

– nyilatkozta korábban Lellei egy interjúban.

A Budapest Bábszínházban olyan legendás bábok kötődnek Lellei Pál nevéhez, mint a Pinokkió – amelyről azt írják, megállt a levegő a nézőtéren, amikor először megmozdult –, A dzsungel könyve Mauglija, a Sétikáló című előadás trükkös mechanikájú Tündére és a Faust marionettjei.

Fejléckép: Lellei Pál (forrás: Budapest Bábszínház / színház.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett bemutatóját, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében.
Színház hír

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház hír

Petőfi-vendégjáték Berlinben

A berlini Collegium Hungaricumban mutatkozott be Az apostol, Szilágyi Bálint rendező Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján készült színdarabja.
Színház gyász

Elhunyt Holl János színművész

A művész, aki karrierje során egyebek közt hat éven keresztül játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, 87 éves volt. Halálhíréről a Színház Online számolt be.
Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.