Színház

Elhunyt Oszter Sándor

2021.10.30. 09:55
Ajánlom
A Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész 73 éves volt. A hírt felesége, Donatella Failoni zongoraművésznő közölte a közösségi oldalán.

Oszter Sándor szívinfarktusban hunyt el 2021. október 29-én - olvasható felesége, Donatella Failoni bejegyzésében. 

 

Oszter Sándor 1948. szeptember másodikán született Győrben. Apai ágon gazdag molnárcsaládból származik. Gimnáziumi tanulmányai alatt számos szavalóversenyen jeleskedett, majd az érettségit követően az ELTE bölcsészkarára és a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is felvételt nyert. Ez utóbbit 1971-ben végezte el. Ezt követően a Vígszínházhoz került, majd öt év múltán eljött a társulattól és szabadfoglalkozású művészként dolgozott. 1978-ban a Nemzeti Színház társulatát erősített 1989-ig, majd 1992-ben tért vissza ismét a Nemzetihez. 2008-tól a Békéscsabai Jókai színház művésze.

Első jelentősebb filmszerepét még főiskolás korában kapta - Bacsó Péter rendezésében, a Kitörés (1970) című játékfilmben a főszerepben volt látható. Ezt követően megkapta Rózsa Sándor szerepét a híres betyárról készült tévésorozatban, melyet Szinetár Miklós rendezett: Rózsa Sándor (1971), de az Irgalom (1972) sorozatban is látható volt.

Lehetőséget kapott a Cserhalmi György főszereplésével készült Az ozorai példa (1974) című tévéfilmben, majd elnyerte Balogh Csaba főszerepét a Gárdonyi Géza regényéből készült Ida regénye (1974) című alkotásban; partnere Venczel Vera volt. Sára Sándor legendás 80 huszárjában (1979) is látható volt. A főszerepben tündökölt egy másik filmadaptációban is: Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1979), de az Oscar-díjra jelölt Jób lázadása (1983) című filmdrámában is az élvonalban szerepelt.

A kilencvenes évektől tévé- és játékfilmek oldalszereplőjeként vett részt filmek születésénél, így jelen volt a Szakonyi Károly: Kardok, kalodákban (1985), az Agitátorokban (1986), A komáromi fiúban (1986), a Vadonban (1988), de a Barátok közt (2000) tévésorozatban is felbukkant 3 epizód erejéig.
A Tejesember főszerepét kapta meg Argo (2004) című akció-vígjátékában, de a folytatásban, az Argo 2-ben is ezen karakterben volt látható.

Lánya, Oszter Alexandra szintén színésznő lett. 

via: Mafab.hu (Magyar Filmadatbázis)

 

Fejléckép: Oszter Sándor / fotó forrása: Mafab.hu

 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.