Színház

Elhunyt Oszter Sándor

2021.10.30. 09:55
Ajánlom
A Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész 73 éves volt. A hírt felesége, Donatella Failoni zongoraművésznő közölte a közösségi oldalán.

Oszter Sándor szívinfarktusban hunyt el 2021. október 29-én - olvasható felesége, Donatella Failoni bejegyzésében. 

 

Oszter Sándor 1948. szeptember másodikán született Győrben. Apai ágon gazdag molnárcsaládból származik. Gimnáziumi tanulmányai alatt számos szavalóversenyen jeleskedett, majd az érettségit követően az ELTE bölcsészkarára és a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is felvételt nyert. Ez utóbbit 1971-ben végezte el. Ezt követően a Vígszínházhoz került, majd öt év múltán eljött a társulattól és szabadfoglalkozású művészként dolgozott. 1978-ban a Nemzeti Színház társulatát erősített 1989-ig, majd 1992-ben tért vissza ismét a Nemzetihez. 2008-tól a Békéscsabai Jókai színház művésze.

Első jelentősebb filmszerepét még főiskolás korában kapta - Bacsó Péter rendezésében, a Kitörés (1970) című játékfilmben a főszerepben volt látható. Ezt követően megkapta Rózsa Sándor szerepét a híres betyárról készült tévésorozatban, melyet Szinetár Miklós rendezett: Rózsa Sándor (1971), de az Irgalom (1972) sorozatban is látható volt.

Lehetőséget kapott a Cserhalmi György főszereplésével készült Az ozorai példa (1974) című tévéfilmben, majd elnyerte Balogh Csaba főszerepét a Gárdonyi Géza regényéből készült Ida regénye (1974) című alkotásban; partnere Venczel Vera volt. Sára Sándor legendás 80 huszárjában (1979) is látható volt. A főszerepben tündökölt egy másik filmadaptációban is: Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1979), de az Oscar-díjra jelölt Jób lázadása (1983) című filmdrámában is az élvonalban szerepelt.

A kilencvenes évektől tévé- és játékfilmek oldalszereplőjeként vett részt filmek születésénél, így jelen volt a Szakonyi Károly: Kardok, kalodákban (1985), az Agitátorokban (1986), A komáromi fiúban (1986), a Vadonban (1988), de a Barátok közt (2000) tévésorozatban is felbukkant 3 epizód erejéig.
A Tejesember főszerepét kapta meg Argo (2004) című akció-vígjátékában, de a folytatásban, az Argo 2-ben is ezen karakterben volt látható.

Lánya, Oszter Alexandra szintén színésznő lett. 

via: Mafab.hu (Magyar Filmadatbázis)

 

Fejléckép: Oszter Sándor / fotó forrása: Mafab.hu

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.