Színház

Elhunyt Oszter Sándor

2021.10.30. 09:55
Ajánlom
A Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész 73 éves volt. A hírt felesége, Donatella Failoni zongoraművésznő közölte a közösségi oldalán.

Oszter Sándor szívinfarktusban hunyt el 2021. október 29-én - olvasható felesége, Donatella Failoni bejegyzésében. 

 

Oszter Sándor 1948. szeptember másodikán született Győrben. Apai ágon gazdag molnárcsaládból származik. Gimnáziumi tanulmányai alatt számos szavalóversenyen jeleskedett, majd az érettségit követően az ELTE bölcsészkarára és a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is felvételt nyert. Ez utóbbit 1971-ben végezte el. Ezt követően a Vígszínházhoz került, majd öt év múltán eljött a társulattól és szabadfoglalkozású művészként dolgozott. 1978-ban a Nemzeti Színház társulatát erősített 1989-ig, majd 1992-ben tért vissza ismét a Nemzetihez. 2008-tól a Békéscsabai Jókai színház művésze.

Első jelentősebb filmszerepét még főiskolás korában kapta - Bacsó Péter rendezésében, a Kitörés (1970) című játékfilmben a főszerepben volt látható. Ezt követően megkapta Rózsa Sándor szerepét a híres betyárról készült tévésorozatban, melyet Szinetár Miklós rendezett: Rózsa Sándor (1971), de az Irgalom (1972) sorozatban is látható volt.

Lehetőséget kapott a Cserhalmi György főszereplésével készült Az ozorai példa (1974) című tévéfilmben, majd elnyerte Balogh Csaba főszerepét a Gárdonyi Géza regényéből készült Ida regénye (1974) című alkotásban; partnere Venczel Vera volt. Sára Sándor legendás 80 huszárjában (1979) is látható volt. A főszerepben tündökölt egy másik filmadaptációban is: Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1979), de az Oscar-díjra jelölt Jób lázadása (1983) című filmdrámában is az élvonalban szerepelt.

A kilencvenes évektől tévé- és játékfilmek oldalszereplőjeként vett részt filmek születésénél, így jelen volt a Szakonyi Károly: Kardok, kalodákban (1985), az Agitátorokban (1986), A komáromi fiúban (1986), a Vadonban (1988), de a Barátok közt (2000) tévésorozatban is felbukkant 3 epizód erejéig.
A Tejesember főszerepét kapta meg Argo (2004) című akció-vígjátékában, de a folytatásban, az Argo 2-ben is ezen karakterben volt látható.

Lánya, Oszter Alexandra szintén színésznő lett. 

via: Mafab.hu (Magyar Filmadatbázis)

 

Fejléckép: Oszter Sándor / fotó forrása: Mafab.hu

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.