Színház

Elhunyt Pécsi Ildikó

2020.12.05. 09:20
Ajánlom
80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Gödöllő díszpolgára – tudatta a város önkormányzata.

Pécsi Ildikó 1962-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, melynek elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. Innen szerződött át a Vígszínházhoz, majd a Mikroszkóp Színpadhoz, de játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Radnóti Színházban és a Népszínházban is. 1990 után megállapodott a József Attila Színházban.

A politikai életben is feltűnt, 1975 és 1989 között az MSZMP tagja volt, majd 1994 és 1998 között az MSZP országgyűlési képviselőjeként dolgozott.

Színésznőként a drámai és prózai szerepek mellett látható volt komédiákban és operettekben,

de filmekben (Az arany ember), sorozatokban (A Tenkes kapitánya, Linda) is letette névjegyét. Rendezőként a Táci Gorsium Nyári Játékokon találkozhatott vele a közönség. A színház mellett több száz önálló estet tartott Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós műveiből és sanzon-estjei is sikerrel futottak.

az_aranyember-103838.jpg

Pécsi Ildikó Az aranyember c. film egyik jelentében (Fotó/Forrás: PORT.hu)

2008-ban megjelent Zeneképzelet című lemeze, melyet a Várnagy Andrea–Farkas Zsolt zongoraművész házaspárral közösen készített.

2010-ben Gödöllő díszpolgári címet adományozott neki, neve szinte egybeforrt a legnagyobb városi rendezvényekkel.

Ő szervezte például az Erzsébet Királyné Szavalóversenyt, a nőnapi műsorokat, de a főzőverseny, az állatvédelmi nap vagy a kutyák örökbefogadó napja is hozzá köthető.

„Ebben a városban mindig szeretet és nyugalom volt. Köszönöm mindenkinek, hogy ez a város ilyen, és itt élhetek. Bízom benne, hogy továbbra is ilyen marad” – mondta a díj átvétele után.

1969-ben házasodott össze Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgóval, akivel 1970 óta éltek Gödöllőn, egy fiuk született. Szűcs halála után Pécsi Ildikó egészségi állapota megromlott.

A színésznőt Gödöllő Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Fejléckép: Pécsi Ildikó (forrás: Gödöllő Város Oldala)

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikóra emlékezünk

Kapcsolódó

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikóra emlékezünk

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő ma ünnepelné születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.