Színház

Elhunyt Rezo Gabriadze legendás bábjátékos, forgatókönyvíró

2021.06.07. 13:50
Ajánlom
Életének 85. évében meghalt Rezo Gabriadze bábjátékos, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró – adta hírül a BBC.

Rezo Gabriadze az Egyesült Államokban született, érettségi után pedig forgatókönyvírónak tanult tovább Moszkvában. Hazatérve azonban mégsem ezen a területen helyezkedett el, a Youth of Georgia nevű lap újságírója lett.

Forgatókönyvíróként először a szovjet származású rendező, Georgij Nyikolajevics Danyelija mellett kezdett el dolgozni, akinek főként az orosz életet tematizáló munkássága inspirálóan hatott rá.

Pályafutása során Gabriadze több mint 35 forgatókönyvet írt a legváltozatosabb műfajokban,

legismertebb munkái között van az 1977-es Mimino, ami egy pilóta életét mutatja be, az 1986-os Kin-dza-dza című scifi és az 1969-es Ne búsulj! című komédia.

A filmezés mellett a bábszínészet is érdekelte, nemzetközi ismertsége a sztálingrádi csata megrendítő ábrázolásával tett szert. 1981-ben megalapította saját bábszínházát Tbilisiben, melynek haláláig vezetője maradt.

Az elmúlt évtizedekben számos nemzetközi fesztiválon képviseltette magát, többek között a New York-i Lincoln Center Fesztiválon, az Edinburgh Fesztiválon, a San Sebastian Fesztiválon, de járt Torontóban, Párizsban és Londonban is.

Szabadidejében szívesen rajzolt és festett, grafikusként is szép sikereket ért el: több mint 50 könyv illusztrációja fűződik a nevéhez.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták, 1989-ben még a Szovjetunio állami kitüntetését is átvehette.

Fejléckép forrása: Wikipédia

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.