Színház

Elhunyt Rezo Gabriadze legendás bábjátékos, forgatókönyvíró

2021.06.07. 13:50
Ajánlom
Életének 85. évében meghalt Rezo Gabriadze bábjátékos, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró – adta hírül a BBC.

Rezo Gabriadze az Egyesült Államokban született, érettségi után pedig forgatókönyvírónak tanult tovább Moszkvában. Hazatérve azonban mégsem ezen a területen helyezkedett el, a Youth of Georgia nevű lap újságírója lett.

Forgatókönyvíróként először a szovjet származású rendező, Georgij Nyikolajevics Danyelija mellett kezdett el dolgozni, akinek főként az orosz életet tematizáló munkássága inspirálóan hatott rá.

Pályafutása során Gabriadze több mint 35 forgatókönyvet írt a legváltozatosabb műfajokban,

legismertebb munkái között van az 1977-es Mimino, ami egy pilóta életét mutatja be, az 1986-os Kin-dza-dza című scifi és az 1969-es Ne búsulj! című komédia.

A filmezés mellett a bábszínészet is érdekelte, nemzetközi ismertsége a sztálingrádi csata megrendítő ábrázolásával tett szert. 1981-ben megalapította saját bábszínházát Tbilisiben, melynek haláláig vezetője maradt.

Az elmúlt évtizedekben számos nemzetközi fesztiválon képviseltette magát, többek között a New York-i Lincoln Center Fesztiválon, az Edinburgh Fesztiválon, a San Sebastian Fesztiválon, de járt Torontóban, Párizsban és Londonban is.

Szabadidejében szívesen rajzolt és festett, grafikusként is szép sikereket ért el: több mint 50 könyv illusztrációja fűződik a nevéhez.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták, 1989-ben még a Szovjetunio állami kitüntetését is átvehette.

Fejléckép forrása: Wikipédia

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.