Színház

Elhunyt Rolf Hochhuth, az egyik legjelentősebb német drámaíró

2020.05.15. 10:10
Ajánlom
A helytartó című, világméretű botrányt kiváltó dráma írója 89 éves volt, kiadója közlése szerint váratlanul halt meg szerdán berlini otthonában.
GettyImages-55822459-101053.jpg

Rolf Hochhuth 2005-ben (Fotó/Forrás: Tom Maelsa / Getty Images Hungary)

Hochhuth 1931. április elsején született Hessenben egy cipőgyáros gyermekeként. A náci rezsim alatt nőtt fel, életében a német múlt központi téma volt. „A holokausztot soha nem lehet megbocsátani és elfelejteni” – mondta. Hat évtizeden át tartó alkotómunkája során esszéket és verseket is kiadott, dolgozott könyvkereskedésekben és lektorként is.

Számos provokatív műve botrányt váltott ki.

Martin Woelffer, a Theater am Kurfürstendamm színház igazgatója szerint Hochhuth „Berlin örökké kritikus, sohasem hallgató, mindig harcos hangja” volt. Hatalmas vitát kavart, hogy egy időben David Irving ismert brit holokauszttagadóval szimpatizált, bár a hozzá írt dicshimnuszokat később visszavonta.

Az egykor a Freie Volksbühne nevet viselő színházban tartották 1963-ban Hochhut A helytartó című, egycsapásra világsikert arató drámájának ősbemutatóját. A Vatikánról szóló dráma ugyancsak heves vitákat váltott ki, ebben Hochhuth ugyanis a katolikus egyház holokauszt iránti felelősségét hangsúlyozta. A darab szerint XII. Piusz pápa nem lépett fel a zsidók megölése ellen. A színmű, melyből 2002-ben Costa-Gavras rendező Ámen címmel filmet készített, tiltakozási hullámot indított el az akkor 26 éves Hochhuth ellen és nemzetközi vitát robbantott ki az egyház erkölcsi tekintélyéről.

Hochhuth más műveiben is fontos társadalompolitikai kérdésekben foglalt állást.

Németország náci bíráinak szerepéről szóló, Egy szerelem Németországban című drámájához végzett kutatásai 1978-ban hozzájárultak Baden-Württemberg akkori elnöke, az egykori haditengerészeti bíró, Hans Filbinger lemondásához.

A Berliner Ensemble színház "szenvedélyes szerzőként" emlékezett meg Hochhuthról. "Rendkívül harcias, politikus elme volt", ugyanakkor "ízig-vérig drámaíró" – mondta Oliver Reese, az intézmény intendánsa. A németországi Zsidók Központi Tanácsa "bátor tabudöntögetőként" méltatta az írót.

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Vizuál

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Színház szfe

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház szfe

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.
Színház ajánló

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.
Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.