Színház

Elhunyt Rolf Hochhuth, az egyik legjelentősebb német drámaíró

2020.05.15. 10:10
Ajánlom
A helytartó című, világméretű botrányt kiváltó dráma írója 89 éves volt, kiadója közlése szerint váratlanul halt meg szerdán berlini otthonában.
GettyImages-55822459-101053.jpg

Rolf Hochhuth 2005-ben (Fotó/Forrás: Tom Maelsa / Getty Images Hungary)

Hochhuth 1931. április elsején született Hessenben egy cipőgyáros gyermekeként. A náci rezsim alatt nőtt fel, életében a német múlt központi téma volt. „A holokausztot soha nem lehet megbocsátani és elfelejteni” – mondta. Hat évtizeden át tartó alkotómunkája során esszéket és verseket is kiadott, dolgozott könyvkereskedésekben és lektorként is.

Számos provokatív műve botrányt váltott ki.

Martin Woelffer, a Theater am Kurfürstendamm színház igazgatója szerint Hochhuth „Berlin örökké kritikus, sohasem hallgató, mindig harcos hangja” volt. Hatalmas vitát kavart, hogy egy időben David Irving ismert brit holokauszttagadóval szimpatizált, bár a hozzá írt dicshimnuszokat később visszavonta.

Az egykor a Freie Volksbühne nevet viselő színházban tartották 1963-ban Hochhut A helytartó című, egycsapásra világsikert arató drámájának ősbemutatóját. A Vatikánról szóló dráma ugyancsak heves vitákat váltott ki, ebben Hochhuth ugyanis a katolikus egyház holokauszt iránti felelősségét hangsúlyozta. A darab szerint XII. Piusz pápa nem lépett fel a zsidók megölése ellen. A színmű, melyből 2002-ben Costa-Gavras rendező Ámen címmel filmet készített, tiltakozási hullámot indított el az akkor 26 éves Hochhuth ellen és nemzetközi vitát robbantott ki az egyház erkölcsi tekintélyéről.

Hochhuth más műveiben is fontos társadalompolitikai kérdésekben foglalt állást.

Németország náci bíráinak szerepéről szóló, Egy szerelem Németországban című drámájához végzett kutatásai 1978-ban hozzájárultak Baden-Württemberg akkori elnöke, az egykori haditengerészeti bíró, Hans Filbinger lemondásához.

A Berliner Ensemble színház "szenvedélyes szerzőként" emlékezett meg Hochhuthról. "Rendkívül harcias, politikus elme volt", ugyanakkor "ízig-vérig drámaíró" – mondta Oliver Reese, az intézmény intendánsa. A németországi Zsidók Központi Tanácsa "bátor tabudöntögetőként" méltatta az írót.

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.
Színház hír

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.