Színház

Elhunyt Rolf Hochhuth, az egyik legjelentősebb német drámaíró

2020.05.15. 10:10
Ajánlom
A helytartó című, világméretű botrányt kiváltó dráma írója 89 éves volt, kiadója közlése szerint váratlanul halt meg szerdán berlini otthonában.
GettyImages-55822459-101053.jpg

Rolf Hochhuth 2005-ben (Fotó/Forrás: Tom Maelsa / Getty Images Hungary)

Hochhuth 1931. április elsején született Hessenben egy cipőgyáros gyermekeként. A náci rezsim alatt nőtt fel, életében a német múlt központi téma volt. „A holokausztot soha nem lehet megbocsátani és elfelejteni” – mondta. Hat évtizeden át tartó alkotómunkája során esszéket és verseket is kiadott, dolgozott könyvkereskedésekben és lektorként is.

Számos provokatív műve botrányt váltott ki.

Martin Woelffer, a Theater am Kurfürstendamm színház igazgatója szerint Hochhuth „Berlin örökké kritikus, sohasem hallgató, mindig harcos hangja” volt. Hatalmas vitát kavart, hogy egy időben David Irving ismert brit holokauszttagadóval szimpatizált, bár a hozzá írt dicshimnuszokat később visszavonta.

Az egykor a Freie Volksbühne nevet viselő színházban tartották 1963-ban Hochhut A helytartó című, egycsapásra világsikert arató drámájának ősbemutatóját. A Vatikánról szóló dráma ugyancsak heves vitákat váltott ki, ebben Hochhuth ugyanis a katolikus egyház holokauszt iránti felelősségét hangsúlyozta. A darab szerint XII. Piusz pápa nem lépett fel a zsidók megölése ellen. A színmű, melyből 2002-ben Costa-Gavras rendező Ámen címmel filmet készített, tiltakozási hullámot indított el az akkor 26 éves Hochhuth ellen és nemzetközi vitát robbantott ki az egyház erkölcsi tekintélyéről.

Hochhuth más műveiben is fontos társadalompolitikai kérdésekben foglalt állást.

Németország náci bíráinak szerepéről szóló, Egy szerelem Németországban című drámájához végzett kutatásai 1978-ban hozzájárultak Baden-Württemberg akkori elnöke, az egykori haditengerészeti bíró, Hans Filbinger lemondásához.

A Berliner Ensemble színház "szenvedélyes szerzőként" emlékezett meg Hochhuthról. "Rendkívül harcias, politikus elme volt", ugyanakkor "ízig-vérig drámaíró" – mondta Oliver Reese, az intézmény intendánsa. A németországi Zsidók Központi Tanácsa "bátor tabudöntögetőként" méltatta az írót.

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.