Színház

Elhunyt Sas József humorista

2021.01.17. 10:30
Ajánlom
82 éves korában meghalt Sas József, Jászai Mari-díjas színész, humorista, a Mikroszkóp Színpad volt igazgatója – tudta meg a Blikk.

Sas József 2020 végén minden óvintézkedés ellenére elkapta a koronavírust, súlyos állapotban szállították egy budapesti kórházba. A hírek arról szóltak, hogy bár oxigént is kapott, lélegeztető gépre végül nem kellett tenni. Szerettei folyamatosan tartották vele a kapcsolatot, de tisztelői is aggódtak érte. Január 17-én éjjel azonban szervezete feladta a harcot.

Az Érdemes és Kiváló művész Békéscsabán született, édesapja szintén színész volt, azonban a holokauszt áldozata lett. Sas József már fiatal kora óta a színészi pályát tűzte ki célul, 1957-ben elvégezte Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját, majd a győri Kisfaludy Színházhoz (mai Győri Nemzeti Színház) szerződött. Nem maradt sokáig, 1959-től már a Pécsi Nemzeti Színház társulatát erősítette, majd egy évvel később csatlakozott A Magyar Néphadsereg Művészegyütteséhez. 1966-ban már Kecskeméten várta az évadkezdést, innen hívták 1973-ban a fővárosba.

fortepan_147814-102749.jpg

Sas József a Mikroszkóp Színpadon 1973-ban (Fotó/Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

A Mikroszkóp Színpad művészeként megannyi emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez, népszerűségét és szakmai tudását jelzi, hogy 1985 és 2009 között a teátrum igazgatójaként dolgozott.

Önálló estjei mellett rendszeresen látható és hallható volt a tv-, illetve rádiókabarékban, és számos nagylemezt jelentetett meg.

Karrierjét csak egy 2008-as adócsalási per roppantotta meg, abban az évben – bár előterjesztették a Kossuth-díjra – a jelölést visszavonták. 2018 novemberében bejelentette, hogy egészségi állapota miatt visszavonul, 2019-es agyvérzése után pedig szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

Munkásságát 1980-ban SZOT-díjjal, 1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1984-ben Karinthy-gyűrűvel ismerték el. Igazgatóvá választása évében Érdemes művésszé avatták, 1993-ban neki ítélték az Erzsébet-díjat, 1995-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. A Kiváló művész elismerést 2003-ban vehette át.

Fejléckép: Sas József (forrás: atv.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.