Színház

Elhunyt Sas József humorista

2021.01.17. 10:30
Ajánlom
82 éves korában meghalt Sas József, Jászai Mari-díjas színész, humorista, a Mikroszkóp Színpad volt igazgatója – tudta meg a Blikk.

Sas József 2020 végén minden óvintézkedés ellenére elkapta a koronavírust, súlyos állapotban szállították egy budapesti kórházba. A hírek arról szóltak, hogy bár oxigént is kapott, lélegeztető gépre végül nem kellett tenni. Szerettei folyamatosan tartották vele a kapcsolatot, de tisztelői is aggódtak érte. Január 17-én éjjel azonban szervezete feladta a harcot.

Az Érdemes és Kiváló művész Békéscsabán született, édesapja szintén színész volt, azonban a holokauszt áldozata lett. Sas József már fiatal kora óta a színészi pályát tűzte ki célul, 1957-ben elvégezte Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját, majd a győri Kisfaludy Színházhoz (mai Győri Nemzeti Színház) szerződött. Nem maradt sokáig, 1959-től már a Pécsi Nemzeti Színház társulatát erősítette, majd egy évvel később csatlakozott A Magyar Néphadsereg Művészegyütteséhez. 1966-ban már Kecskeméten várta az évadkezdést, innen hívták 1973-ban a fővárosba.

fortepan_147814-102749.jpg

Sas József a Mikroszkóp Színpadon 1973-ban (Fotó/Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

A Mikroszkóp Színpad művészeként megannyi emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez, népszerűségét és szakmai tudását jelzi, hogy 1985 és 2009 között a teátrum igazgatójaként dolgozott.

Önálló estjei mellett rendszeresen látható és hallható volt a tv-, illetve rádiókabarékban, és számos nagylemezt jelentetett meg.

Karrierjét csak egy 2008-as adócsalási per roppantotta meg, abban az évben – bár előterjesztették a Kossuth-díjra – a jelölést visszavonták. 2018 novemberében bejelentette, hogy egészségi állapota miatt visszavonul, 2019-es agyvérzése után pedig szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

Munkásságát 1980-ban SZOT-díjjal, 1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1984-ben Karinthy-gyűrűvel ismerték el. Igazgatóvá választása évében Érdemes művésszé avatták, 1993-ban neki ítélték az Erzsébet-díjat, 1995-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. A Kiváló művész elismerést 2003-ban vehette át.

Fejléckép: Sas József (forrás: atv.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Színház hír

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház hír

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.