Színház

Elhunyt Szula László

2016.04.26. 13:32
Ajánlom
A kaposvári Csiky Gergely Színház mély fájdalommal tudatja, hogy Szula László, a társulat tagja április 26-án reggel elhunyt.

A Csiky Gergely Színház Szula Lászlót saját halottjának tekinti.

Szula László

Szula László

Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetőjének megemlékezése:

Szula Laci. Januárban volt ötven.

Ma reggel hív a kedvese, én azonnal kérdezném, mikor mehetek látogatni Lacit, hiszen a múlt héten már sokkal jobban volt, az intenzívről is kikerült, és abban maradtunk, rámcsörög, amikor mehetek. „Laci meghalt”, mondja, én káromkodok.

Tudtuk, hogy ez is benne van a pakliban, de már kezdtünk reménykedni. Nemrég raktuk ki a jövő évad szereposztásait, számítottam rá. „Ami megtörtént, megtörtént”, idézte mindig a nagyanyját a Bányavakságban, tette ezt minden próbán, minden előadáson olyan utánozhatatlan tájszólással, hogy meghaltunk a röhögéstől. Erre a mondatra építhetünk egy előadást, gondoltam, amikor a tervezett szereposztásban Iraida Szemjonovna, 80 éves néni mellé odabiggyesztettem: Szula László.

Ami megtörtént, megtörtént, Laci ma reggel meghalt, soha nem játssza már el a szerepet. Ez a fogalmazás az ő esetében pontatlan: „szerepjátszásban”, amikor mintha-színjátszással mórikálni kellett magát, ügyetlen volt. Ha nem volt elementáris köze a szerephez, szinte civil maradt, mert ő, mint minden igazi színész, önmagát kereste és önmagát akarta felmutatni a szerepben. „Nekem ezen nincs mit próbálnom, mert tudom” – mondta például a Pillantás a hídról főhőséről. De ezt elmondhatta volna a Woyzeckről, Bubnovról, Aigiszthoszról vagy... és most hív Keserű Imre, egykori szentesi tanár, aki egykori szentesi tanítványáról, Szula Laciról kérdez, mi történt, és ezért úgy folytatom a mondatot, hiszen láttam annak idején, több, mint harminc éve már, hogy ezt elmondhatta volna Claudiusról is a szentesi diákszínjátszókHamlet-előadásában...

Nincs mit próbálnom, mondta, de persze próbált, sőt teljes lényét belevetve, önmagát szinte felszámolva dolgozott. Szerep és színész összeolvadt ilyenkor, mert ő nem megoldotta, hanem megélte a helyzeteket. Tanulhattuk tőle, amit eltanulni lehetetlen: a hiteles jelenlétet. Hogy úgymond nem csinál semmit, csak ott van, és minden igaz. Talán ez a legtöbb, amit mondhatok róla:

Laci mindig igaz volt a színpadon.

Máskülönben keveset tudtam róla. Mindannyian keveset tudtunk. Zárkózott, csendes, makacs ember volt, félrehúzódó „kisemberként” gyanakvóan nézte a „nagyok” játszmáit, hogy aztán a színpadon fölébük nőjön. Egyetlen egyszer dolgoztunk együtt, aBányavakságban. És mégis, meghatározó színész, meghatározó ember lett az életemben. Pedig alig szólt, alig beszéltünk. Találkoztunk a próbán vagy az előadás előtt, kutyahűséggel rám nézett, félszegen mosolygott, tudhattam, ebben az emberben bízhatok.

A Bányavakságot nagyon szerettük, és mindannyian, akik benne dolgoztunk, egymást általa is megszerettük. Februárban játszottuk legutóbb, izgatottan számoltuk, mindjárt jön az ötvenedik. Hogy majd ötvenes póló meg buli meg ölelés. Nem lesz ötven. Nem látom már többé, ahogyan az előadás végén ez az összetört, önsorsrontó kisember, Incének hívja a szerző, de hát szerep és színész egy és ugyanaz, akár egy rongycsomó, ül a sarokban, nehézkesen feltápászkodik, még utoljára körülnéz, aztán csendesen elköszön.

„Nem akarok én zavarni senkit... csak... fáradt vagyok... nagyon”. Tudhatjuk, minden szó igaz. Túlságosan az.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A kibeszéletlen múlt mesélője - interjú Mohácsi Jánossal

Testvérével, Mohácsi Istvánnal és Závada Pállal közösen vehette át február végén a Kortárs Magyar Dráma-díjat az Egy piaci nap rendezéséért, amely a II. világháború utáni kunmadarasi zsidóellenes pogromot dolgozza fel. Mohácsi Jánossal beszélgettünk.
Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.