Színház

Elhunyt Tarr Mari, a legismertebb színházi súgó

2023.03.16. 09:25
Ajánlom
A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje 89 éves volt, halálhírét a Madách Színház adta hírül a Facebook-oldalán.

„A Madách Színház mély fájdalommal tudatja, hogy elhunyt Tarr Mari, a leghíresebb magyar színházi súgó. A számos állami díjjal kitüntetett színházi szakember 89 éves volt” – fogalmazott a társulat bejegyzésében.

Tarr Mari ötvenöt éven át dolgozott a színházban, 2014 januárjában, nyolcvanadik születésnapján köszönt el a napi színházi munkától, de a színháztól soha:

Mesék a súgólyukból című estje nagy sikert aratott a színházrajongók körében, hiszen úgy mesélt a mesterségéről, valamint a kulisszák világáról és szereplőiről, ahogy senki más

– írta a társulat, hozzátéve, az előadásban állandó társa Dunai Tamás volt, akivel az egész országot, valamint a határon túli magyarlakta területeket is bejárták. Történeteiket végül könyvbe is foglalták.

Tarr Mari életében fontos szerepet töltött be a hit,

bejárta szinte az összes Mária-kegyhelyet, Jézussal való beszélgetéseit a nézőkkel is meg akarta osztani.

2012-ben Pándy Piroska operaénekesnővel készített előadást a Szűzanya tiszteletére Ave Maria címmel.

A társulat bejegyzése szerint Tarr Mari úgy tartotta, súgó kétféle módon lesz valakiből: vagy színész akar lenni és jobb híján választja ezt, vagy véletlenül odakeveredik. Utóbbi történt vele is, ő ugyanis díszlettervező férje, idősebb Tarr Béla révén került a társulathoz, ahol épp hiányzott egy súgó.

„A súgó szakma rendkívüli ritmusérzéket és empátiát követel művelőjétől, hiszen előbb kell tudnia, hogy a színész hibázni fog, mint hogy az megtörténne.

Tolnay Klári egyszer azt mondta neki: Mari, te legalább akkora művész vagy, mint mi, csak téged nem lát a közönség

– fogalmazott bejegyzésében a Madách Színház.

Tarr Marit családja és barátai Pannonhalmán kísérik utolsó útjára. Gyászolják unokái és gyerekei, Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező és Tarr György festőművész, restaurátor.

Ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat a téma érzékenysége miatt.

Fejléckép: Tarr Mari (Fotó/Forrás: Madách Színház Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.