Színház

Elhunyt Tóth Tamás, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház volt igazgatója

2022.02.09. 20:10
Ajánlom
A színész-direktort 85 éves korában érte a halál – tudatta Facebook-oldalán a Tompa Miklós Társulat.

Tóth Tamás 1936-ban született Kolozsváron, 1958-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. Színészi pályája – amely több mint négy évtizedig tartott – a Székely Színház „aranycsapatában” kezdődött.

Nem sokkal azután, hogy a marosvásárhelyi teátrumhoz szerződött, a társulat vezető színésze lett, majd 1969-ben sikeresen pályázott az Állami Színház igazgatói posztjára, melyet 1970-ig töltött be.

Színészként csaknem minden műfajban maradandót alkotott: játszott drámában, tragédiában, vígjátékban és zenés darabban. Számos legendás alakítás fűződik a nevéhez, például Pjotrja szerepe a Sötétség hatalmából, Döbrögi, Petur bán, Bolyai Antal, az Igazgató a Légy jó mindhaláligból, Domingo atya a Don Carlosból, Préda Máté az Énekes madárból és Peachum a Koldusoperából. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Tompa Miklós vagy Kincses Elemér.

Jellemszínésznek vallotta magát, aki a szerep nagyságától függetlenül mindent elvállalt.

Filmekben is láthatta a közönség, 1972-ben a Jelenidő és a Forró vizet a kopaszra! című alkotásokban, 1977-ben pedig a Buzduganul cu trei pecetiben.

Munkásságáért 1997-ben Szentgyörgyi István-díjjal tüntették ki, később Bánffy Miklós-vándordíjjal jutalmazták.

Tóth Tamás február 26-án ünnepelte volna 86. születésnapját.

Fejléckép: Tóth Tamás (forrás: Tompa Miklós Társulat / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.