Színház

Elhunyt Urbán Erika színésznő

2021.06.08. 10:25
Ajánlom
A Vidám Színpad egyik legkedveltebb művészét, Kabos László özvegyét 71 évesen érte a halál – tudatta a Színház Online.

Urbán Erika, édesanyja, a szintén színművész Bege Margit révén a színház közelében nőtt fel. Már 18 éves korában színpadon állt, először a Veszprémi Petőfi Színházban, majd főiskolai tanulmányai alatt a Nemzeti Színházban lépett fel.

Ebben az időszakban ismerte meg Kabos Lászlót, a „Kiskabost”, akivel több mint 30 évig, a férfi 2004-ben bekövetkezett haláláig alkottak egy párt. Erika rajongásig szerette élettársát, kapcsolatukat pedig még az sem törhette ketté, hogy saját bevallása szerint a korkülönbség miatt a háta mögött lekurvázták, és a házasságkötéshez a színésznőnek át kellett volna térnie a zsidó hitre.

Ez utóbbit Kabos – tartva egy újabb holokauszttól – nem engedte. Történetüket könyvek is őrzik, a Urbán Erika két kötetet is megjelentetett Az én Kabosom és a Sors pórázán címmel.

A színésznő mind a magánéletében, mind a pályáján sikeres volt, miután 1972-ben lediplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azonnal a Vidám Színpadhoz szerződött, ahol második otthonra lelt.

2019-ben egészsége megromlott, egy fogimplantátuma elrákosodott és életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Két hónapig feküdt kórházban, ám az év jót is tartogatott számára: megkapta a szeretet, béke és tolerancia elkötelezett híveinek járó Emberi Hang Életműdíjat. A műtétet követően haláláig visszavonultan élt.

Fejléckép forrása: Urbán Erika / Facebook

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ősbemutatóra készül Kern András és Hernádi Judit

Június 18-án mutatják be Bess Wohl Válaszfalak című drámáját a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Magyarországon eddig még nem játszott darab két idős ember történetén keresztül beszél a szeretet és elfogadás erejéről, miközben fellebbenti a fátylat a beteljesületlen álmokról és felszínre törő vágyakról.
Színház ajánló

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.
Színház hír

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rassziszta

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Színház hír

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.
Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.