Színház

Elhunyt Urbán Erika színésznő

2021.06.08. 10:25
Ajánlom
A Vidám Színpad egyik legkedveltebb művészét, Kabos László özvegyét 71 évesen érte a halál – tudatta a Színház Online.

Urbán Erika, édesanyja, a szintén színművész Bege Margit révén a színház közelében nőtt fel. Már 18 éves korában színpadon állt, először a Veszprémi Petőfi Színházban, majd főiskolai tanulmányai alatt a Nemzeti Színházban lépett fel.

Ebben az időszakban ismerte meg Kabos Lászlót, a „Kiskabost”, akivel több mint 30 évig, a férfi 2004-ben bekövetkezett haláláig alkottak egy párt. Erika rajongásig szerette élettársát, kapcsolatukat pedig még az sem törhette ketté, hogy saját bevallása szerint a korkülönbség miatt a háta mögött lekurvázták, és a házasságkötéshez a színésznőnek át kellett volna térnie a zsidó hitre.

Ez utóbbit Kabos – tartva egy újabb holokauszttól – nem engedte. Történetüket könyvek is őrzik, a Urbán Erika két kötetet is megjelentetett Az én Kabosom és a Sors pórázán címmel.

A színésznő mind a magánéletében, mind a pályáján sikeres volt, miután 1972-ben lediplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azonnal a Vidám Színpadhoz szerződött, ahol második otthonra lelt.

2019-ben egészsége megromlott, egy fogimplantátuma elrákosodott és életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Két hónapig feküdt kórházban, ám az év jót is tartogatott számára: megkapta a szeretet, béke és tolerancia elkötelezett híveinek járó Emberi Hang Életműdíjat. A műtétet követően haláláig visszavonultan élt.

Fejléckép forrása: Urbán Erika / Facebook

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.