Színház

Elhunyt Urbán Erika színésznő

2021.06.08. 10:25
Ajánlom
A Vidám Színpad egyik legkedveltebb művészét, Kabos László özvegyét 71 évesen érte a halál – tudatta a Színház Online.

Urbán Erika, édesanyja, a szintén színművész Bege Margit révén a színház közelében nőtt fel. Már 18 éves korában színpadon állt, először a Veszprémi Petőfi Színházban, majd főiskolai tanulmányai alatt a Nemzeti Színházban lépett fel.

Ebben az időszakban ismerte meg Kabos Lászlót, a „Kiskabost”, akivel több mint 30 évig, a férfi 2004-ben bekövetkezett haláláig alkottak egy párt. Erika rajongásig szerette élettársát, kapcsolatukat pedig még az sem törhette ketté, hogy saját bevallása szerint a korkülönbség miatt a háta mögött lekurvázták, és a házasságkötéshez a színésznőnek át kellett volna térnie a zsidó hitre.

Ez utóbbit Kabos – tartva egy újabb holokauszttól – nem engedte. Történetüket könyvek is őrzik, a Urbán Erika két kötetet is megjelentetett Az én Kabosom és a Sors pórázán címmel.

A színésznő mind a magánéletében, mind a pályáján sikeres volt, miután 1972-ben lediplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azonnal a Vidám Színpadhoz szerződött, ahol második otthonra lelt.

2019-ben egészsége megromlott, egy fogimplantátuma elrákosodott és életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Két hónapig feküdt kórházban, ám az év jót is tartogatott számára: megkapta a szeretet, béke és tolerancia elkötelezett híveinek járó Emberi Hang Életműdíjat. A műtétet követően haláláig visszavonultan élt.

Fejléckép forrása: Urbán Erika / Facebook

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.