Színház

Elhunyt Venczel Vera

2021.10.23. 20:25
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.

Venczel Vera Budapesten született 1946-ban. Gyermekkorától kezdve tudatosan készült a színészi pályára, 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínházhoz szerződött, amelynek haláláig megbecsült tagja volt. Várkonyi Zoltán már a másodév végén szerepet adott neki a Vígben (A néma levente 1966, A nyár 1967), így már főiskolásként sokat tanulhatott a színészóriásoktól.

A mozi tette országosan ismertté, több mint száz filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott kiemelkedő alakítást,

olyan alkotások őrzik játékát, mint a Kárpáthy Zoltán (1966), az Egy szerelem három éjszakája (1967), a Tanulmány a nőkről (1967) vagy az Isten hozta, őrnagy úr! (1969).

fortepan_179873-094600.jpg

Venczel Vera 1962-ben (Fotó/Forrás: Fortepan / Bojár Sándor)

A nézők szívébe az Egri csillagok (1968) Vicuskájaként lopta be magát, a szerepet a közönség szavazata alapján kapta meg. Pályakezdő színészként olyan művészóriásoktól tanulhatott, mint Kiss Manyi, Pécsi Sándor, Latinovits Zoltán, és olyan filmrendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Makk Károly, Fábri Zoltán vagy Sándor Pál.

Megjelenése, törékeny alkata miatt kezdetben főként naiva szerepeket osztottak rá a rendezők

(Ványa bácsi 1970, Mesél a bécsi erdő 1971), szerepjátéka idővel sokkal mélyebbé, drámaibbá vált (Viszontlátásra, drága! 1972, Bernarda Alba háza 1976). Kivételes érzékenységgel és átéléssel megformált alakjait több fesztiválon díjazták. A Pillangó című Móricz-tévéadaptáció női főszerepének megformálásáért Monte Carlóban átvehette az Arany Nimfa-díjat. 1975-ben a fiatal, kiemelkedően teljesítő színművészeknek járó Jászai Mari-díjat vehette át, 1977-ben a Játék a téren című hangjátékban nyújtott alakításáért megkapta a Kritikusok díját. 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja lett. Néhány napja az MMA Színházművészeti tagozatának elismerésében részesült.

Voros_oroszlan-154205.jpg

Venczel Vera A vörös oroszlánban (Fotó/Forrás: Almási J. Csaba / Vígszínház)

Több mint öt évtizeden át volt a Vígszínház tagja, ahol változatos szerepekben mutathatta meg magát. Az utóbbi években a Hegedűs a háztetőn, a Tévedések vígjátéka, A vágy villamosa, a Sógornők, a Fátyol nélkül, a Találkozás, a Hamlet és A félkegyelmű című darabban lépett színpadra, a Házi Színpadon a Szepes Mária misztikus regényéből írt monodrámát, A vörös oroszlánt adta elő (a 2007-ben elhunyt írónőhöz mély barátság fűzte). Hetvenötödik születésnapján a Vígszínház ennek az előadásnak műsorra tűzésével tisztelgett Venczel Vera előtt.

A mára klasszikussá vált filmek, sorozatok tovább őrzik játékát, személyisége, művészete a magyar művészeti élet kitörölhetetlen része marad.

Otthonában, szerettei körében tért örök nyugalomra. Venczel Verát a Vígszínház saját halottjának tekinti.

forrás: Vígszínház, fidelio.hu, Venczel Vera hivatalos honlapja, Nemzeti Filmintézet

Fejléckép: Venczel Vera (fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.