Színház

Elhunyt Vörös Ferenc, a Baltazár Színház művésze

2022.08.22. 09:55
Ajánlom
Vörös Ferenc a kezdetektől a Baltazár Színház tagja volt, a társulat összes produkciójában szerepelt, így láthatta őt a közönség prózai szerepben, táncszínházi, zenés színházi, gyermek- és ifjúsági előadásban, valamint cirkuszi produkcióban is.

Az 1998-ban alapított Baltazár Színház az egyetlen olyan színtársulat Magyarországon, amelynek tagjai értelmi sérült színészek. Vörös Ferenc a kezdetektől tagja volt a csapatnak, mint az a színház honlapján olvasható, szívvel, lélekkel és kitartással vett részt minden olyan dologban, ami számára fontos volt, szabadidejében is szerette hasznosnak érezni magát, és másoknak segíteni apró vagy nagyobb dolgokban.

A színházi munkában az elkészült előadásokat, a szereplést szerette leginkább.

Legkedvesebb előadása a Tollasbál volt, ahol egy kisgyereket játszott.

Puskás Panni színikritikus, a Baltazár Színház korábbi kommunikációs munkatársa az alábbi nekrológgal búcsúzott:

„Nagy színészeknek jár a nekrológ, és Vörös Ferenc, aki tegnap itt hagyott minket, egy volt Magyarország nagy színészei közül. Képes volt arra, amire csak kevesen:

huszonnégy éves színészi pályája alatt újra és újra átlépte önmaga határait.

Fecó 1998-ban kezdett dolgozni a Baltazár Színháznál, és szerepelt a társulat összes produkciójában, így láthatta őt a közönség prózai szerepben, táncszínházi előadásban, zenés színházi előadásban, gyerek- és ifjúsági előadásban, cirkuszi előadásban vagy utcaszínházi előadásban.

pitypang15-095300.jpg

Vörös Ferenc a Pitypang című előadásban (Fotó/Forrás: Baltazár Színház)

Ahogy megismertem Fecót, úgy egyre világosabb lett számomra, hogy milyen összetett karakter, hogy személyiségében mennyi az izgalmas ellentmondás. A színpadon például hol clownnak, hol tragikus figurának láttam. Mindkettőben jó volt. Szeretett nevetni és viccelni, és imádta, ha nevet a közönség. Ilyen volt A világot tartó oszlopok című előadás rendőr szerepében is, ahol partnerével, Keresztes Sándorral a teljes őrületig vitték Vörös István drámájának legabszurdabb figuráit. De örök színházi emlék marad számomra az is, amikor először láttam a Pitypang/Por című kétrészes Baltazár-előadást, amelynek első részében Fecó az Anna örök című verset, majd a második részben a Juhász Gyula-vers Vörös István által készített átiratát mondta el, amely egy idős ember demenciájáról szól. Letaglózott az első és a második rész is. Az elsőnél úgy éreztem, hogy ez a színész mindent, de tényleg mindent tud a szerelmi bánatról, és azt olyan hitelesen és egyszerűen mondja el, ahogy korábban tényleg csak kevesektől hallottam. A másodiknál ennél sokkal összetettebb dolgot éreztem: azt, hogy ez a színész mindent tud annak a fájdalmáról, amikor valaki elfelejti a körülötte lévő világot, amikor az eltűnt szavak hiányában nem találja a nyelvet ahhoz, hogy elmondjon mindent, ami benne van, meg amit még szeretne.

Közben persze Fecó nagyon sok mindent elmondott, amit szeretett volna a közönségnek is, és azoknak is, akiket szeretett. És akik kicsit is ismerték, azok tudják, hogy rengeteget adott is, hogy felelősséget vállalni legalább annyira szeretett, mint bohóckodni, és hogy bár időnként nehéznek és konoknak mutatta magát, mégis akkor volt a legboldogabb, ha valakiért vagy valamiért valamit tehetett.

Fecó remek színész volt és remek barát, a Baltazár közönségének legalább annyira fog hiányozni, mint kollégáinak. Nekem is nagyon fog hiányozni.”

Fejléckép: Vörös Ferenc a Pitypang című előadásban (forrás: Baltazár Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.