Színház

Elindult a Rózsavölgyi Szalon kilencedik évada

Churchill, Greta Garbo, Ferenc pápa, XVI. Benedek és Gorbacsov a repertoáron
2020.09.01. 13:35
Ajánlom
Hét premiert, köztük az Idegenek a vonaton-t tervezi a teátrum. Ebben a rendkívüli helyzetben – a tradíciót megtörve – nem a sajtó jelenlétében, hanem rendhagyó módon hirdették meg az új évadot: kisfilmet készítettek a tervezett bemutatókról, a rendezők beszélnek a darabokról, és a színház Facebook-oldalán tették nyilvánossá azt.
ZimanyiZsofia-133135.jpg

Zimányi Zsófia (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

A 2020/2021-es évadban hét bemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon, három a karantén miatt csúszik át az előző szezonból. Színpadon láthatjuk – többek között – Ferenc pápát és XVI. Benedeket, Churchillt, Greta Garbót, Gorbacsovot. Szó lesz családi sorstörténetről és világot megváltoztató történelmi eseményről is. Miként Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi művészeti vezetője fogalmaz: „Közelről ránézünk a velünk élő világra.

Színpadunkon világtörténelmi és kultúrtörténeti személyek is megjelennek, pápák, államférfiak… Évadnyitáskor még nem tudjuk, mi vár ránk a következő hónapokban.

De nyitunk. Azt valljuk: a színház mindig is értelmet ad a mának, feladata, kötelessége, hogy a világ minket érintő változásaival foglalkozzon, azokra reagáljon. A színház bármit el tud mondani, a lényegi dolgok természetes közvetítője. Beszédes évadunk lesz, annyi bizonyos.”

Kedves Nézőink!

Nagyon fontos számunkra az Önök egészségének védelme ebben a rendkívüli helyzetben. A többi budapesti színházhoz hasonlóan a Rózsavölgyi Szalon is bevezette a COVID-elleni védekezés protokollját, és ennek kapcsán figyelembe vettük a Fővárosi Önkormányzatnak a zárt terekre vonatkozó javaslatait is. Együttműködésüket köszönjük szépen. A nézőteret naponta több alkalommal is fertőtlenítjük. A nézőtéren és a közönségforgalmi területeken nézőink és a színház munkatársai számára is kötelező a maszkviselés. Munkába lépés előtt minden kollégánk testhőmérsékletét megmérjük. Csak egészséges kollégáink vehetik fel a munkát. Előadásainkat csak tünetmentes nézőink látogathatják. Nézőink testhőmérsékletét a színházba való belépés előtt automata hőmérővel megmérjük. Ha valakinek a testhőmérséklete eléri a 37,6°C-ot, nem engedhetjük be a színházba. (Segítünk abban, hogy egy másik alkalommal megnézhesse az adott előadást.) A Szalon számos pontján elhelyeztünk kézfertőtlenítőket, kérjük szépen, vegyék igénybe ezeket. Kérjük Önöket, a színházból való távozáskor is figyeljenek a távolságtartás szabályaira. Javasoljuk, hogy jegyeiket online vásárolják meg.

Köszönjük a türelmüket, megértésüket, bizalmukat! Kölcsönösen vigyázzunk egymásra ebben a rendkívüli helyzetben.

A Rózsavölgyi Szalon csapata

Zimányi Zsófia szerint már most sejthető, más lesz ez évad, mint az eddigiek, hogy a kulturális szcéna, egyáltalán az egész világunk nagyobb összefogást, egymásra figyelést, szolidaritást igényel majd mindnyájunktól – alkotóktól, közönségtől, mecénásoktól, támogatóktól.

Persze ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket”, vélekedik a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője.

A színháznak az évadkezdésre összeállított műsorfüzetéből – amely környezetkímélő módon online hozzáférhető – kiderül: megnyitása, azaz 2012. április 11-e óta 59 saját bemutatót tartott a Rózsavölgyi Szalon. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűznek műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban még nem kerültek színre Magyarországon.

A karantén idején csaknem 75 napon át nem játszott a Rózsavölgyi Szalon. Ebben az időszakban 130 előadás maradt el a színházban. A Szalon 2020. július közepétől folytatta a félbeszakadt évadot július végéig. Ezekben a napokban pótolt már előadásokat – nemcsak a Szalonban, hanem vidéken is.

Vannak „csúcstartó” előadásai a színháznak. A Napfény kettőnknek hamarosan a 100. előadásánál tart. Az utolsó óra a 250. előadását ünnepelheti. A Valami csaj(ok) és a romance.com közelítenek a 130-as számhoz. A Táncórák és a Diplomácia szintén az új évadban éri el a 100-as szériát.

A Rózsavölgyi elkötelezte magát a nézőtéri integráció mellett, azt vallja: ahogy az érzékenyítés, a tolerancia, az empátia a kultúra része, úgy az akadálymentesítés sem lehet misszió. Kötelesség ugyanis. Hasonlóan hangsúlyosabban próbál tenni – művészein keresztül is – a környezet védelméért. 2019. december 5-e óta a Broadway Green Alliance (a New York-i Broadway-en működő nemzetközi zöld színházi, környezetvédelmi szövetség) szervezet tagjai közé került a színház.

Vecsei-133134.jpg

Vecsei H. Miklós (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

A 2020/2021-es évadban 7 premiert tervez a teátrum; ebből 3 a tavaszi karantén miatt csúszott át erre az évadra. Mind a 7 magyarországi bemutató, illetve egy kortárs ősbemutató: a Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor El kell mondanom című drámáját Őze Áron rendezi.

Visszatérnek alkotók a Rózsavölgyibe, s jönnek újak is.

Vecsei H. Miklós először rendez a Szalonban, ő állítja színpadra A két pápát.

Hegedűs D. Gézának is ez az első alkotói évada itt: ő viszi színre a Churchill és Garbo című darabot, ő is alakítja majd benne Churchillt, Greta Garbo pedig Nagy-Kálózy Eszter lesz, aki szintén először lép fel a Szalonban. Visszatérő alkotók, például: Lukács Sándor (Ferenc pápa), Jordán Tamás (XVI. Benedek), Schneider Zoltán (Gorbacsov), Söptei Andrea (Raisza Gorbacsova), vagy Pokorny Lia, Őze Áron, Józan László, Takács Katalin, Porogi Ádám, Kútvölgyi Erzsébet, Csiby Gergely. S akik a fiatalabb generációkból ugyancsak először játszanak itt: Fekete Linda, Ágoston Péter, Király Dániel, Szina Kinga.


A Rózsavölgyi Szalon 2020/2021-es évadának bemutatói:

Patricia Highsmith-Craig Warner: Idegenek a vonaton (magyarországi bemutató)

Szereplők: Józan László, Porogi Ádám, Takács Katalin, Szina Kinga, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály. Rendező: Szarka János

Az előadás a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében jön létre.

Bemutató: 2020. augusztus 31.

Anthony McCarten: A két pápa (magyarországi bemutató)

Szereplők: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna. Rendező: Vecsei H. Miklós

Bemutató: 2020. szeptember 22.

Zalán Tibor: El kell mondanom (ősbemutató)

Szereplők: Ágoston Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Fekete Linda, Auksz Éva, Cserna Antal, Ozsgyáni Mihály, Sipos Imre. Rendező: Őze Áron

Bemutató: 2020. november 19.

Jerry Mayer: Keresztül-kasul (magyarországi bemutató)

Szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel. Rendező: Dicső Dániel

Bemutató: 2020. december 10.

Jérôme Tonnerre: Intim vallomások (magyarországi bemutató)

Szereplők: Pál András, Bánfalvi Eszter, Rátóti Zoltán, Sipos Vera. Rendező: Rátóti Zoltán

Tervezett bemutató: 2021. január

Isabelle Le Nouvel: Churchill és Garbo (magyarországi bemutató)

Szereplők: Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Csiby Gergely. Rendező: Hegedűs D. Géza

Tervezett bemutató: 2021. március eleje

Penny Gold: Az elnök szabadsága (magyarországi bemutató)

Szereplők: Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Sztarenki Pál, Erdélyi Timea, Ágoston Péter. Rendező: Sztarenki Pál

Tervezett bemutató: 2021. május közepe

 

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Vizuál

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új játszóhellyel nyit újra az Átrium

Az Átrium Bisztrószínpad május 22-én debütál színházi játszóhelyként, itt mutatják be ugyanis a Háy János írásaiból készült A bogyósgyümölcskertész fia című előadást.
Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.