Színház

Elindult a Városmajori Színházi Szemle közönségszavazása

2021.09.14. 16:30
Ajánlom
Véget ért az idei Színházi Szemle a Városmajori Szabadtéri Színpadon, augusztus 25. és szeptember 9. között hat vidéki és határon túli város hat előadása mutatkozott be a szakmai zsűri és a közönség előtt.

A szemle lezárultával elindult a közönségszavazás, melyen a szervezők a nyár kedvenc előadását keresik. A nézők szeptember 16-ig szavazhatnak kedvenc előadásaikra.

A Színházi Szemlét a Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című előadása nyitotta augusztus 25-én, a Matei Vișniec drámájából készült előadásban Kelet és Nyugat találkozott, a színpadra varázsolva egy távoli ország egzotikumát és a világhírű Orient Expresszet.

A Budaörsi Latinovits Színház a Figaro házasságával érkezett a Városmajorba: Alföldi Róbert rendezése egyszerre eleveníti fel Beaumarchais világát, miközben a mára reflektál. Egy jóval sötétebb világot vetített a nézők elé a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka, az Ünnep, amely egy félrecsúszott születésnap történetét meséli el.

Tiszteletét tette a „világ legpechesebb embere is a Szabadkai Népszínház jóvoltából,

a Fekete Péter Mezei Zoltán rendezte. A Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház koprodukciója, a Parasztopera szintén megrázó képet fest a társadalomról: a vérfertőzés, gyilkosság és eltitkolt utódlás kérdése állt a darab középpontjában.

A Színházi Szemlét a Mohácsi testvérek Farsang avagy ez is mekkora tahó! című előadása zárta, amely a szerzőpárosra jellemző humorral tárta a közönség elé egy dupla szerelmi háromszög bonyodalmait.

A Városmajori Színházi Szemle előadásaira az alábbi oldalon lehet szavazni.

Fejléckép: a Színházi Szemle előadása (montázsképek forrása: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.