Színház

Elkészült A törött nádszál díszlete

2010.01.04. 12:16
Ajánlom
Mi következhet még a mélybecsúszás és a csernobili robbanás után? - teszi fel a kérdést Csanádi Judit, díszlettervező, amikor arról kérdezem, milyen lesz Márton László történelmi trilógiájának harmadik része.

A törött nádszál a vég, ahonnan már nincs tovább, ahol mindenki elveszíti emberi mivoltát, és az esélyt is arra, hogy méltósággal haljon meg. Egy dögkútba, kráterbe terveztem az utolsó részt, s ez a tér valamelyest megidézi az előzőeket. Ez a darab ráismertet a nemzeti tragédiáinkra, jelenünkre.

 

- Néhány hónapja kaptál World Stage Designe-díjat Szöulban A nagyratörő és Az állhatatlan díszleteiért. Hogy lehet ezt túlszárnyalni?

- Meg kell mondjam, ez a harmadik rész tetszett a legjobban. Ez a legtömörebb, talán epilógusnak is felfogható. Végkifejletéhez jut mind a darab társadalmi, mind nemzeti és magánéleti vonala. Az hajtott, hogy ne az előző két díszlet inspiráljon, hanem ezt a darabot mint önálló élőlényt tudjam nézni, ez szólaljon meg bennem. Utána majd megtalálom a következetes megoldást. Az előadásból indulok ki: hogyan lehet olyan térrel megsegíteni a cselekményt, hogy a legelevenebben jöjjenek létre az emberek közötti szituációk. Az volt az első gondolatom, hogy zárjuk össze a szereplőket, és valahol lentre tegyük a játszóteret.

- Tehát megint megdolgoztatod a színészeket...

- Ez lehetőség nekik, optimális játékterek jönnek létre. Szerettem volna, ha a néző, sok olyan dolgot lát, ami nincs is jelen. Van egy nagy jelenet a darabban, a csata, ami olyan sűrű ködben zajlik, hogy senki sem tudja, ki a barát és ki az ellenség Egymást ölik meg az azonos oldalon állók. Ez ugyan megmenti a magyarokat, de rengetegen meghalnak. Ez a köd a trilógia metaforájává vált számomra. Innen jött az ötlet, hogy ezt a homályt szélesítsük ki az egész előadásra. Ássunk egy nagy gödröt, csak tükrön keresztül mutassuk meg, mi történik. Minden reflexió, és tulajdonképpen mindig ködben vagyunk. A zenekari árok nem látható a nézőtérről. Az egész színpadot egy virágállvánnyal kerítjük el a nézőtértől. Ez felnagyított változata a második rész díszletének. A dögkút színpadon lévő oldalai pedig a háztető fordítottja. A ködben nem látni, kit ütsz, csak a pillanat dönti el, hogy mit csinálunk, a véletlenen múlik, hogy jót cselekszünk vagy nem. Ez igaz a mindennapi életünkre is. Egyik nap jónak tűnik, ahogy döntöttünk, majd egy hét múlva kiderülhet, hogy mekkora hibát követtünk el.

 

(Az előadás bemutatója január 8-án lesz az egri Gárdonyi Géza Színházban. A rendező Csizmadia Tibor, a főbb szerepekben Schruff Milán, Bozó Andrea, Safranek Károly, Nagy András, Kaszás Gergő és Mészáros Máté látható.)

 

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.