Színház

Elkészült A törött nádszál díszlete

2010.01.04. 12:16
Ajánlom
Mi következhet még a mélybecsúszás és a csernobili robbanás után? - teszi fel a kérdést Csanádi Judit, díszlettervező, amikor arról kérdezem, milyen lesz Márton László történelmi trilógiájának harmadik része.

A törött nádszál a vég, ahonnan már nincs tovább, ahol mindenki elveszíti emberi mivoltát, és az esélyt is arra, hogy méltósággal haljon meg. Egy dögkútba, kráterbe terveztem az utolsó részt, s ez a tér valamelyest megidézi az előzőeket. Ez a darab ráismertet a nemzeti tragédiáinkra, jelenünkre.

 

- Néhány hónapja kaptál World Stage Designe-díjat Szöulban A nagyratörő és Az állhatatlan díszleteiért. Hogy lehet ezt túlszárnyalni?

- Meg kell mondjam, ez a harmadik rész tetszett a legjobban. Ez a legtömörebb, talán epilógusnak is felfogható. Végkifejletéhez jut mind a darab társadalmi, mind nemzeti és magánéleti vonala. Az hajtott, hogy ne az előző két díszlet inspiráljon, hanem ezt a darabot mint önálló élőlényt tudjam nézni, ez szólaljon meg bennem. Utána majd megtalálom a következetes megoldást. Az előadásból indulok ki: hogyan lehet olyan térrel megsegíteni a cselekményt, hogy a legelevenebben jöjjenek létre az emberek közötti szituációk. Az volt az első gondolatom, hogy zárjuk össze a szereplőket, és valahol lentre tegyük a játszóteret.

- Tehát megint megdolgoztatod a színészeket...

- Ez lehetőség nekik, optimális játékterek jönnek létre. Szerettem volna, ha a néző, sok olyan dolgot lát, ami nincs is jelen. Van egy nagy jelenet a darabban, a csata, ami olyan sűrű ködben zajlik, hogy senki sem tudja, ki a barát és ki az ellenség Egymást ölik meg az azonos oldalon állók. Ez ugyan megmenti a magyarokat, de rengetegen meghalnak. Ez a köd a trilógia metaforájává vált számomra. Innen jött az ötlet, hogy ezt a homályt szélesítsük ki az egész előadásra. Ássunk egy nagy gödröt, csak tükrön keresztül mutassuk meg, mi történik. Minden reflexió, és tulajdonképpen mindig ködben vagyunk. A zenekari árok nem látható a nézőtérről. Az egész színpadot egy virágállvánnyal kerítjük el a nézőtértől. Ez felnagyított változata a második rész díszletének. A dögkút színpadon lévő oldalai pedig a háztető fordítottja. A ködben nem látni, kit ütsz, csak a pillanat dönti el, hogy mit csinálunk, a véletlenen múlik, hogy jót cselekszünk vagy nem. Ez igaz a mindennapi életünkre is. Egyik nap jónak tűnik, ahogy döntöttünk, majd egy hét múlva kiderülhet, hogy mekkora hibát követtünk el.

 

(Az előadás bemutatója január 8-án lesz az egri Gárdonyi Géza Színházban. A rendező Csizmadia Tibor, a főbb szerepekben Schruff Milán, Bozó Andrea, Safranek Károly, Nagy András, Kaszás Gergő és Mészáros Máté látható.)

 

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.