Színház

Elkészült a Vígszínház Etikai Kódexe

2021.03.09. 11:40
Ajánlom
Az elmúlt időszakban számos olyan ügy látott napvilágot a színházi világban, melyek ismeretében Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója kiemelten fontosnak tartotta, hogy létrejöjjön egy olyan eljárási rend és dokumentum, amely mentén hatékonyan tudnak fellépni a visszaélésekkel szemben.

A most elkészült Etikai Kódex és Eljárási Rend – amely mérföldkő a magyar színházi életben – több hónapos munka eredménye, és két szervezet (Biztonságos Terek Alapítvány, Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete), a Vígszínház Művészeti Tanácsa, valamint ügyvédek és szakértők bevonásával született meg.

A dokumentum létrehozásával a színház arra törekszik, hogy biztonságos munkahelyi környezetet teremtsen mind saját munkavállalói, mind szerződéses partnerei számára.

„Egy tiszta keretrendszer önmagában visszatartó erő. Ki-ki tudja, milyen következményekkel jár a normák megsértése.

Össze kellett egyeztetnünk etikai kérdéseket a jog világával, mindezt a színház sajátos munkarendjébe ágyazva. Fontos, hogy élni és ne visszaélni lehessen a kódex kínálta szabályrendszerrel.

Tisztességes, átlátható eljárás keretében legyenek kivizsgálva ezek az esetek.” – mondta el Rudolf Péter, aki bízik benne, hogy az Etikai Kódexben lefektetett keretek segítenek majd abban is, hogy a színházi szakmáról kialakult kép pozitív irányba változzon.

A Vígszínház igazgatója kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és a Főpolgármesteri Hivatalnál a dokumentum kiterjesztését az ügyvezető igazgatóra és a gazdasági igazgatóra is – az ő esetükben ugyanis jelenleg kizárólag a Fenntartó indíthat etikai eljárást.

A dokumentum értelmében az eljárási rend akkor alkalmazható, ha a sértett a színház munkavállalója szerződéses partnere, vagy ott nyújt szolgáltatást, úgy érzi, hogy hatalmi visszaélés vagy zaklatás áldozata lett (ezek pontos fogalmait példákkal ellátva tartalmazza a Kódex), a sérelem munkavégzés közben, munkaidőben, vagy a munkavégzéssel szoros összefüggésben történt, valamint a bepanaszolt személy valamilyen formában (munkavállaló vagy szerződéses partner) a Vígszínházhoz köthető.

A Kódex egyértelműen meghatározza azt is, hogy a sértettek kihez fordulhatnak panasszal, illetve szükség esetén biztosítják az anonimitást is a bejelentő számára.

A sértett anonimitása, ahhoz, hogy az eljárást érdemben lefolytathassák, nem biztosítható.

Ugyanakkor az eljárásban résztvevő személyeket titoktartási nyilatkozat köti majd.

A színház az Etikai Kódex kiadása mellett létrehozott egy háromfős Etikai Bizottságot is, amely kifejezetten ezeket az ügyeket hivatott kivizsgálni.

Az Etikai Kódex és Eljárási Rend bárki számára elérhető a Vígszínház oldaláról.

Fejléckép: A vígszínház épülete (fotó: Almási J. Csaba / Vígszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.