Színház

Elkészült a Vígszínház Etikai Kódexe

2021.03.09. 11:40
Ajánlom
Az elmúlt időszakban számos olyan ügy látott napvilágot a színházi világban, melyek ismeretében Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója kiemelten fontosnak tartotta, hogy létrejöjjön egy olyan eljárási rend és dokumentum, amely mentén hatékonyan tudnak fellépni a visszaélésekkel szemben.

A most elkészült Etikai Kódex és Eljárási Rend – amely mérföldkő a magyar színházi életben – több hónapos munka eredménye, és két szervezet (Biztonságos Terek Alapítvány, Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete), a Vígszínház Művészeti Tanácsa, valamint ügyvédek és szakértők bevonásával született meg.

A dokumentum létrehozásával a színház arra törekszik, hogy biztonságos munkahelyi környezetet teremtsen mind saját munkavállalói, mind szerződéses partnerei számára.

„Egy tiszta keretrendszer önmagában visszatartó erő. Ki-ki tudja, milyen következményekkel jár a normák megsértése.

Össze kellett egyeztetnünk etikai kérdéseket a jog világával, mindezt a színház sajátos munkarendjébe ágyazva. Fontos, hogy élni és ne visszaélni lehessen a kódex kínálta szabályrendszerrel.

Tisztességes, átlátható eljárás keretében legyenek kivizsgálva ezek az esetek.” – mondta el Rudolf Péter, aki bízik benne, hogy az Etikai Kódexben lefektetett keretek segítenek majd abban is, hogy a színházi szakmáról kialakult kép pozitív irányba változzon.

A Vígszínház igazgatója kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és a Főpolgármesteri Hivatalnál a dokumentum kiterjesztését az ügyvezető igazgatóra és a gazdasági igazgatóra is – az ő esetükben ugyanis jelenleg kizárólag a Fenntartó indíthat etikai eljárást.

A dokumentum értelmében az eljárási rend akkor alkalmazható, ha a sértett a színház munkavállalója szerződéses partnere, vagy ott nyújt szolgáltatást, úgy érzi, hogy hatalmi visszaélés vagy zaklatás áldozata lett (ezek pontos fogalmait példákkal ellátva tartalmazza a Kódex), a sérelem munkavégzés közben, munkaidőben, vagy a munkavégzéssel szoros összefüggésben történt, valamint a bepanaszolt személy valamilyen formában (munkavállaló vagy szerződéses partner) a Vígszínházhoz köthető.

A Kódex egyértelműen meghatározza azt is, hogy a sértettek kihez fordulhatnak panasszal, illetve szükség esetén biztosítják az anonimitást is a bejelentő számára.

A sértett anonimitása, ahhoz, hogy az eljárást érdemben lefolytathassák, nem biztosítható.

Ugyanakkor az eljárásban résztvevő személyeket titoktartási nyilatkozat köti majd.

A színház az Etikai Kódex kiadása mellett létrehozott egy háromfős Etikai Bizottságot is, amely kifejezetten ezeket az ügyeket hivatott kivizsgálni.

Az Etikai Kódex és Eljárási Rend bárki számára elérhető a Vígszínház oldaláról.

Fejléckép: A vígszínház épülete (fotó: Almási J. Csaba / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.