Színház

Elmarad a POSZT - Az új vezetők nyilatkozata a Fidelio.hu-nak

2020.04.29. 15:15
Ajánlom
Már biztosan elmarad júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely hagyományosan a színházi évadot zárta.

Ezt a Fidelio.hu-nak Márta István és Moravetz Levente, a POSZT-ot szervező cég új ügyvezetői megerősítették. Kérdésünkre, esetleg később meg tudják-e rendezni a színházi szemlét, azt válaszolták: 

– Néhány hete kért föl bennünket a Magyar Teátrumi Társaság és Pécs városa, hogy vigyük tovább társügyvezetőként a POSZT-ot. Elvállaltuk. Jelen pillanatban is tanulmányozzuk, elemezzük a fesztivál szerkezeti, gazdasági helyzetét, finanszírozási lehetőségeit. Nyilván

szeretnénk, ha nem múlna el ez az év sem POSZT nélkül, de a rendkívüli helyzet miatt júniusban erre nem látunk esélyt.

Egyeztetni akarunk a tulajdonosokkal, a színházi szakmával, s nem utolsósorban azokkal a színházakkal, amelyeknek az előadásait – 14 produkciót – az idei versenyprogramba beválogatta a két kurátor, Dér András film- és színházrendező és Uray Péter koreográfus, rendező. Gondoltunk arra is, hogy nyár végén, vagy ősz elején megrendezzük a fesztivált Pécsett, ami – egyebek mellett – a járványrendeletek feloldásától, a társulatok és a közönség akaratától függ majd. Ha ez sem menne, valamilyen módon – talán „POSZT különdíjjal” – mindenféleképpen honorálnánk az idei versenyprogramba bejutott produkciókat.

190910_gordoneszter_5133-180534.jpg

Schneider Zoltán és Elek Ferenc a Semmit se bánok c. előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter, Rózsavölgyi Szalon)

S hogy kik kerültek be a versenyprogramba idén?

A budapesti Katona József Színház a Bánk bánnal, a Rózsavölgyi Szalon a Semmit se bánok című produkcióval, a Radnóti Színház Molière- The Passion című előadással, az Örkény Színház a Kertész utcai Shaxpeare-mosóval, a Forte Társulat az El valahová című darabjával, a Vígszínház A nyugat császárával,a Nemzeti Színház a Macskajátékkal, a Frenák Pál Társulat a The Cage című előadással, a Miskolci Nemzeti Színház két előadásával is, A vadkacsával és a Feketeszárú cseresznyével–, a székesfehérvári Vörösmarty Színház A Vágy nevű villamossal, a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház a Szutyokkal, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nép ellenségével, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A társadalom támaszai című előadással.

Fejléckép: POSZT felirat a pécsi Széchenyi téren (fotó: Sóki Tamás / MTI)

Ezt a 14 előadást válogatták be a POSZT versenyprogramjába

Kapcsolódó

Ezt a 14 előadást válogatták be a POSZT versenyprogramjába

A  Pécsi Országos Színházi Találkozó közzé tette versenyprogramját, amelyet idén Dér András rendező, operatőr és Uray Péter koreográfus, rendező válogatott. A színházi seregszemlét 2020. június 11-től 20-ig tervezik megtartani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új színt kap Az ember tragédiája

Vajon hogy folytatódna Madách drámája, Ádám és Éva története? Tette fel a kérdést négy drámaíró, és Szikora János vezetésével nekiláttak, hogy megalkossák Az ember tragédiájának folytatását, ami a 20. század legjelentősebb eseményei mentén beszél a jelenünkről.
Színház hír

„Boldoggá tesz, ha őszinteség és bizalom övezi a munkámat” – Szabó Tibor lett a Weöres Sándor Színház új igazgatója

Jordán Tamás mandátuma 2021 januárjában lejár, és mivel az igazgató nem pályázik újra, a szombathelyi teátrum vezetői székébe mindenképpen új ember kerül. Az egyik pályázó a tatabányai Jászai Mari Színház egykori direktora, Harsányi Sulyom László, a másik pedig a Weöres Sándor Színház egyik alapítója és a társulat által is támogatott Szabó Tibor volt. Utóbbit végül október 29-én a Közgyűlés percek alatt, egyhangúlag szavazta meg.
Színház hír

Politikai viták fenyegetik az egri színház zavartalan működését

Megszegni készül Eger polgármestere a kormánnyal kötött működtetési megállapodást, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Gárdonyi Géza Színház évi körülbelül 300 millió forint támogatástól esik el. Mirkóczki Ádám, elfogadva a szakmai bíráló bizottság véleményét, aláírta a Blaskó Balázst támogató nyilatkozatot, az azonban csak ma derül ki, hogy valóban őt támogatja-e.
Színház magazin

„Játszottam, játszottam, a tapsért, a szíves fogadtatás gyönyörűségéért” – Poór Lili színházi missziója

A Trianon utáni színjátszásról szóló sorozatunkban már többször foglalkoztunk Janovics Jenővel, aki Kolozsvárott két színházat is építtetett, s megalapította Közép-Európa első filmstúdióját is. Mögötte is állt egy asszony, akinek talán a legtöbbet köszönhetett. Ám róla a színháztörténetben sokkal kevesebb szó esik. Pedig Poór Lili nemcsak hűséges társa volt a direktornak, de szövetségese is a magyar kultúra fennmaradásáért folytatott küzdelemben.
Színház hír

Újabb házassági leckék középhaladók

Ősbemutatóra készül a Centrál Színház, ugyanis október 30-án mutatják be az évek óta nagy sikerrel futó Házassági leckék középhaladóknak folytatását. Florian Zeller francia író gondolta újra az eredeti előadás alaphelyzetét és még egy estére összehozta a szereplőket.