Színház

Elmarad a POSZT - Az új vezetők nyilatkozata a Fidelio.hu-nak

2020.04.29. 15:15
Ajánlom
Már biztosan elmarad júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely hagyományosan a színházi évadot zárta.

Ezt a Fidelio.hu-nak Márta István és Moravetz Levente, a POSZT-ot szervező cég új ügyvezetői megerősítették. Kérdésünkre, esetleg később meg tudják-e rendezni a színházi szemlét, azt válaszolták: 

– Néhány hete kért föl bennünket a Magyar Teátrumi Társaság és Pécs városa, hogy vigyük tovább társügyvezetőként a POSZT-ot. Elvállaltuk. Jelen pillanatban is tanulmányozzuk, elemezzük a fesztivál szerkezeti, gazdasági helyzetét, finanszírozási lehetőségeit. Nyilván

szeretnénk, ha nem múlna el ez az év sem POSZT nélkül, de a rendkívüli helyzet miatt júniusban erre nem látunk esélyt.

Egyeztetni akarunk a tulajdonosokkal, a színházi szakmával, s nem utolsósorban azokkal a színházakkal, amelyeknek az előadásait – 14 produkciót – az idei versenyprogramba beválogatta a két kurátor, Dér András film- és színházrendező és Uray Péter koreográfus, rendező. Gondoltunk arra is, hogy nyár végén, vagy ősz elején megrendezzük a fesztivált Pécsett, ami – egyebek mellett – a járványrendeletek feloldásától, a társulatok és a közönség akaratától függ majd. Ha ez sem menne, valamilyen módon – talán „POSZT különdíjjal” – mindenféleképpen honorálnánk az idei versenyprogramba bejutott produkciókat.

190910_gordoneszter_5133-180534.jpg

Schneider Zoltán és Elek Ferenc a Semmit se bánok c. előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter, Rózsavölgyi Szalon)

S hogy kik kerültek be a versenyprogramba idén?

A budapesti Katona József Színház a Bánk bánnal, a Rózsavölgyi Szalon a Semmit se bánok című produkcióval, a Radnóti Színház Molière- The Passion című előadással, az Örkény Színház a Kertész utcai Shaxpeare-mosóval, a Forte Társulat az El valahová című darabjával, a Vígszínház A nyugat császárával,a Nemzeti Színház a Macskajátékkal, a Frenák Pál Társulat a The Cage című előadással, a Miskolci Nemzeti Színház két előadásával is, A vadkacsával és a Feketeszárú cseresznyével–, a székesfehérvári Vörösmarty Színház A Vágy nevű villamossal, a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház a Szutyokkal, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nép ellenségével, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A társadalom támaszai című előadással.

Fejléckép: POSZT felirat a pécsi Széchenyi téren (fotó: Sóki Tamás / MTI)

Ezt a 14 előadást válogatták be a POSZT versenyprogramjába

Kapcsolódó

Ezt a 14 előadást válogatták be a POSZT versenyprogramjába

A  Pécsi Országos Színházi Találkozó közzé tette versenyprogramját, amelyet idén Dér András rendező, operatőr és Uray Péter koreográfus, rendező válogatott. A színházi seregszemlét 2020. június 11-től 20-ig tervezik megtartani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.