Színház

Előjáték az Üvegcipőhöz

2013.05.16. 11:30
Ajánlom
Hegedűs D. Géza rendezésében Molnár Ferenc írásai alapján összeállított felolvasószínházi Víg-játékra várják az érdeklődőket május 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpadán.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpada 1990-ben jött létre, azzal a céllal, hogy színházi oldalról közelítve, más feldolgozásban is bemutassa a nagyközönségnek a múzeum gazdag írói hagyatékaiban rejtőző kincseit.

Kortárs írók, drámaírók, dramaturgok és irodalomtörténészek dolgozták fel a múzeumban található és kiválogatott levelekben, naplókban olvasható drámai lehetőségeket, hogy színpadra vigyék és megelevenítsék például Ady, Babits, Móricz vagy József Attila szerelmei kapcsolatait, hogy bemutassák az írók egymáshoz fűződő viszonyait, az írói világon sokszor kívül eső, ámde legalább annyira nagy érdeklődésre számot tartó magánszféra eseményeit.

A kezdeményezés célja újabb darabok megíratásával további előadásokat létrehozni és bemutatni, a felolvasószínpadi hagyományokat életben tartani. Az elmúlt két évtizedben számtalan ősbemutató és szakmailag értékes produkció született, a színházba járó közönség mindig kuriózumnak számító előadásokat láthatott az intézményben.

Molnár Ferenc írásai alapján Toepler Zoltán állította össze a május 22-i felolvasószínházi előadás szövegét, amely Hegedűs D. Géza rendezésében lesz látható. Történik 1925. nov. 15-én, az Üvegcipő bemutatójának napján, a helyszín a Vígszínház társalgója. Az előadásban Molnár Ferencet Lukács Sándor alakítja, Darvas Lili szerepében Tornyi Ildikót, Dvornicsek csaposként Harkányi Endrét láthatja a közönség, míg Halmi Bódog, a drámaíró és kritikus megformálója a rendező, Hegedűs D. Géza lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.