Színház

Előjáték az Üvegcipőhöz

2013.05.16. 11:30
Ajánlom
Hegedűs D. Géza rendezésében Molnár Ferenc írásai alapján összeállított felolvasószínházi Víg-játékra várják az érdeklődőket május 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpadán.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpada 1990-ben jött létre, azzal a céllal, hogy színházi oldalról közelítve, más feldolgozásban is bemutassa a nagyközönségnek a múzeum gazdag írói hagyatékaiban rejtőző kincseit.

Kortárs írók, drámaírók, dramaturgok és irodalomtörténészek dolgozták fel a múzeumban található és kiválogatott levelekben, naplókban olvasható drámai lehetőségeket, hogy színpadra vigyék és megelevenítsék például Ady, Babits, Móricz vagy József Attila szerelmei kapcsolatait, hogy bemutassák az írók egymáshoz fűződő viszonyait, az írói világon sokszor kívül eső, ámde legalább annyira nagy érdeklődésre számot tartó magánszféra eseményeit.

A kezdeményezés célja újabb darabok megíratásával további előadásokat létrehozni és bemutatni, a felolvasószínpadi hagyományokat életben tartani. Az elmúlt két évtizedben számtalan ősbemutató és szakmailag értékes produkció született, a színházba járó közönség mindig kuriózumnak számító előadásokat láthatott az intézményben.

Molnár Ferenc írásai alapján Toepler Zoltán állította össze a május 22-i felolvasószínházi előadás szövegét, amely Hegedűs D. Géza rendezésében lesz látható. Történik 1925. nov. 15-én, az Üvegcipő bemutatójának napján, a helyszín a Vígszínház társalgója. Az előadásban Molnár Ferencet Lukács Sándor alakítja, Darvas Lili szerepében Tornyi Ildikót, Dvornicsek csaposként Harkányi Endrét láthatja a közönség, míg Halmi Bódog, a drámaíró és kritikus megformálója a rendező, Hegedűs D. Géza lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.