Színház

Előjáték az Üvegcipőhöz

2013.05.16. 11:30
Ajánlom
Hegedűs D. Géza rendezésében Molnár Ferenc írásai alapján összeállított felolvasószínházi Víg-játékra várják az érdeklődőket május 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpadán.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpada 1990-ben jött létre, azzal a céllal, hogy színházi oldalról közelítve, más feldolgozásban is bemutassa a nagyközönségnek a múzeum gazdag írói hagyatékaiban rejtőző kincseit.

Kortárs írók, drámaírók, dramaturgok és irodalomtörténészek dolgozták fel a múzeumban található és kiválogatott levelekben, naplókban olvasható drámai lehetőségeket, hogy színpadra vigyék és megelevenítsék például Ady, Babits, Móricz vagy József Attila szerelmei kapcsolatait, hogy bemutassák az írók egymáshoz fűződő viszonyait, az írói világon sokszor kívül eső, ámde legalább annyira nagy érdeklődésre számot tartó magánszféra eseményeit.

A kezdeményezés célja újabb darabok megíratásával további előadásokat létrehozni és bemutatni, a felolvasószínpadi hagyományokat életben tartani. Az elmúlt két évtizedben számtalan ősbemutató és szakmailag értékes produkció született, a színházba járó közönség mindig kuriózumnak számító előadásokat láthatott az intézményben.

Molnár Ferenc írásai alapján Toepler Zoltán állította össze a május 22-i felolvasószínházi előadás szövegét, amely Hegedűs D. Géza rendezésében lesz látható. Történik 1925. nov. 15-én, az Üvegcipő bemutatójának napján, a helyszín a Vígszínház társalgója. Az előadásban Molnár Ferencet Lukács Sándor alakítja, Darvas Lili szerepében Tornyi Ildikót, Dvornicsek csaposként Harkányi Endrét láthatja a közönség, míg Halmi Bódog, a drámaíró és kritikus megformálója a rendező, Hegedűs D. Géza lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.