Színház

Előjáték az Üvegcipőhöz

2013.05.16. 11:30
Ajánlom
Hegedűs D. Géza rendezésében Molnár Ferenc írásai alapján összeállított felolvasószínházi Víg-játékra várják az érdeklődőket május 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpadán.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpada 1990-ben jött létre, azzal a céllal, hogy színházi oldalról közelítve, más feldolgozásban is bemutassa a nagyközönségnek a múzeum gazdag írói hagyatékaiban rejtőző kincseit.

Kortárs írók, drámaírók, dramaturgok és irodalomtörténészek dolgozták fel a múzeumban található és kiválogatott levelekben, naplókban olvasható drámai lehetőségeket, hogy színpadra vigyék és megelevenítsék például Ady, Babits, Móricz vagy József Attila szerelmei kapcsolatait, hogy bemutassák az írók egymáshoz fűződő viszonyait, az írói világon sokszor kívül eső, ámde legalább annyira nagy érdeklődésre számot tartó magánszféra eseményeit.

A kezdeményezés célja újabb darabok megíratásával további előadásokat létrehozni és bemutatni, a felolvasószínpadi hagyományokat életben tartani. Az elmúlt két évtizedben számtalan ősbemutató és szakmailag értékes produkció született, a színházba járó közönség mindig kuriózumnak számító előadásokat láthatott az intézményben.

Molnár Ferenc írásai alapján Toepler Zoltán állította össze a május 22-i felolvasószínházi előadás szövegét, amely Hegedűs D. Géza rendezésében lesz látható. Történik 1925. nov. 15-én, az Üvegcipő bemutatójának napján, a helyszín a Vígszínház társalgója. Az előadásban Molnár Ferencet Lukács Sándor alakítja, Darvas Lili szerepében Tornyi Ildikót, Dvornicsek csaposként Harkányi Endrét láthatja a közönség, míg Halmi Bódog, a drámaíró és kritikus megformálója a rendező, Hegedűs D. Géza lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Vizuál

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.