Színház

Elsők lehetnek

2010.09.16. 10:28
Ajánlom
A jelölteket és a rekordereket már sorra vettük. De kik azok, akik idén először várhatják az elismerést?

Idén először kaphat Színikritikusok Díját a drámaírók közül Esterházy Péter és Podmaniczky Szilárd.

A rendezők közül Koltai M. Gábor, Rába Roland, Szabó Máté, Bodó Viktor, Gergye Krisztián és Gianina Cărbunariu nem rendelkezik Színikritikusok Díjával.

A gyerekelőadások rendezői közül mind Tengely Gábor, mind Csató Kata újonc.

Bár Kerekes Éva és Pogány Judit mellékszereplőként már kapott kritikusdíjat, főszereplőként először van esélyük, csakúgy, mint Szorcsik Krisztának. Újonc az alakításdíjak többi kategóriájában Kuna Károly, Vicei Natália, Epres Attila és Polgár Csaba, míg tervezőként Daróczi Sándor, Fodor Viola és Árvai György, Ignjatovic Krisztina.

A pályakezdő kategória mindhárom jelöltje Bánfalvi Eszter, a 2008/2009-es teljesítményével a főváros különdíját elnyerő Ötvös András valamint Szalma Noémi először lehet a kritikusok választottja. A különdíjra jelöltek közül Alföldi Róbert rendezőként már kritikusdíjas, Gál Tamás és Gáspár Ildikó azonban első díját gyűjtheti be. Bár idén először szavaztak a legjobb színházi zenére, Kovács Mártonnak már van több kritikusdíja - előadásokhoz komponált zenékért, ám különdíjként -, Darvas Ferenc, Philipp György és Rozs Tamás először kaphatják meg az elismerést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.