Színház

Elsők lehetnek

2010.09.16. 10:28
Ajánlom
A jelölteket és a rekordereket már sorra vettük. De kik azok, akik idén először várhatják az elismerést?

Idén először kaphat Színikritikusok Díját a drámaírók közül Esterházy Péter és Podmaniczky Szilárd.

A rendezők közül Koltai M. Gábor, Rába Roland, Szabó Máté, Bodó Viktor, Gergye Krisztián és Gianina Cărbunariu nem rendelkezik Színikritikusok Díjával.

A gyerekelőadások rendezői közül mind Tengely Gábor, mind Csató Kata újonc.

Bár Kerekes Éva és Pogány Judit mellékszereplőként már kapott kritikusdíjat, főszereplőként először van esélyük, csakúgy, mint Szorcsik Krisztának. Újonc az alakításdíjak többi kategóriájában Kuna Károly, Vicei Natália, Epres Attila és Polgár Csaba, míg tervezőként Daróczi Sándor, Fodor Viola és Árvai György, Ignjatovic Krisztina.

A pályakezdő kategória mindhárom jelöltje Bánfalvi Eszter, a 2008/2009-es teljesítményével a főváros különdíját elnyerő Ötvös András valamint Szalma Noémi először lehet a kritikusok választottja. A különdíjra jelöltek közül Alföldi Róbert rendezőként már kritikusdíjas, Gál Tamás és Gáspár Ildikó azonban első díját gyűjtheti be. Bár idén először szavaztak a legjobb színházi zenére, Kovács Mártonnak már van több kritikusdíja - előadásokhoz komponált zenékért, ám különdíjként -, Darvas Ferenc, Philipp György és Rozs Tamás először kaphatják meg az elismerést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.