Színház

Elstartolt a Julius Caesar a Vörösmarty Színházban

2022.09.08. 13:15
Ajánlom
Megkezdődött Székesfehérváron az új évad első nagyszínpadi bemutatójának próbafolyamata. Bagó Bertalan rendezésében október 8-án mutatják be a Shakespeare-klasszikust, amely a demokrácia vs. diktatúra problematikáját járja körül. A főbb szerepekben Gáspár Sándor, Sarádi Zsolt, Nagy Péter és Krisztik Csaba.

Erős mondattal nyitott a Julius Caesar olvasópróbáján Bagó Bertalan rendező:

A háború nem oké, a halottak egyformák.

Shakespeare ugyanis ebben a drámájában azt a dilemmát boncolgatja, ami, szinte közhelyesen, mindig aktuális: meddig mehet el az ember a hatalomért? Egy demokratikus rendszert hogyan lehet szinte észrevétlenül diktatúrába fordítani, úgy, hogy az végső soron valójában a nép akaratából váljon azzá?

„El kéne jutni az emberiségnek oda, hogy valamelyest tanuljon a történelemből, az életéből, hogy ne ismétlődjön meg újra és újra ugyanaz.

Nincs olyan eszme, nincs olyan igazság, ami a gyilkolás árán juthat hatalomra.

Abban a pillanatban beszennyezi azt a tisztaságot, ha ez erőszak, gyilkosság árán születik meg." – fogalmazott a rendező.

olvaso06-104111.jpg

A Julius Caesar olvasópróbája (Fotó/Forrás: Fejér-Erdélyi Teréz / Vörösmarty Színház)

A Julius Caesarban összecsap két eszme, így

viszonylag egyértelműnek tűnik a döntés jó és rossz között.

A kor, amelyben egy dicső győzelemmel kivívott hatalom áll szemben az erénnyel, szétzilálja az addig szilárdnak hitt alapokat. Egy népszerű figura, győztes hadvezér, Julius Caesar – ki ne ismerné? – elindul az úton, hogy császárrá, a hatalom legfőbb képviselőjévé váljon. Egy maroknyi csoport március idusán tőrt döf a hatalom szívébe, mert nem akar zsarnokságot. „Teisfiam” Brutus vívódik, míg végül az ő tőre is véres lesz. Hazáját megmenti, mégis gyilkossá válik. 

A rendező szerint roppant fontos, hogy a fiatal generáció találkozzon a Shakespeare-művekben megjelenő, korunkban is ismerős problémákkal. Már csak azért is, mert, amikor napjainkban előfordulnak ilyen helyzetek, ne vérttelenül álljanak a fiatalok a történtek előtt, hanem érezzék, hogy ez már megtörtént a történelem folyamán, és le lehet győzni. Ahogy Cicero mondja: „A történelem az élet tanúja és az élet tanítómestere.”

olvaso_03-094529.jpg

Gáspár Sándor és Sarádi Zsolt a Julius Caesar olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Fejér-Erdélyi Teréz / Vörösmarty Színház)

A bemutató október 6-án lesz a Nagyszínpadon.

Bővebb információ az előadásról és jegyvásárlás ide kattintva.

Fejléckép: Bagó Bertalan rendező és Kelemen István a Julius Caeasar olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Fejér-Erdélyi Teréz / Vörösmarty Színház)

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.