Színház

Élvhajhászból értékvesztett hős – modern Don Juan a Szkénében

2022.04.20. 16:45
Ajánlom
A Szkéné Színház és a Komáromi Jókai Színház közös produkciójában egészen más megvilágításba kerül a híres nőcsábász, Don Juan figurája: szembesülnie kell önmagával és létének korlátoltságával.

A szerzők – Fekete Ádám és Nagy Péter István – Don Juan, vagy az apák kínja című drámájában a múló pillanat művészét, a mindenből játékot űző, élvhajhász férfit állítják reflektorfénybe. Don Juan műtermében semmi sem szent, játszik az emberekkel, miközben folyton alakot vált, környezetének figurái pedig statisztaként asszisztálnak ehhez az életvitelhez.

A férfi számára az élet a végtelen lehetőségek tárháza, és mivel ő ezt igyekszik minden lehetséges módon kihasználni, végül önmaga tragikus kísérlete lesz.

„Nekem szükségem van a dühre ahhoz, hogy a napjaimon keresztülhajtson”

– mondja a darab egy pontján Don Juanként Orosz Ákos.

A színpadon a hős ezúttal nem a múlt századok legendás alakjaként lép a nézők elé: 21. századi férfiként igyekszik boldogulni és reflektálni a kor problémáira. A szöveg újszerűsége mellett Nagy Péter István rendező a látványvilágot – amely nem nélkülözi a filmes technikai megoldásokat – is újfajta színházi dimenzióba emeli, így szólítva meg a fiatalabb közönséget.

DJ-fotok-proba8-164139.jpg

Jelenet a Don Juan, vagy az apák kínjából (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

Don Juan ezúttal nem szenvedélyes csábítóként tűnik fel, akinek gondolatai minduntalan a nők körül forognak. Megjelenik rajta keresztül az értékvesztett férfi, aki nem látva maga előtt apai példát, önnön határait feszegeti.

Az előadásban feltűnnek ugyan a korábbi feldolgozások jól ismert figurái, és de az alapművek csupán kiindulópontként szolgáltak az alkotók számára.

A Don Juan, vagy az apák kínja április 22-től látható a Szkénében. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fotó: jelenet az előadásból (forrás: Szkéné Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.