Színház

Élvhajhászból értékvesztett hős – modern Don Juan a Szkénében

2022.04.20. 16:45
Ajánlom
A Szkéné Színház és a Komáromi Jókai Színház közös produkciójában egészen más megvilágításba kerül a híres nőcsábász, Don Juan figurája: szembesülnie kell önmagával és létének korlátoltságával.

A szerzők – Fekete Ádám és Nagy Péter István – Don Juan, vagy az apák kínja című drámájában a múló pillanat művészét, a mindenből játékot űző, élvhajhász férfit állítják reflektorfénybe. Don Juan műtermében semmi sem szent, játszik az emberekkel, miközben folyton alakot vált, környezetének figurái pedig statisztaként asszisztálnak ehhez az életvitelhez.

A férfi számára az élet a végtelen lehetőségek tárháza, és mivel ő ezt igyekszik minden lehetséges módon kihasználni, végül önmaga tragikus kísérlete lesz.

„Nekem szükségem van a dühre ahhoz, hogy a napjaimon keresztülhajtson”

– mondja a darab egy pontján Don Juanként Orosz Ákos.

A színpadon a hős ezúttal nem a múlt századok legendás alakjaként lép a nézők elé: 21. századi férfiként igyekszik boldogulni és reflektálni a kor problémáira. A szöveg újszerűsége mellett Nagy Péter István rendező a látványvilágot – amely nem nélkülözi a filmes technikai megoldásokat – is újfajta színházi dimenzióba emeli, így szólítva meg a fiatalabb közönséget.

DJ-fotok-proba8-164139.jpg

Jelenet a Don Juan, vagy az apák kínjából (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

Don Juan ezúttal nem szenvedélyes csábítóként tűnik fel, akinek gondolatai minduntalan a nők körül forognak. Megjelenik rajta keresztül az értékvesztett férfi, aki nem látva maga előtt apai példát, önnön határait feszegeti.

Az előadásban feltűnnek ugyan a korábbi feldolgozások jól ismert figurái, és de az alapművek csupán kiindulópontként szolgáltak az alkotók számára.

A Don Juan, vagy az apák kínja április 22-től látható a Szkénében. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fotó: jelenet az előadásból (forrás: Szkéné Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.