Színház

Emberiségköltemény a börtönből – érdekességek Az ember tragédiájának színpadi változatairól

2022.09.21. 17:15
Ajánlom
Madách Imre legismertebb művét, Az ember tragédiáját 1883. szeptember 21-én mutatta be a Nemzeti Színház. Az ősbemutató dátuma a Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984 óta a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a kulturális intézmények minden évben számos programmal készülnek, hogy népszerűsítsék a magyar drámát.

Az ember tragédiája már a megjelenése idején nagy népszerűségnek örvendett, bemutatása óta pedig – egy rövid időszakot leszámítva – csaknem folyamatosan műsoron van valamelyik színházban. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a darab történetéből:

1. Madách Imre 1852-ben a halálra ítélt Rákóczy János bújtatása miatt börtönbe került, itt írta Az ember tragédiájának első változatát, Lucifer címmel. Ezt 1856 és 1857 között átdolgozta. A ma ismert mű alapjául szolgáló Tragédiát a feljegyzései szerint 1859. február 17-én kezdte el írni, majd még egy évig dolgozott rajta.

2. Barátja, Szontágh Pál bíztatására küldte el a kéziratot Arany Jánosnak, aki túl nyersnek érezte a szöveget, és jelentős stilisztikai, illetve helyesírási változtatásokat végzett rajta – a mű 4141 sorából mintegy ezerbe belejavított.

Emberosbemutato-112509.jpg

Az ember tragédiája ősbemutatójának plakátja (Fotó/Forrás: Wikipédia)

3. Az első kiadás 1862-ben látott napvilágot, de csak kicsit több mint húsz évvel később, 1883. szeptember 21-én állították először színpadra, Paulay Ede rendezésében.

Paulay nemcsak rendezője, jelmez- és díszlettervezője is volt az előadásnak.

4. Az ősbemutatón Ádámot Nagy Imre, Évát pedig Jászai Mari alakította. Lucifert Gyenes László keltette életre, aki haláláig megtartotta a szerepet.

5. Az első színpadi változat körülbelül négyórás volt, és az eredeti szöveg 2560 verssora hangzott el benne. A bemutató érdekessége, hogy a Nemzeti Színházban ekkor alkalmaztak először villanyvilágítást, a díszleteket pedig süllyesztőkkel és forgókkal mozgatták.

6. A Paulay-rendezés több mint száz előadást ért meg, és a bemutató utáni hat évben valamennyi vidéki nagyvárosban műsorra tűzték. Az első szabadtéri előadásra azonban egészen 1933-ig kellett várni, ekkor Szegeden került színre.

7. Az ember tragédiája már 1862 elején, mindössze a magyar nyelvű megjelenés után tíz nappal elérhető volt az Osztrák Császárság közönsége számára, a Pester Lloyd című napilapnak köszönhetően. Ebbe Adolf Dux szerkesztő írt recenziót, részleteket is közölve a műből, melyeket saját maga fordított. Az egész Monarchia területén hamar népszerű lett a Tragédia, hamarosan pedig több német nyelvű területen is műsorra tűzték a színházak.

8. A darab magyarországi játszását 1947-ben a kommunista hatalom betiltotta, mert a vezetők a szocialista eszmék kigúnyolását vélték felfedezni a falanszter színben.

A dráma egészen 1955-ig volt tiltólistán.

9. Az emberiségköltemény számos bemutatója közül kiemelkedik az 1994-es változat, amikor is a katalán Ricard Salvat állította színpadra a művet. A Nemzeti Színház történetében korábban soha nem fordult elő, hogy külföldi rendező nyúljon Madách költeményéhez. Az előadásban három Ádámot és négy Évát láthatott a közönség.

10. Az új Nemzeti Színház 2002 márciusában ezzel a művel nyitotta meg kapuit, az előadást Szikora János rendezte, Ádámot Szarvas József, Évát Pap Vera, Lucifert pedig Alföldi Róbert játszotta.

tragedia_002-113506.jpg

Alföldi Róbert és Szarvas József Az ember tragédiájában (Fotó/Forrás: Katkó Tamás / Nemzeti Színház)

+1: A székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére négy kortárs drámaíró – Darvasi László, Marton László, Tasnádi István és Závada Pálfolytatták Az ember tragédiáját. A 2021 szeptemberében bemutatott új előadásban, melyben a 20. század eseményei elevenednek meg, a teljes társulat közreműködött.

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Kapcsolódó

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.

Fejléckép: Pap Vera, Alföldi Róbert és Szarvas József Az ember tragédiájában (fotó: Katkó Tamás / Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Klasszikus

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Zenés színház

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Vizuál

Szembenéz a világ kihívásaival a Berlinale

Talán minden eddiginél bátrabbnak és politikusabbnak tekinthető az idei Berlini Nemzetközi Fesztivál, amelynek szervezői már a megnyitó előtt kereszttűzbe kerültek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szemlét is a sokszínűség és a tolerancia jegyében hirdették meg.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Színház ajánló

West End-sikerdarab a Karinthy Színházban

Február 24-én mutatja be a Karinthy Színház Sam Steiner brit színdarabíró Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című sikerdarabját, ami egyenesen a londoni West End színpadáról érkezik a XI. kerületi teátrumba, Olt Tamás igazgató rendezésében.
Színház hír

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Színház gyász

Elhunyt Menkó Terézia, az egri színház örökös tagja

Életének 76. évében elhunyt Menkó Terézia, az egri Gárdonyi Géza Színház örökös tagja, egykori gazdasági igazgatója, A színház társulatépítő és alapító tagját hétfőn érte a halál – tudatta honlapján szerdán a teátrum.
Színház hír

8 órás előadáson is részt vehetünk az idei MITEM-en

Olasz, török, belga, bolgár, baskír, grúz, görög és izraeli társulat is érkezik a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, amelyet április 6. és 28. között rendeznek a Nemzeti Színházban.