Színház

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

2021.09.21. 16:30
Ajánlom
A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.

A szeptember 25-i premierhez kapcsolódva a színek írói, Závada Pál, Márton László, Darvasi László és Tasnádi István reflektálnak a magyar dráma, a színház és a társadalom viszonyára, egyúttal megemlékezve a magyar dráma napjáról is.

„Méltóak vagyunk-e?”

– teszi fel a kérdést Závada Pál, felvetése pedig nemcsak az elődre vonatkozik, hanem gazdag drámairodalmunk legjavára. Závada hiszi, hogy bár Madách hőseit újrateremteni vakmerő vállalkozás, a méltó megújítás a drámaíró fő feladata. A színházaknak sem kisebb a felelősségük, hiszen sok mű el sem készülhetne nélkülük – olykor darab és előadás egyszerre, alkotóközösségben születik meg –, és a közönséghez sem juthatnának el ezek művek a színpad nélkül.

„Mindenesetre a kortárs dráma, illetve az ezek egy részéből megszülető előadások tekintetében bárkinek nemcsak méltatni valója van, hanem hiányérzete, és bírálni valója volna, ezért közösen vagyunk felelősek”

– zárta sorait a Nagyvárad-Berlin szín írója.

Márton László, a keretjáték szerzője a klasszikusok oldaláról közelítette meg a dráma és az írók viszonyát, kiemelve, hogy azok, akiket „klasszikusoknak” nevezünk, ritkán élték meg saját műveik színházi bemutatóját, és ma is sokszor nyúlnak a színházak a biztos sikert hozó régiekhez, mint a bizonytalan kortársakhoz.

„Kell egy kis kitartás, kell egy kis türelem, kell egy kis önbizalom” – üzeni a drámaíró a pályatársaknak, arra buzdítva őket, hogy ne távolodjanak el a drámától, és a ne meneküljenek más műfajokhoz.

Darvasi László egyszerűbben fogalmaz:

„Az ember drámája az ember.”

Már-már novellaszerű beszédében az ember mivoltáról, ha úgy tetszik az ember tragédiájáról beszél, rövid állításokat és költői kérdéseket fogalmaz meg.

Kérdései pedig még húsba vágóbbak, ha belegondolunk, hogy a Titanic szín szerzője Térey János tragikus halála miatt vállalta az emberiségtörténet továbbgondolását.

Tasnádi István köszöntőjében egy mára szinte teljesen elfeledett reformkori gondolkodó, Tarczy Lajos alakját idézi meg, megfogalmazva egy nagyon is aktuális kérdést: van-e létjogosultsága a drámai formának egy pillanat uralta világban, ahol minden másodpercek alatt változik?

A pillanatnyi pesszimizmust azonban felváltja a derű, és ahogyan a drámaíró megírta a közeli jövő látomás-színét, bizakodva nézi a jelent is:

„A magyar dráma napján azt ünneplem, hogy 2020-ban írótársaimmal volt lehetőségünk új színpadi szöveget alkotni Madách Imre halhatatlan műve nyomán, és szőni tovább a világdrámát.”

A drámaírók köszöntői:

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet Az ember tragédiája 2.0 Nagyvárad-Berlin színjéből (fotó: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.