Színház

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

2021.09.21. 16:30
Ajánlom
A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.

A szeptember 25-i premierhez kapcsolódva a színek írói, Závada Pál, Márton László, Darvasi László és Tasnádi István reflektálnak a magyar dráma, a színház és a társadalom viszonyára, egyúttal megemlékezve a magyar dráma napjáról is.

„Méltóak vagyunk-e?”

– teszi fel a kérdést Závada Pál, felvetése pedig nemcsak az elődre vonatkozik, hanem gazdag drámairodalmunk legjavára. Závada hiszi, hogy bár Madách hőseit újrateremteni vakmerő vállalkozás, a méltó megújítás a drámaíró fő feladata. A színházaknak sem kisebb a felelősségük, hiszen sok mű el sem készülhetne nélkülük – olykor darab és előadás egyszerre, alkotóközösségben születik meg –, és a közönséghez sem juthatnának el ezek művek a színpad nélkül.

„Mindenesetre a kortárs dráma, illetve az ezek egy részéből megszülető előadások tekintetében bárkinek nemcsak méltatni valója van, hanem hiányérzete, és bírálni valója volna, ezért közösen vagyunk felelősek”

– zárta sorait a Nagyvárad-Berlin szín írója.

Márton László, a keretjáték szerzője a klasszikusok oldaláról közelítette meg a dráma és az írók viszonyát, kiemelve, hogy azok, akiket „klasszikusoknak” nevezünk, ritkán élték meg saját műveik színházi bemutatóját, és ma is sokszor nyúlnak a színházak a biztos sikert hozó régiekhez, mint a bizonytalan kortársakhoz.

„Kell egy kis kitartás, kell egy kis türelem, kell egy kis önbizalom” – üzeni a drámaíró a pályatársaknak, arra buzdítva őket, hogy ne távolodjanak el a drámától, és a ne meneküljenek más műfajokhoz.

Darvasi László egyszerűbben fogalmaz:

„Az ember drámája az ember.”

Már-már novellaszerű beszédében az ember mivoltáról, ha úgy tetszik az ember tragédiájáról beszél, rövid állításokat és költői kérdéseket fogalmaz meg.

Kérdései pedig még húsba vágóbbak, ha belegondolunk, hogy a Titanic szín szerzője Térey János tragikus halála miatt vállalta az emberiségtörténet továbbgondolását.

Tasnádi István köszöntőjében egy mára szinte teljesen elfeledett reformkori gondolkodó, Tarczy Lajos alakját idézi meg, megfogalmazva egy nagyon is aktuális kérdést: van-e létjogosultsága a drámai formának egy pillanat uralta világban, ahol minden másodpercek alatt változik?

A pillanatnyi pesszimizmust azonban felváltja a derű, és ahogyan a drámaíró megírta a közeli jövő látomás-színét, bizakodva nézi a jelent is:

„A magyar dráma napján azt ünneplem, hogy 2020-ban írótársaimmal volt lehetőségünk új színpadi szöveget alkotni Madách Imre halhatatlan műve nyomán, és szőni tovább a világdrámát.”

A drámaírók köszöntői:

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet Az ember tragédiája 2.0 Nagyvárad-Berlin színjéből (fotó: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.