Színház

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

2021.09.21. 16:30
Ajánlom
A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.

A szeptember 25-i premierhez kapcsolódva a színek írói, Závada Pál, Márton László, Darvasi László és Tasnádi István reflektálnak a magyar dráma, a színház és a társadalom viszonyára, egyúttal megemlékezve a magyar dráma napjáról is.

„Méltóak vagyunk-e?”

– teszi fel a kérdést Závada Pál, felvetése pedig nemcsak az elődre vonatkozik, hanem gazdag drámairodalmunk legjavára. Závada hiszi, hogy bár Madách hőseit újrateremteni vakmerő vállalkozás, a méltó megújítás a drámaíró fő feladata. A színházaknak sem kisebb a felelősségük, hiszen sok mű el sem készülhetne nélkülük – olykor darab és előadás egyszerre, alkotóközösségben születik meg –, és a közönséghez sem juthatnának el ezek művek a színpad nélkül.

„Mindenesetre a kortárs dráma, illetve az ezek egy részéből megszülető előadások tekintetében bárkinek nemcsak méltatni valója van, hanem hiányérzete, és bírálni valója volna, ezért közösen vagyunk felelősek”

– zárta sorait a Nagyvárad-Berlin szín írója.

Márton László, a keretjáték szerzője a klasszikusok oldaláról közelítette meg a dráma és az írók viszonyát, kiemelve, hogy azok, akiket „klasszikusoknak” nevezünk, ritkán élték meg saját műveik színházi bemutatóját, és ma is sokszor nyúlnak a színházak a biztos sikert hozó régiekhez, mint a bizonytalan kortársakhoz.

„Kell egy kis kitartás, kell egy kis türelem, kell egy kis önbizalom” – üzeni a drámaíró a pályatársaknak, arra buzdítva őket, hogy ne távolodjanak el a drámától, és a ne meneküljenek más műfajokhoz.

Darvasi László egyszerűbben fogalmaz:

„Az ember drámája az ember.”

Már-már novellaszerű beszédében az ember mivoltáról, ha úgy tetszik az ember tragédiájáról beszél, rövid állításokat és költői kérdéseket fogalmaz meg.

Kérdései pedig még húsba vágóbbak, ha belegondolunk, hogy a Titanic szín szerzője Térey János tragikus halála miatt vállalta az emberiségtörténet továbbgondolását.

Tasnádi István köszöntőjében egy mára szinte teljesen elfeledett reformkori gondolkodó, Tarczy Lajos alakját idézi meg, megfogalmazva egy nagyon is aktuális kérdést: van-e létjogosultsága a drámai formának egy pillanat uralta világban, ahol minden másodpercek alatt változik?

A pillanatnyi pesszimizmust azonban felváltja a derű, és ahogyan a drámaíró megírta a közeli jövő látomás-színét, bizakodva nézi a jelent is:

„A magyar dráma napján azt ünneplem, hogy 2020-ban írótársaimmal volt lehetőségünk új színpadi szöveget alkotni Madách Imre halhatatlan műve nyomán, és szőni tovább a világdrámát.”

A drámaírók köszöntői:

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet Az ember tragédiája 2.0 Nagyvárad-Berlin színjéből (fotó: Kiss László / Vörösmarty Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.