Színház

„Emblematikus előadások kötődnek ehhez a darabhoz” – Beszélgetés Barna Zsomborral a Dühöngő ifjúságról

2022.02.18. 12:30
Ajánlom
A bábszínészként végzett alkotó újrafordította John Osborne Dühöngő ifjúság című darabját, melyet 2020-ban be is mutattak. A produkció február 23-i előadása után közönségtalálkozó lesz a 6SZÍN-ben.

Barna Zsombor 2017-ben bábszínész szakirányon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Erasmus ösztöndíjjal egy szemesztert tanult Canterburyben a University of Kent, School of Arts tagozatán is. Ott szeretett bele John Osborne Dühöngő ifjúság című darabjába, melyet később újrafordított, majd egy sikeres NKA pályázatnak és egy közösségi finanszírozási kampánynak köszönhetően 2020 szeptemberében be is mutattak, a NESSZ Alkotócsoport produkciójaként. A február 23-i előadás után Dühöngő generációk címmel egy közönségtalálkozóval egybekötött kerekasztal-beszélgetést tartanak a 6SZÍN-ben, melyen számos korábbi Dühöngő ifjúság-produkció szereplőit is vendégül látják. A közönségtalálkozó kapcsán beszélgettünk a fiatal művésszel.

Pár napja jelent meg egy interjúd Gálvölgyi Jánossal a Theater Online-on, most pedig én kérdezlek téged, a Dühöngő generációk közönségtalálkozó kapcsán. Melyik izgalmasabb, interjút készíteni vagy interjút adni?

Az interjúkészítésben a felkészülés a legizgalmasabb, hogy majd tudok-e olyan kérdést feltenni, amit más még nem kérdezett meg, a művész pedig meg tud-e majd nyílni nekem, és olyat is elmond-e, amit másnak még soha. A kíváncsiságom hajt.

Amikor a Barátok köztben forgattam, akkor is imádtam a stábtagokat a munkájukról faggatni.

A Dühöngő generációk kerekasztal-beszélgetésről nyilatkozni szintén nagy boldogság számomra. Izgatottan várom a közönségtalálkozót! 

Mikor került Osborne Dühöngő ifjúsága az érdeklődésed középpontjába?

A Színművészetinek volt egy kétoldalú szerződése a Canterbury-i Egyetemmel, így Erasmus ösztöndíjjal kint tanulhattam fél évet Angliában. Az egyik feladatunk az volt, hogy egy XX. századi naturalista színdarabból állítsunk színpadra egy jelenetet. Akkor ugrott be, hogy én a Budapesti Kamaraszínházban még 2010-ben láttam a Dühöngő ifjúságot Lukáts Andor rendezésében. Gyorsan kivettem a könyvtárból, és elolvastam angolul.

Újra lenyűgözött, hogy milyen zsigeri szinten fogalmazza meg a húszas-harmincas éveikben járó fiatalok szorongásait és útkeresését.

Az elkészült vizsgajelenetnek aztán nagy sikere lett.

Annyira meghatározó volt számodra az angliai szemeszter, hogy aztán itthon sem tudtad elengedni?

Igen. A szakdolgozatomat is az ott tapasztaltakból írtam. Mikor hazajöttem, lett egy vízióm, és szerettem volna tovább foglalkozni ezzel az anyaggal.

A darab újrafordításával kezdted. Miért?

Ottlik csodálatos irodalmi fordítása lenyűgözött, azonban szerettem volna, ha a mű „koszossága” és szenvedélye is jobban megjelenik, hogy egy kicsit leporolva a mára klasszikussá vált szöveg teljesen mai legyen.

A lefordított darabból hogyan lett végül bemutató?

A kezdeti fordítást megmutattam Pigler Bence barátomnak, aki rávett, hogy pályázzunk a 2019-es Stafétára. Bár azon a pályázaton nem nyertünk, annyi haszna volt, hogy a fejünkben összeálljon a kép arról, hogy hogyan lehet ebből egy jó előadást csinálni. Aztán pályáztunk az NKA-hoz. A projekt támogatásban részesült, de sajnos az elnyert összeg még nem volt elegendő az induláshoz.

A költségvetés hiányzó részét a StageHive-nak köszönhetően, közösségi támogatással tudtuk előteremteni.

Azzal, hogy közösségi finanszírozással készül egy színházi produkció, úttörők voltatok?

Szerintem igen. A csapat nagy része a saját területén szintén úttörő volt. Nekem ez volt az első fordításom, Bencének ez volt az első igazi rendezése, édesanyámnak ez volt az első díszlettervezése, Csákberényi-Nagy Anna produkciós koordinátorként itt fogott össze először pénzügyileg és szervezésileg is egy készülő produkciót. Arról nem is beszélve, hogy ilyen nagy ívű szerepet is itt játszottam először.

A bemutató Nézz vissza haraggal címmel ment, ma már azonban a klasszikus Dühöngő ifjúság címmel játsszátok a 6SZÍN-ben. Miért ez a változás?

A darab angol címe: Look Back in Anger. Ez az akkori brit fiatalok „dühös” generációjára utal, ami itthon nem nagyon értelmezhető.

Próbáltunk minden olyan dolgot lehámozni, ami tipikusan angol vagy az ötvenes évek Angliájára utal.

Az volt a célunk, hogy az előadás 2022-ben, Budapesten is érvényes legyen, hiszen a darab központi problémája a mai fiatalok problémája is. Úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a darab itthon is ismert címéhez, ami a mondanivalóját tökéletesen kifejezi.

Kiket láttok vendégül a február 23-i előadás utáni közönségtalálkozón?

Emblematikus előadások kötődnek ehhez a darabhoz: a ’92-es pesti színházas, mely Rudolf Péter első rendezése, a 2000-es szegedi előadás, Valló Péter színpadra állításában, a 2010-es budapesti kamaraszínházas Lukáts-rendezés, valamint a 2018-as Znamenák István-rendezés, a Belvárosi Színházban.

Reményeink szerint mindegyik produkció képviselteti majd magát.

Lukáts Andor, Papp János, Horváth Lili, Szőlőskei Tímea és Király Attila biztosan jelen lesznek, valamint a mi előadásunk szereplői: Kerekes József, Pájer Alma Virág, Tzafetás Benjámin és Osváth Judit is. A beszélgetést Bóta Gábor vezeti majd. Rudolf Péter és Kovács Patrícia jelenléte még nem biztos, de bízom benne, hogy tudnak majd csatlakozni hozzánk.

Miért tartod fontosnak egy ilyen találkozó létrejöttét?

Kíváncsi vagyok, hogy miért kerül elő tízévente ez a darab, miért találja meg benne minden generáció a mondanivalóját. Érdekes az is, hogy ki miért választ egy fordítást, és kinek mit jelentett a pályáján eljátszani benne egy-egy szerepet.

A Budapest Bábszínház tagja vagy, emellett prózai előadásokban játszol, fordítasz, interjúkat készítesz és bábkurzust vezetsz egy középiskolában. Egy mai fiatal művésznek nem elég „csak” a színpadon jelen lenni?

2022-ben az univerzális színészeknek nagyobb a létjogosultságuk. Jónak kell lenni prózában, helyt kell állni zenés és táncos produkciókban, bábosként szenvedéllyel kell nyúlni a bábokhoz, és közben a produkciók létrehozásában is részt kell tudni vállalni. Én ezt nagyon szeretem, a színházcsinálás minden szegmense érdekel.

A Dühöngő ifjúság előadásra jegyek itt válthatók: https://www.jegy.hu/program/duhongo-ifjusag-125710

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Barna Zsombor (fotó/forrás: Puska Judit / 6SZÍN)

6SZÍN

A 6SZÍN 2020 december óta új vezetéssel Földvári Péter és Kerekes-Katz Petra irányításával működik. A 2021/22-es évadot több saját bemutatóval indítottuk, emellett 13 társulat, illetve független alkotócsoport előadásának is otthont adunk a Jókai utcai teátrumban.

Évadnyitónk dátumának, Karinthy Márton emléke előtt tisztelegve születésnapját, szeptember elsejét választottuk, mert mindazt, amit ma a színházról tudunk és gondolunk a Karinthy Színházban tanultuk. Szeretnénk azt a szellemiséget és azt az alázatos színházi munkát tovább vinni a 6SZÍNben is.

Az, hogy ennyi helyről, ennyi független társulat jelen van itt, azt bizonyítja számunkra, hogy a színház akkor működik jól, ha teljesen befogadó, elfogadó és nyitott. Olyan közösségi-, összművészeti- és kulturális alkotói műhellyé, térré szeretnénk alakítani, amely színes programjaival, minőségi előadásai sokrétűségével gyógyírt és felüdülést nyújt minden korosztály számára.

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.